Nuo apleistų pastatų pripažinimo bešeimininkiais – kelias ilgas, bet įveikiamas

Šiuo metu labai keičiasi mūsų gyvenamoji aplinka, auga statybų mastai. Mieste ir kaimuose statomi nauji pastatai, arčiau gamtos keliasi naujakuriai. Tačiau lieka nykti senesnės statybos pastatai, tarp jų – ir naudoti žemės ūkio veiklai vykdyti. Didžioji dauguma galimai bešeimininkio nekilnojamojo turto yra blogos arba avarinės būklės, žaloja kraštovaizdį, kelia pavojų žmonių saugumui, mažina šalia esančio nekilnojamojo turto vertę, virsta nelegaliais sąvartynais.
Toks „turtas“ – Savivaldybės ir seniūnijų galvos skausmas. Pastatai tokios prastos būklės, kad juos belieka tik nugriauti. Arba parduoti, kad kažkas juos sutvarkytų ir kurtų verslą ar įgyvendintų kitus sumanymus. Bet norint tai padaryti, reikia atlikti privalomas procedūras, kad savivaldybė taptų statinių savininke.
„Prienų rajono savivaldybės viena iš prioritetinių veiklos krypčių – apleistų, neprižiūrimų pastatų kontrolė ir pripažinimas bešeimininkiais. Šis darbas ypač suaktyvintas maždaug prieš ketverius metus, tačiau procedūros – nuo nekilnojamojo turto pripažinimo bešeimininkiu iki jo pardavimo aukcione arba sprendimo nugriauti – užtrunka ne mažiau, kaip kelerius metus. Kol pastatai yra kažkieno nuosavybė, jų nei griauti, nei parduoti negalima. O tam, kad pastatas būtų pripažintas bešeimininkiu, niekas į tą turtą neturi pretenduoti. Todėl tas procedūrinis kelias yra toks ilgas“, – sako Savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas.
2022–2023 metais teismo sprendimais iš viso 8 pastatai, esantys rajono teritorijoje (3 ir 5 pastatai Stakliškių bei Balbieriškio seniūnijose), buvo pripažinti bešeimininkiais, iš jų – 2 gyvenamieji, 2 ūkiniai, 4 buvę negyvenamieji, gamybiniai pastatai, fermos. Šiais metais 3 pastatams paskelbtas pirmasis viešas elektroninis aukcionas.
2023 m. buvo pradėtos 38 pastatų procedūros dėl pripažinimo bešeimininkiais: Jiezno seniūnijoje – 9 pastatų (3 gyvenamųjų pastatų, 6 ūkinių pastatų (iš jų 2 gyvenamųjų pastatų ir 4 ūkinių pastatų atsirado buvusių savininkų turtinių teisių perėmėjai, kurie, reikia tikėtis, tvarkys perimtą turtą)); Veiverių seniūnijoje – 1 ūkinio pastato; Pakuonio seniūnijoje – 7 (2 gyvenamųjų ir 5 ūkinių pastatų); Stakliškių seniūnijoje – 10 (6 buvusių fermų, 4 ūkinių pastatų); Balbieriškio seniūnijoje – 9 (1 gyvenamojo namo, 1 buvusių fermų, 7 ūkinių pastatų); Naujosios Ūtos seniūnijoje – 1 pastato (gyvenamojo namo); Prienų seniūnijoje – 1 valgyklos buvusiose Prienų kareivinėse. Nuo 2024 m. sausio 1 d. pradėtos procedūros dėl pripažinimo bešeimininkiu buvusio mechaninių dirbtuvių sandėlio Balbieriškio seniūnijoje.
Reikia pažymėti, kad pareiškimas teismui paduodamas suėjus ne anksčiau, kaip vieneriems metams nuo tos dienos, kurią pastatas būna įtrauktas į apskaitą. Teismo pripažinti bešeimininkiais pastatai vieni parduodami aukcione, kitus Savivaldybė nusprendžia nugriauti, nors tai nemažai kainuoja. Šiais metais planuojama nugriauti 3 bešeimininkius pastatus, esančius Balbieriškio seniūnijoje.
Savivaldybės vicemerė Jūratė Zailskienė, kuruojanti šią sritį, džiaugiasi, kad bendromis savivaldybės vadovų, seniūnų, specialistų pastangomis stipriai judama į priekį su bešeimininkio turto tvarkymu. „Tai ilgas, sunkus, brangus, bet labai reikalingas darbas rūpinantis gyventojų saugumu, puoselėjant kraštovaizdį bei įgyvendinant aplinkosauginius reikalavimus“, – pabrėžia vicemerė.
Prienų rajono savivaldybės informacija

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *