Švęskime nešiukšlindami: rekomendacijos tvariems renginiams

Šventės ir renginiai – neatskiriama ir maloni mūsų gyvenimo dalis. Tačiau po kiekvieno renginio laukia ir pakankamai varginantis momentas, kai reikia viską sutvarkyti ir susitvarkyti, o atliekų po visų švenčių būna tikrai daug.

ARATC nuotr. Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras ragina renginių organizatorius pasirūpinti atliekų prevencija ir pakankamu rūšiavimo konteinerių kiekiu.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras, būdamas daugelio regione vykstančių švenčių rėmėju, su organizatoriais suderintose vietose pastato daug rūšiavimo konteinerių ir pastebi, kad jie pakankamai greit užsipildo renginiuose susidarančiomis atliekomis: vienkartiniais indais, plastikiniais ir popieriniais maišeliais, pakuotėmis nuo gėrimų, nesuvalgyto maisto likučiais.

Siekdamas, kad šių atliekų kiekis mažėtų, kad šventiniuose renginiuose būtų ne tik pramogaujama, bet ir ugdomi atsakingo vartojimo įpročiai, rūpinamasi švarios aplinkos plačiąja prasme išsaugojimu, Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras parengė rekomendacijas renginių organizatoriams bei lankytojams.

„Kaip įmonė esame atsakingi už susidariusių atliekų tvarkymą, bet svarbiausias tikslas, kuris numatytas ir regioniniame atliekų prevencijos ir tvarkymo plane, ir kuris turėtų būti kiekvieno žmogaus vidiniu įsitikinimu, yra atliekų prevencija, jų kiekio mažinimas. Todėl kviečiame laikytis šių rekomendacijų, tvarumą paskelbti kiekvieno renginio prioritetu ir kartu pasiekti laukiamų rezultatų“, – kviečia Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Aurimas Uldukis.

ARATC rekomendacijos tvariems renginiams

  • Mažinkite spaudinių kiekį – su renginiu susijusią informaciją, kvietimus dalyviams siųskite ir platinkite skaitmeniniu būdu.

  • Renginiui parinkite vietą, kurią būtų patogu pasiekti viešuoju transportu, ateiti pėsčiomis, kuri būtų pritaikyta judėti žmonių su negalia priemonėmis.

  • Pasirūpinkite, kad nuolatinėse renginių organizavimo vietose būtų įrengtos geriamojo vandens stotelės.

  • Paraginkite renginio dalyvius atsinešti ir naudoti savo gertuves, daugkartinius maišelius pirkiniams

  • Skatinkite renginyje prekiaujančius asmenis, maisto tiekėjus nenaudoti vienkartinių indų

  • Naudokite depozito sistemą, pasiūlydami įsigyti maistą ir gėrimus daugkartiniuose induose/puodeliuose su organizatoriaus logotipu, kuriuos galima būtų grąžinti ir atgauti sumokėti užstatą arba pasilikti kaip suvenyrą

  • Renginio svečių maitinimui rinkitės patiekalus, gaminamus iš vietinių produktų, pirmenybę teikite vietinių gamintojų paslaugoms

  • Venkite nemokamų daiktų, reklaminės atributikos ir kt. dalijimo renginių metu

  • Įvertinkite dalyvių skaičių ir iš anksto pasirūpinkite reikiamu atliekų rūšiavimo konteinerių kiekiu

  • Atsakingai įvertinkite visus renginiui naudojamus resursus, kad būtų išvengta perteklinio vartojimo

  • Akcentuokite tvarumo reikalavimus visuose su renginio veiklomis susijusiuose pirkimuose bei komunikacijoje.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro inf.

Rubrikoje Aplinkosauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *