Šv. Agotos dieną pasitinkant: mintyse – Duonos ir ugnies festivalis

Ketvirtasis Duonos ir ugnies festivalis šiemet vasarą užbaigs „kalendoriškai“ tiksliai – rugpjūčio 31 d. ugningoms ir dosnioms vasaros palydėtuvėms bursimės Beržyno parke, kuriame – išskirtinės patirtys, šimtametės tradicijos, gausios vaišės, užburiantys pasirodymai… O, svarbiausia – duona. Jos kepimo išbandyti Prienų kultūros ir laisvalaikio centro komanda vyko pas bičiulius, Duonos ir ugnies festivalio partnerius „Du Medu“ – ekologiškos duonos kepėjus Prienų rajone. Na, o kada geriau pasidžiaugti šio vizito rezultatais, jei ne artėjant šv. Agotos, dar vadinamai Duonos, dienai?
Vasario 5-oji, šv. Agotos diena, Lietuvoje nuo seno laikyta ugnies ir duonos, pašventintos bažnyčioje ir apsaugančios žmones bei jų namus nuo nelaimių, švente. Šia proga mes, Prienų kultūros ir laisvalaikio centro kolektyvas, tradiciškai skelbiame žinią apie kitą, gražiai šiuos du simbolius įprasminančią šventę – Duonos ir ugnies festivalį. Festivalio pasiruošimo darbams įsibėgėjant, mes nutarėme patys pramokti duonos kepimo. Taip, vedini gardaus duonos aromato, atsidūrėme mūsų gerų draugų ir partnerių nuo pat pirmojo Duonos ir ugnies festivalio – „Du Medu“ – kepykloje. Jau septyniolika metų Purvininkuose, Prienų r., veikianti kepykla – Račickų šeimos verslas. Jų produkcija yra visiškai ekologiška: gamybos procese naudojami vien atsinaujinantys energijos šaltiniai, o kepiniams – pačių Račickų ūkyje užauginti grūdai. Vizito metu „Du Medu“ savininkas Vytautas Račickas mums dovanojo turiningą ekskursiją ir pristatė duonos kelią nuo grūdo iki didžiulio kvapnaus kepalo.
Prieš atvykdami į „Du Medu“, net neįsivaizdavome, kaip iš tiesų sudėtinga yra tinkamai iškepti mūsų kasdien valgomą duoną. Bet tinkamai pasiruošę – apsirengę naujosioms kepėjoms derama apranga ir su didžiuliu noru išmokti – leidomės į mums paskirtą duonos kepimo edukaciją. Mokytojai mums buvo nuolaidūs – didžiausias darbas jau buvo padarytas ir mūsų laukė duonos formavimui paruošta tešla. Mes ją svėrėm, į „blėkutes“ dėjom, lyginom ir glostėm, sėkliukėm puošėm… Kad tešlai kylant laukimas neprailgtų, skaniai užkandom šeimininkų vaišėm. O likus tik duoną pašauti kepti… vėl lyginom ir glostėm – matyt, tešlos šiek tiek padauginom. Duonelė kepė, didėjo ir darėsi vis gražesnė… Galiausiai – nuostabus rezultatas, už kurį esame dėkingi šauniesiems savo mokytojams.
Na, o kol mes „gardžiuojamės“ ir dalijamės savo darbo rezultatais, kviečiame ir jus mėgautis tradicine lietuviška duona ir pasitinkant šv. Agotos dieną, ir skaičiuojant dienas iki Duonos ir ugnies festivalio, kurio metu kartu kursime puikias emocijas dalyvaudami ugnies, vandens, žemės ir žmogaus bendrystės misterijoje.
Prienų kultūros ir laisvalaikio centro informacija

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *