Nauja karta – kitas požiūris

Per 30 su viršum veiklos metų Prienų ūkininkų sąjungai, vienas kitą keisdami, vadovavo vyrai. Praėjusį penktadienį vykusiame ataskaitiniame susirinkime sąjungos pirmininke išrinkta Asta Gluoksnienė, tapusi pirmąja krašto žemdirbių organizacijos lydere.
Daugiau kaip dešimt metų sąjungai vadovavusio Martyno Butkevičiaus nuomone, šiuo metu žemės ūkyje vykstantį procesą galima įvardinti kaip socialinį reiškinį, kurio valstybė nepatyrė per 33 atkurtos Nepriklausomybės metus. Beveik visose žemės ūkio srityse vyksta kartų kaita. Į žemės ūkį įsiliejo jauna, išsilavinusi, idėjų kupina karta.
– Naujoji karta gyvenimą supranta visai kitaip. Jie nesitaiksto su klasta ir apgaule. Jie nesupranta tų dviprasmiškų žaidimų, su kuriais mes gyvenome. Jie buriasi, vienijasi į sąjungas, kooperatyvus, kad taptų galinga ir kultūringa jėga. Tai rodė ir visos Lietuvos traktorių akcija Vilniuje, taip pat ir vasario 29 traktorių akcija, vykusi Prienuose. Šios akcijos suvienijo kaimo ir miesto gyventojus. Tai buvo ne tik akcijos, tai buvo ir reiškinys, pademonstravęs aukštą kultūrą, gebėjimą kalbėtis, tartis, – sakė M. Butkevičius.
Jį džiugina tai, kad į Prienų ūkininkų sąjungą įstojo daug jaunų žmonių, kurie moka dirbti, turi idėjų, gali ir nebijo reikšti savo mintis. Pasak pirmininko, sąjunga taip pat sulaukė iš jaunimo nemažai kritikos už neryžtingumą, taikstymąsi su valdžios žemdirbiams primetamais sprendimais. – Visa tai parodė, kad mūsų sąjungos taryba, norėdama atstovauti šiuolaikiniams procesams, turi atsinaujinti. Tą įrodė sąjungos noras pakovoti už žemdirbius dėl jiems primestų valdžios reikalavimų. Ypatingai tai išryškėjo, kai sąjungai nepavyko susitarti su savivaldybės meru dėl išaugusio žemės mokesčio. Daugelis sąjungos tarybos narių vengė aktyviai įsijungti į šią kovą, todėl teko steigti žemdirbių iniciatyvinę grupę ir šis sprendimas labai pasiteisino. Rajono žemdirbiai aktyviai sudalyvavo respublikinėje bei Prienuose vykusiose akcijose, – prisimindamas praėjusių metų veiklas ir džiaugdamasis jaunimo aktyvumu kalbėjo M. Butkevičius.
Ne vienas jų tapo ir naujos Prienų ūkininkų sąjungos tarybos nariais. Joje kartu su pirmininke Asta Gluoksniene, pavaduotojais Martynu Butkevičiumi ir Gintautu Sodaičiu dirbs Laima Balsevičienė, Martynas Krūvelis, Antanas Jurkša, Tadas Keturakis, Dainius Bajoras, Karolis Aliukonis ir Martynas Vaičiukynas.
Ataskaitinio susirinkimo metu buvo kalbėta ne tik apie problemas, bet buvo prisiminti ir organizuoti renginiai, tarp jų – Sekminių šventė, Jubiliejinis Metų ūkio konkursas, susitikimai su mokslininkais, seminarai. Kita vertus, nevengta ir aštrių bei skaudžių klausimų. Prienų ūkininkų sąjungos nariai slaptu balsavimu pašalino iš sąjungos ūkininką, Lietuvos pieno gamintojų asociacijos prezidentą Joną Vilionį, kuris, jų nuomone, pažeidė įstatus. Būdamas Prienų rajono savivaldybės tarybos nariu jis nepalaikė opozicijos pateikto sprendimo projekto dėl žemės mokesčio sumažinimo. Nesvarbu, kad jis ir buvo paruoštas pačių žemdirbių.
Susirinkimo dalyviai nenorėjo sutikti ir su savivaldybės Tarybos Bendruomenių ir kaimo reikalų komiteto pirmininko Alekso Banišausko nuomone, kad Prienų rajonas nelyderiauja pagal žemės mokesčio tarifą, yra gal aštuntoje vietoje. M. Butkevičiaus žiniomis, tai nėra tiesa. Kitų rajonų vadovai ir savivaldybių Tarybos rado būdų, kaip taisyti klaidas ir padėti žemdirbiams.
Naujoji ūkininkų sąjungos vadovė Asta Gluoksnienė, dėkodama už pasitikėjimą, sakė, kad vienas pirmųjų tarybos darbų bus susitikti su Prienų rajono savivaldybės meru ir siekti, kad ūkininkų atstovai galėtų dalyvauti įvairiose komisijose, priimant jų veiklai ir kaimo žmonėms svarbius sprendimus. Tai išsakyta ir susirinkimo rezoliucijoje.
Ramutė Šimukauskaitė


PRIENŲ ŪKININKŲ SĄJUNGA

Prienų rajono savivaldybės
Merui A. Vaicekauskui

Prienų ūkininkų sąjungos išplėstinio neeilinio ataskaitinio rinkiminio susirinkimo
R E Z O L I U C I J A
2024-04-05

Susirinkimo dalyviai, įvertinę nuo 2023 metų lapkričio mėn. pradėtą diskusiją su Prienų rajono savivaldybės meru A. Vaicekausku sprendžiant žemdirbių kritines žemės ūkio problemas (nevykdymą 2024-01-18 d. Ūkininkų sąjungos išplėstinio posėdžio rezoliucijos), apgailestauja, kad žemdirbiai nebuvo išgirsti. Nustebino mero užimta priešiška pozicija žemdirbių atžvilgiu, bet labai nustebino visų Tarybos narių valdančiųjų socialdemokratų užimta pozicija aklai tarnauti merui. Dar keistesnė pozicija sprendžiant žemdirbių problemas buvo Valstiečių partijos Tarybos narių elgsena. Jie ne tik negynė žemdirbių interesų, bet keliaklupsčiavo merui ir deklaravo turintys didžiulį mero palaikymą, pamiršdami, kad jų pagrindiniai rinkėjai buvo ir bus tik žemdirbiai, bet tai, manome, jau pamokanti istorija. Dabar visi privalome žvelgti į priekį ir siekti savo užsibrėžtų tikslų. Stebime įvykių raidą, straipsnius, komentarus, analizuojame, kur nebuvome pakankamai reiklūs anksčiau, leidome suvešėti savivalei, neveikimui, nesiskaitymui su kitaip mąstančiais. Padarėme ir mes kai kurias išvadas – neleisti toliau plisti biurokratijai. Taigi, kalbėsimės iš naujo, tarsimės. Ypatingai gerai nuteikė mero Velykinis pasveikinimas Prienų krašto gyventojams, cituojame… „Tai metas, kai ne tik gamta prabunda gražiausiais žiedais, bet ir mes, žmonės, permąstome savo vertybes, išsikeliame naujus tikslus“… Džiugu, kad meras suprato savo klaidas ir permąsto savo vertybes, todėl mes, paskatinti šių mero žodžių, įkvėpti Lazdijų rajono savivaldybės supratimo patenkinti žemdirbių reikalavimų, vėl kreipiamės į rajono merą, socialdemokratų Tarybos narius pasiųsdami jiems šią susirinkimo priimtą Rezoliuciją:
1. Iki 2024 m. balandžio 30 d. parengti ir patvirtinti 50 procentų žemės mokesčio lengvatų suteikimą 2024 metams visiems žemės naudotojams Prienų rajone.
2. Parengti ir patikslinti 2025 m. žemės mokesčio koeficientą 0,9 visiems rajono žemės naudotojams.
3. Iki 2024 m. balandžio mėn. 30 d. pertvarkyti Kaimo plėtros, melioracijos remonto objektų parinkimo komisijų sudėtis, įtraukiant jose dalyvauti Ūkininkų sąjungos atstovus. Tai suderinti darbo tvarka.
4. Atkreipiame dėmesį į savivaldybės administracijoje kadrų suformuotą įstatymams prieštaraujančią šeimyninės rangos praktiką. Tokia praktika netoleruotina ir skubiai taisytina.

Susirinkimo Pirmininkas G. Sodaitis

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *