Gyventi – reiškia veikti

Nuo kelių šimtų eurų iki tūkstantinių sumų praėjusiais metais buvo skirta Prienų rajono bendruomenėms, kitoms nevyriausybinėms organizacijoms (NVO), viešosioms įstaigoms, sporto, pacientų ir kitiems klubams, vaikų dienos centrams, privatiems asmenims jų projektams ir idėjoms įgyvendinti.
Sausio 20 dieną NVO atstovai, susirinkę į renginį Prienų kultūros ir laisvalaikio centre, atsiskaitė už gautas lėšas, papasakojo apie Prienų rajono savivaldybės biudžeto ir kitų šaltinių lėšomis vykdytas veiklas, pristatė išliekamąją projektų vertę ir, žinoma, pasidalino savo patirtimi. Ji patvirtina, kad Prienų rajone yra daug iniciatyvių, kūrybiškų, neabejingų žmonių, kuriems rūpi gyvenamoji aplinka. Jie visuomet atranda laiko visuomeninei veiklai ir, svarbiausia, prisiima atsakomybę prisidėti prie realių pokyčių.
Tikrai ne visos Savivaldybės skirtos lėšos yra „pravalgomos“ ar už jas organizuojami „šokiai ir žaidimai“, kaip neretai manoma. Tiesa, dalis jų išleidžiama švenčių, festivalių, stovyklų, varžybų organizavimui, dalyvių maitinimui, komunalinių paslaugų apmokėjimui. Tačiau daugeliui pareiškėjų gautos lėšos, Savivaldybės prisidėjimas prie įgyvendinamų projektų padeda spręsti visuomenėje svarbias problemas: pagerinti ekonomiškai neaktyvių gyventojų užimtumo ir įsidarbinimo galimybes; organizuoti pagalbą ir konsultacijas Černobylio avarijos likviduotojams ir jų šeimoms; vykdyti sergančiųjų cukriniu diabetu mokymus, aprūpinimą savikontrolės priemonėmis; užsiimti specialiųjų poreikių vaikų ugdymu ir emocinės būklės gerinimu; rengti kūrybines verslumo dirbtuves moksleiviams; užtikrinti vaikų dienos centrų veiklą ir moksleivių užimtumą po pamokų; mažinti negalią turinčių asmenų, senjorų atskirtį, įtraukti juos į visuomenei naudingą veiklą ir kt.
Savivaldos parama žymiai prisideda prie vaikų pilietiškumo ugdymo, istorinės atminties įamžinimo, viešųjų erdvių seniūnijose sutvarkymo ir įveiklinimo, sporto šakų plėtros ir gabių sportininkų skatinimo projektų sėkmės. Savivaldybės lėšomis remiamos vaikų socializacijos, sportinės krypties stovyklos, teatro, muzikos, poezijos festivaliai, meno ir žirgų terapijos užsiėmimai ir kitos veiklos.
Susitikime dalyvavęs Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas išreiškė mintį, kad šis kartu praleistas laikas bus naudingas, leis geriau pažinti vieniems kitus, daugiau sužinoti apie rajone vykdomas veiklas, kurios labai įvairios, jų išties daug, jos skirtos ne tik prasmingam laisvalaikio praleidimui, bet ir papildo socialinių akredituotų paslaugų pasiūlą rajone.
Kultūros ir turizmo skyriaus vyriausiosios specialistės Raimondos Kubilienės teigimu, nevyriausybinių organizacijų veiklos finansavimui 2023 metais panaudota 89 787 eurai, lėšos skirtos 37 nevyriausybinėms organizacijoms, kurios pateikė 59 projektų paraiškas. 15-kos Prienų rajono ir miesto Vietos veiklos grupių vietos plėtros projektų finansavimui skirta 6560 eurų, dviejų jaunimo organizacijų veiklos aktyvinimui panaudota 1382 eurai. Fizinio aktyvumo ir sporto veiklos skatinimui panaudota 43 900 eurų, finansavimą gavo 18 pareiškėjų. Religinės bendruomenės ir bendrijos sulaukė 40 500 eurų paramos, finansuoti 4 projektai. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija priemonei „Stiprinti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ įgyvendinti skyrė 17 455 eurus. Valstybės lėšomis finansuota 14 projektų, iš jų dviems projektams skirtas koofinansavimas iš Savivaldybės biudžeto.
Savivaldybės vicemerės Jūratės Zailskienės nuomone, vietos bendruomenės, nevyriausybinės organizacijos gali nuveikti ypač daug, todėl Savivaldybei yra garbė prisidėti lėšomis prie aktyvių žmonių, aukojančių savo asmeninį laiką, iniciatyvų, siekiant aukštesnės gyvenimo kokybės. Vicemerė paragino bendruomenių narius neužsidaryti savo socialiuose burbuluose, bet apsilankyti kitose rajono vietovėse, bendradarbiauti vieniems su kitais, ieškoti bendrų interesų, pasisemti naujų sumanymų.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *