Trys Birštono ir Prienų krašto chorai pakviesti į jubiliejinę Dainų šventę

Sausio 27 dieną Prienų „Žiburio“ gimnazijoje vyko šiemet šimtmetį švenčiančios Lietuvos dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ Dainų dienos chorų atranka. Visi trys joje pasirodę mūsų krašto kolektyvai – Birštono kultūros centro suaugusiųjų mišrus choras (vadovė Inesa Rutkauskienė), „Žiburio“ gimnazijos jaunimo mišrus choras (vadovė Roma Ruočkienė), Prienų kultūros ir laisvalaikio centro moterų choras „Šilas“ (vadovė Aldona Šyvokienė), komisijos vertinimu, buvo atrinkti dalyvauti birželio 29 – liepos 6 dieną Vilniuje vyksiančioje jubiliejinėje Dainų šventėje.

Po keturių mėnesių darbo aplankė sėkmė
Jaudulio buvo, tačiau kolektyvų vadovai džiaugėsi, kad atrankos komisijos nariai: Lietuvos nacionalinio kultūros centro chorų specialistas Tomas Kreimeris, Lietuvos choro dirigentė Danguolė Beinarytė, choro „Vilnius“ meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Artūras Dambrauskas, – buvo nusiteikę geranoriškai, patarė, į ką reikėtų atkreipti didesnį dėmesį.
Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis džiaugėsi, kad prieš keturis mėnesius kurorte susikūręs mišrus suaugusiųjų choras, vadovaujamas Inesos Rutkauskienės, per tokį trumpą laiką nuveikė tiek daug. Ankstesnis choras po pandemijos pabiro, jo vadovė pasitraukė, tad I.Rutkauskienė ėmėsi iniciatyvos suburti dainingus kurorto žmones ir jai pasisekė uždegti juos noru dainuoti, siekti aukštesnių tikslų.
Atsiliepę į skelbimą susirinko trisdešimt narių: moterų, keli vyrai, buvę choristai ir nauji nariai, prisijungė moksleivių.
Mišrus choras – pirmas toks gausus Inesos Rutkauskienės kolektyvas. Iki šiol ji vadovauja Birštono vienkiemio mišriam ansambliui.
– Kiekvieno chorvedžio svajonė dirbti su choru. Džiaugiuosi pasitaikiusia galimybe. Dėkoju choristams, jie labai atsakingai rinkosi į repeticijas, buvo atkaklūs, nes norėjo pasirodyti kuo gražiau, per keturis mėnesius, neskaičiuodami valandų, išmoko sudėtingą repertuarą, kuris atliekamas keturiais balsais. Tiesa, ne visą programą spėjome parengti perklausai, likusių dviejų kūrinių įrašus išsiųsime kiek vėliau. Komisija buvo išties dėmesinga, palinkėjo mums, kad choras gyvuotų ir po šventės, – kalbėjo choro vadovė I.Rutkauskienė.
Norėdama, kad choras įgytų daugiau koncertinės patirties, chorvedė užpildė paraišką dėl dalyvavimo birželio mėnesį vyksiančioje Kaišiadorių dainų šventėje. Planuose – ir pasirodymas Birštono kurorto bendruomenei.
– Didžiuojuosi Birštono choro bendruomene, choristai labai motyvuoti, mylintys dainą. Repetuojame intensyviai, atvira širdimi, su užsidegimu, tai didelis darbas, bet mus vienija didžiulis noras ir bendrystė, – kalbėjo kolektyvo vadovė.
Šią savaitę choristai rinkosi į kolektyvo „krikštynas“ pasidžiaugti sėkme, juk jų troškimas dainuoti jubiliejinėje respublikinėje Dainų šventėje išsipildė. Birštono kultūros centro administracija, paskatindama choristus ir vadovę, nupirko naują, jų repeticijoms taip reikalingą pianiną, su dizainere aptariama koncertinių kostiumų vizija.

„Rodos ir vargo nebuvo…“
Moterų choras „Šilas“ respublikinėje Dainų šventėje dalyvauja nuo pat 1955 metų, daugiau nei 40 metų kolektyvui vadovauja Aldona Šyvokienė. Vadovės teigimu, Prienų KLC choras labai intensyviai ruošėsi jubiliejinei Dainų šventei. Dainų dienos programa įspūdinga, kūriniai sudėtingi, teko išmokti net keturiolika dainų, viena jų „Šaknys girių žalgirinės“ yra parašyta būtent šiemetinei šventei. Choras „Šilas“, prie kurio prisijungė ir vadovės vadovaujamas vokalinis ansamblis „Pienė“, šventėje pasirodys ir kartu su moterų kolektyvais, ir su mišriais chorais.
– Iki vasaros sieksime patobulėti, turime planų pasirodyti Prienų krašto ir Vievio dainų šventėse, – minėjo kolektyvo vadovė.
„Žiburio“ gimnazijos jaunimo mišraus choro pasirodymas socialiniuose tinkluose sulaukė ir pasigėrėjimo, ir padėkos dėl atsakingai paruoštų mokinių, prie kurių prisijungė ir buvę auklėtiniai. Vadovė Roma Ruočkienė, pasidalinusi filmuota medžiaga iš atrankos, ją pakomentavo: „Kai emocijos netelpa krūtinėj, kai smagu didžiuotis savo mokiniais, kai stovint prieš chorą gali dėkoti Dievui už galimybę mokyti ir mokytis. Ir, nors prakaitas – upeliu, jautiesi, kaip toj dainoj: „Rodos ir vargo nebuvo…“
Vadovė dėkojo „Žiburio“ gimnazijos choristams – esamiems ir nuolat sugrįžtantiems, choristų tėveliams, koncertmeisterei Daivutei Maskoliūnienei ir Ryčiui Stankevičiui už akimirkų fiksavimą, komisijai – už netikėtumus.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *