Lietuvos dailininkų sąjungos narių jungtinė vizualaus meno paroda „Takumas“ Stakliškėse

Vasario 22 d. Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centre buvo atidaryta vizualaus meno paroda „Takumas“, kurioje keturi menininkai tyrinėja sudėtingą šių dienų tapatybės ir individualumo kraštovaizdį, remdamiesi filosofo ir sociologo Zygmundo Baumano idėjomis. Paroda skatina dialogą apie nuolatinį asmenybės ir bendruomenės santykio ieškojimą bei redefinavimą šiuolaikinėje skaitmeninėje ir globalizacijos paveiktoje visuomenėje.
Savo darbus pristatė Lietuvos dailininkų sąjungos nariai, (toliau LDS) – LDS pirmininkė, Lietuvos dailės akademijos profesorė Eglė Ganda Bogdanienė, Lietuvos meno kūrėjų asociacijos prezidentas, fotožurnalistas Jonas Staselis, LDS viešųjų ryšių specialistas, fotomenininkas Andrius Grigalaitis ir LDS sąjungos narė, karo pabėgėlė iš Baltarusijos Sviatlana Petuškova. Kūrėjai, pasitelkdami įvairias medijas – tekstilę, grafiką, fotografiją bei kitas medijas, kuria vizualines metaforas, atspindinčias žmogaus būseną šiuolaikinėje visuomenėje. Kiekvieno autoriaus darbai labai individualūs, paliečiantys svarbius aspektus. Eglės Gandos Bogdanienės tekstilės darbai interpretuoja mūsų šalies keturių regionų kultūrą, yra sukurti ypatingu būdu – naudojami tekstilės termochrominiai dažai, kurie reaguoja į aplinkos temperatūrinius pokyčius. Abiejų fotomeninkų nuotraukos užfiksavusios takumą gamtoje. Andriaus darbai takumą randa migloje, Jono vandens atspindžiuose.
Paroda įgavo tarptautiškumo prieskonį dėl LDS narės iš Baltarusijos. Menininkė Sviatlana Petuškova kartu su vyru 2021 m. po falsifikuotų rinkimų savo šalyje atvyko į Lietuvą, įsikūrė ir iki šiol čia gyvena, pramoko mūsų kalbą ir renginio metu bandė savo darbus pristatyti lietuvių kalba. Tai tik dar kartą mums visiems įrodo, kad kultūra jungia už savęs palikdama visus karus, nesutarimus ir kitus kliuvinius. Sviatlana atviravo, kad negalėjo susitaikyti su tuo, kas vyko jos šalyje, kad šiuo metu puikiai jaučiasi Lietuvoje, kur gali laisvai kurti ir prisidėti prie Lietuvos kultūrinio gyvenimo. Sviatlana pristatė savo grafikos darbus, kuriuose užfiksavusi miesto erdves, langus, jų atspindžiuose atrasdama takumą.
Sąvoka „Takumas“ parodoje naudojama kaip metafora kelionei per šiuolaikinės egzistencijos ir socialinių ryšių labirintą, atspindintį Baumano „skystos modernybės“ konceptą. Darbai kviečia žiūrovus apmąstyti, kaip nuolatinės permainos ir neapibrėžtumai paveikia mūsų tapatybės suvokimą, santykius su kitais ir mūsų vietą visuomenėje.
Parodos atidarymo metu muzikinius kūrinius susirinkusiuosius dovanojo Stakliškių gimnazijos mokinės Augustė Jurkonytė ir Deimantė Kralikauskaitė. Susirinkusiuosius sveikino Prienų rajono savivaldybės vicemerė Laimutė Jančiukienė, Prienų rajono savivaldybės kultūros ir turizmo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis, Stakliškių seniūnė Nijolė Ivanovienė.
Vakaro vedėja linkėjo visiems stabtelti, pabūti šioje akimirkoje, neskubėti, nes autorius inspiravęs filosofas Z. Baumanas teigė, kultūros užduotis yra kurti produktus, kurie tenkintų poreikius ir kurtų naujus, kurie taip lyg užsuktame rate ir paskatina besotizmą. Besotizmas kultūroje nėra blogas reiškinys, tačiau dažnai jis perauga į visaėdiškumą ir sugadina pradinį kultūros pamatą, suklaidina vartotoją arba paverčia jį nemąstančiu. Todėl labai svarbu leisti sau pabūti čia ir dabar.
Renginio metu užsimezgė graži partnerystė tarp Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centro bei Lietuvos dailininkų sąjungos. Tikimasi, kad ši partnerystė Prienų rajonui atneš gražaus ir turiningo kultūrinio turinio. Kultūra yra tai, kuom tiki, ko ieškai, ko nori ir kas svarbu kiekvienam iš mūsų, ji tarsi „…aistra jaukumui ir šviesai, ir (dar daugiau) aistra tam, kad jie triumfuotų.“ (Z. Baumanas).
Paroda veiks iki balandžio 1 d.
Parodą organizuoja: Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centras, Lietuvos dailininkų sąjunga.
Meida Mikučionienė,
Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centro direktorė
Ramūno Škirkos nuotraukos

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *