Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė 2024

Balandžio 23–29 d. vyko 24-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Jos tema „Europos šeimoje“ buvo norima pabrėžti, kad visos bibliotekos orientuojasi į raiškos laisvę, kultūros įvairovę, įvairiapusį bendradarbiavimą. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka ne tik aktyviai dalyvavo respublikiniuose Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginiuose, bet ir kvietė bendruomenę įsitraukti į įstaigos veiklas, palaikyti jos iniciatyvas, kalbėti apie bibliotekininko profesiją ir jos prestižą.
Balandžio 23 d. Išlaužo vaikų dienos centro lankytojai smagiai leido laiką Išlaužo bibliotekoje. Jie dalyvavo viktorinoje „Skaityti ar žiūrėti?“, kurioje sužinojo daug įdomybių apie pasaulio bibliotekas, skaitomiausias knygas, prisiminė mėgiamus personažus.
Tą pačią dieną Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos skaitytojai susitiko su psichologu-psichoterapeutu Timu Petraičiu. Renginio metu jis pristatė savo knygą „Pinigų laiškai“, bandė paaiškinti, kaip tapti turtingam, kas yra turtas, priminė, kad mes visi esame tik gyvenimiško žaidimo, tam tikros orbitos dalis, kad kiti, kitokie, kitaip mąstantys ir besielgiantys, tik parodo žmonių gyvenimo ir pasirinkimų įvairovę.
Balandžio 24 d. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos darbuotojai netradicinėje aplinkoje iškilmingai paminėjo 24-ąją Nacionalinę bibliotekų savaitę, pasidžiaugė įgyvendintais projektais, bendradarbiavimu su socialiniais partnerias ir bendromis veiklomis. Renginio metu buvo apdovanoti geriausi metų bibliotekininkai. Metų bibliotekininkas, kaip ir pernai, buvo renkamas slaptu balsavimu. Šiais metais Metų bibliotekininko nominacija atiteko Jiezno bibliotekos vyresniajai bibliotekininkei Vilmai Trabuševskienei.
Padėkos už aktyvią bibliotekinę ir kultūrinę veiklą, prasmingas iniciatyvas, etninės kultūros puoselėjimą, reikšmingų renginių organizavimą taip pat įteiktos Strielčių ir Balbieriškio bibliotekininkėms Daivai Mockevičienei ir Angelei Kazlauskienei.
Veiverių bibliotekos lankytojai balandžio 24 dieną rinkosi į kraštietės Svetlanos Piyadinos tapybos ir keramikos darbų parodos „Neįmanoma – įmanoma“ pristatymą, džiaugėsi puikiais tapybos darbais, jų gausa ir menininkės grožio pajautimu.
Nacionalinė bibliotekų savaitė Pakuonio bibliotekoje prasidėjo susitikimu su muziejininke Laimute Raugevičiene, apkeliavusia ne tik Lietuvą, bet ir pabuvojusia įvairiose Europos ir pasaulio šalyse, vedusia ekskursijas ne vienai turistų grupei. Ji labai šiltai ir gyvai pasidalijo patirtais įspūdžiais, įdomiomis įžvalgomis ir lauktuvine arbata.
Balandžio 25 dieną Balbieriškio bibliotekoje vyko dailininkės, keramikės ir poetės Vandos Jančiauskienės poezijos knygos „Kai širdis prabyla“ pristatymas. Autorės teigimu, ši knyga – vidinės ramybės šaltinis ir emocijų dienoraštis, kupinas jautrių, giliai iš širdies sklindančių eilių, liudijančių ne tik talentą, bet ir sielos gilumą. Pristatydama dailės ir keramikos kūrybos pasaulį, poetė ir dailininkė pasakojo apie tai, kaip tapyba pavergė jos širdį ir sielą savo begaline spalvų gama ir tapo neatsiejama jos gyvenimo dalimi, įkvepiančia kiekvieną jos veiksmą ir mintį. Menininkė akcentavo tai, kad jai poezija ir tapyba yra neatskiriamu vienas nuo kito deriniu, harmoningai susiliejančiu į vientisą spalvinę gamą. Jos eilėraščiai išreiškia išgyventas emocijas, sklindančias iš pačios širdies, o tapybos darbai tarsi įkūnija šias emocijas spalvomis ir linijomis. Jaukų menininkės Vandos Jančiauskienės pasakojimą apie kūrybą papildė Vinco Jančiausko dainos, kurių skambesys subtiliai praturtino kiekvieną renginio akimirką melodija ir žodžiu.
Jiezne balandžio 25 d. lankėsi savas svečias – buvęs Pirminio sveikatos priežiūros centro direktorius gydytojas Povilas Rimkus. Jis atvyko su puikia dovana – neseniai išleista autobiografine knyga „Mano gyvenimo kelias“, kurioje daug vietos skiriama Jieznui ir jiezniečiams.
Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės proga Stakliškių seniūnijos gyventojai susitiko su kraštiete, rašytoja, muziejininke Nijole Raižyte. Į autorės kūrybos vakarą susirinko gausus skaitytojų ir kūrybos gerbėjų būrys. Į šį kraštiečių susitikimą knygų skaitytojus, bičiulius, svečius, knygų mylėtojus sukvietė Stakliškių, Vyšniūnų, Užuguosčio bibliotekų bibliotekininkės. Rašytoją kalbino mokytoja Onutė Andrulevičienė. Stakliškių gimnazijos moksleivės Deimantė Kralikauskaitė ir Ieva Milkevičiūtė (mokytoja Rita Leitanienė) atliko du puikius muzikinius kūrinius. Maloniai renginį papildė Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centro moterų kolektyvo ,,Svaja‘‘ (vadovė Onutė Kamblevičienė) atliekamos dainos. Autorė sulaukė daug klausimų, mielai į juos atsakinėjo. Ji net pajuokavo, kad kartais, skaitydama savo knygas, net suabejoja, ar tikrai jas yra parašiusi, ir pažadėjo vėl atvykti su greitai išeisiančia naująja knyga.
Balandžio 26 d. Poeto Justino Marcinkevičiaus kiemelyje ir jo vardo bibliotekoje lankėsi Jurbarko savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotojai. Jie susipažino su Poeto Justino Marcinkevičiaus asmenine biblioteka, kitais memorialinio kambario eksponatais.
Balandžio 26 d. Strielčių bibliotekoje visą dieną viešėjo  Strielčių ikimokyklinio ugdymo skyriaus „Zuikučių“ grupės vaikučiai ir jų mokytojos Marytė Janušauskienė ir Valė Gustaitienė. Vaikučiai dalyvavo įvairiose veiklose: žaidė žaidimus „Raidžių slėpynės bibliotekos lentynose“, gamino knygų skirtukus „Mes Europos šeimoje“, žiūrėjo animacinį filmuką „Tekėk, upeliuk“, iš senų knygų statė bokštą, klausėsi bibliotekininkės Daivos Mockevičienės skaitomų Europos šalių pasakų, dekoravo balionus, piešė, šoko ir dainavo. Tai buvo nauja ir įdomi pažintis su biblioteka, nauji atradimai ir pojūčiai. Darželyje auganti smalsi ir skaitanti jaunoji karta visą dieną praleido su mėgstamomis knygomis, mylimais pasakų herojais, bendravo tarpusavyje, mokėsi atrasti skaitymo teikiamą malonumą.
Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje balandžio 26 d. vyko Birštono meno mokyklos suaugusiųjų dailės studijos lankytojos, mokytojo, dailininko, fotografo Remigijaus Janušaičio auklėtinės Aurelijos Kleizienės tapybos darbų parodos „Po dangaus skliautu“ pristatymas. Renginio metu koncertavo Prienų meno mokyklos mokinė Goda Sodaitytė, mokytoja Vitalija Aukštakalnienė. Autorės bendradarbiai, bičiuliai, draugai ir dailės mylėtojai turėjo puikią progą pasidžiaugti šviesiais, subtiliais ir jausmingais tapybos darbais, kuriuose sutelpa visas žmogaus gyvenimas ir visas gamtos pasaulis.
Balandžio 23–29 dienomis Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos pirmajame aukšte veikė paroda „Mūsų kelias į Europą“. Joje eksponuojami Lietuvos skiautininkių darbai, kuriuose atsispindi pačios gražiausios ir įspūdingiausios 2000–2009 metų kelionių po Europos valstybes akimirkos. Paroda veiks iki gegužės 31 d.
Mozūriškių biblioteka ir Skriaudžių pagrindinė mokykla balandžio 30 dieną šios mokyklos antros klasės mokinius (mok. Alma Kiškienė) pakvietė į Nacionalinei Lietuvos bibliotekų savaitei skirtą renginį „Literatūrinė kelionė: Europos šeimoje“. Jaunieji skaitytojai turėjo atspėti, kuriai valstybei priklauso vėliava, „apgyvendinti“ knygas valstybėje, iš kurios yra jų autorius. Įveikus užduotis, buvo apdovanoti daugiausia knygų šiais mokslo metais perskaitę mokiniai. Pirmos vietos nugalėtoja tapo Goda Kiškytė, antros – Liepa Kiškytė, trečios – Karolis Alenskas. Vaikai, pasveikinę konkurso nugalėtojus, vieningai nusprendė – skaitymas naudingas! Ir ne tik tada, kai teikia malonumą, bet ir tada, kai skatina jauną žmogų augti.

Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos informacija

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *