Pavasario lygiadienio paminėjimas Ustronės riedulyne

Rita Balsevičiūtė, Onutė Gaidamavičiūtė

Kovo 23 d. unikaliame Ustronės riedulyne, Stakliškių seniūnijoje, Prienų r., netoli kalvio Martyno Breikšto sodybos, buvo paminėtas pavasario lygiadienis.
Pavasario lygiadienis – ypatingas metas pavasarį, kai Saulė, slinkdama dangaus skliautu, atsiduria dangaus pusiaujo ir ekliptikos susikirtimo taškuose. Matyt, simboliška, kad pavasario lygiadienis sutampa ir su Pasauline žemės diena.
Senovės lietuviai tikėjo, kad lygiadienio rytą išsimaudžius upėje, tekančioje iš rytų, visus metus būsi tyras ir sveikas. Lygiadienio rytą saulė teka tiksliai rytuose.
O Ustronės riedulynas – saugomas gamtos paveldo objektas, unikali vieta, čia gausu senų įspūdingo dydžio apsamanojusių akmenų, apsuptų skroblų guotų. Tikima, kad Ustronės riedulyne rieduliai, akmenys buvo ledynų atvilkti iš Alandų salų ir pietvakarių Suomijos. Rieduliai dengia statų kalvos šlaitą, kurio aukštis apie 30 m. Šis riedulynas yra unikalus Lietuvoje tuo, kad čia rieduliai apsaugojo statų šlaitą nuo griovimo. Padavimuose jis žinomas kaip Akmenų kalnas. Tokių riedulynų Lietuvoje iki šiol nebuvo konstatuota. Natūralūs riedulynai Dzūkijoje yra labai reti ir tie patys gerokai apnaikinti.
O Pavasario lygiadienio paminėjimo renginį Ustronės riedulyne vedė Dzūkijos-Suvalkijos saugomų teritorijų direkcijos Aukštadvario regioninio parko grupės kultūrologė ir etnologė Rita Balsevičiūtė. Ant riedulyno viršaus R. Balsevičiūtė prisiminė senąsias lygiadienių šventimo tradicijas, dainavo dainas, skirtas Žemei Žemynėlei, Saulelei Rieduolėlei. Tad prie šventos ugnies aukuro riedulyno viršuje, primenančio piliakalnį, buvo nusilenkta žemelei motutei, pasveikinta saulelė rieduolėlė.
Susirinko apie 30 lygiadienio šventės dalyvių (ne tik vietinių Prienų r. kaimų gyventojai, bet ir svečiai iš Vilniaus, net ir etnologijos studentė Paula).
O R. Balsevičiūtė visiems nusileidus nuo riedulyno, primenančio piliakalnį, viršaus parodė įspūdingą dubenėtą akmenį (akmenį, kuriame yra duobutė, kurioje renkasi vanduo).
Po Pavasario lygiadienio renginio visi susirinkusieji vaišinosi organizatorių sriuba (dėkingi medžiotojui Eimučiui iš Vyšniūnų), koše (dėkingi Vilmai Breikštienei) ir kitomis atsineštinėmis vaišėmis.
Šventę organizavo Prienų Justino Marcinkevičiaus bibliotekos Vyšniūnų, Užuoguosčio bei Stakliškių filialų bibliotekos, darbščiosios bibliotekininkės visuomenininkės, Dzūkijos-Suvalkijos saugomų teritorijų direkcijos Aukštadvario regioninio parko grupė.

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *