Žiemos darbai ir išbandymai seniūnijose

Ši žiema tapo nemenku išbandymu vairuotojams ir pėstiesiems, juos gerokai išvargino gausus sniegas, pūgos, lijundros ir plikledis. Atsakingas metas seniūnijoms bei tarnyboms tinkamai pasirūpinti kelių valymu ir barstymu, kad judėjimas rajono keliais būtų saugus. Tai bene pagrindinis žiemos iššūkis, tačiau, pasak seniūnų, ir kiti seniūnijų darbai yra ne mažiau svarbūs.

Dėl saugios kelionės į mokyklą ir gydymo įstaigas
Antradienio rytą užklupusi trumpa pūga gausiai pažėrė sniego, vis tik, pasak Išlaužo seniūnijos seniūno Tomo SKRUPSKO, ilgiau nelaukiant buvo priimtas sprendimas valyti pagrindines miestelio gatves. Atvažiavo vietinius kelius prižiūrinčios UAB „Kesberta“ transportas su valytuvu.
– Vakar susidūrėme su problema, reikėjo padėti vilkikui, atvežusiam kuro granules, patekti į mokyklos teritoriją. Panaudojome druską, todėl sniegas gatvėse pavirto šlapia pliurze. Artimiausią parą praneša šalčius, bijodami, kad gilios provėžos sustings į gruodą, ir priėmėme sprendimą nuvalyti pagrindines miestelio gatves, įvažiavimą į mokyklą, aikštelę, ambulatoriją. Valytuvas pravažiuos ir kaimų keliais, pirmiausia užtikrinsim pravažumą tiems gyventojams, kuriems būtina pasiekti gydymo įstaigas, keliskart per savaitę važinėti į dializės procedūras. Vykstu apžiūrėti kelius ir įvertinti situaciją vietose, pagal mokyklinio autobusiuko maršrutą, nes kyla pavojus, kad šviežiai pasnigtą sniegą vėjas suneš į pusnis. Kai kur kelias išties darosi nepravažiuojamas. Prioritetas – saugi moksleivių kelionė į mokyklą, – pasakojo seniūnas. – Pagal esamas galimybes, kiek turim darbščių rankų, bandom nukasti sniegą nuo judriausių šaligatvių, vedančių į mokyklą ir kitas pagrindines įstaigas.
Seniūnas T.Skrupskas pastebėjo, kad savaitės pradžioje nepatenkintų gyventojų, negalinčių išvažiuoti į darbą ar su reikalais, skambučių nesulaukė, bet neatmeta, jog dėl prastų, sunkiai pravažiuojamų kelių skundų bus. Kita vertus, anot jo, gyventojai ir patys turėjo tinkamai pasirengti žiemos iššūkiams, pasirūpinti automobilio technine būkle, kokybiškomis padangomis.

Valo kelius, renka parašus dėl vandentiekio plėtros
Pasak Pakuonio seniūnijos seniūno Antano KETURAKIO, šią savaitę daugiausia rūpesčių sukėlė permainingas oras, itin pabloginęs kelių būklę.
„Seniūnija turi traktoriuką su valymo įranga, todėl gyvenviečių gatves, įvažiavimus į pagrindines įstaigas nusivalome patys. Stengiamės laiku reaguoti, kad mokiniai pasiektų mokyklas. Gyventojų taipogi nepaliekame atskirtyje, reaguojame į skambučius ir stengiamės padėti. Kitus seniūnijos kelius pagal rangos sutartį ir skiriamas lėšas prižiūri UAB „Kesberta“, krašto kelius valo Kelių priežiūros tarnyba,“ – teigė A.Keturakis. Pasak jo, situacija seniūnijos keliuose kintanti, bet nėra kritiška. Sumažėjus už socialines pašalpas atidirbančių žmonių skaičiui, seniūnijai trūksta darbo jėgos nukasti sniegą gyvenviečių šaligatviuose, tad pirmiausia valomi tie takai, kuriais vaikšto daugiausia žmonių. Ašmintos gyvenviete vedančios Vingio gatvės šaligatvių valymo darbus, anot seniūno, turėtų organizuoti kelininkai.
Seniūnas pasidalino ir aktualia informacija dėl vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtros Pakuonyje.
Jo teigimu, UAB „Prienų vandenys“ su Prienų rajono savivaldybės administracija planuoja teikti paraišką pagal pažangos priemonę Nr. LT022-02-04-01 „Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų prieinamumo didinimas“, siekiant įgyvendinti vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtros projektą Pakuonyje – Sodų, Aušros, Naujakurių, Kranto, Tylos, Sodybų, Balsėnų, Laukų, Seniūnų, Žaliojoje, Pievų gatvėse.
Prieš infrastruktūros plėtros projektą UAB „Prienų vandenys“ su gyventojais pasirašys preliminariąsias sutartis. Šia sutartimi, gavus finansavimą, UAB „Prienų vandenys“ įsipareigos nutiesti vandentvarkos komunikacijas iki gyventojo sklypo ribos, o gyventojas įsipareigos per 9 mėn. prisijungti prie naujai nutiestų komunikacijų ir pasirašys pagrindinę paslaugų teikimo sutartį.
Todėl seniūnas kviečia Pakuonio miestelio Sodų, Aušros, Naujakurių, Kranto, Tylos, Sodybų, Balsėnų, Laukų, Seniūnų, Žaliosiosios, Pievų gatvių gyventojus atvykti į Pakuonio seniūniją darbo metu dėl preliminariosios sutarties pasirašymo, nes tik surinkus pakankamą skaičių norinčiųjų, projektas bus tinkamas įgyvendinti. Nesurinkus pakankamo sutarčių skaičiaus, vandentvarkos komunikacijos nebus tiesiamos. Pasiteirauti apie projektą galima Pakuonio seniūnijoje tel. +370 616 92305 ir UAB „Prienų vandenys“ tel. +370 652 39301.

„Gyventojams rūpi ir jie kelia problemas į viešumą“
Prienų seniūnijos seniūnė Janina ARMONIENĖ pastebi, kad socialiniuose tinkluose šią savaitę pasipylę neigiami komentarai apie betvarkę Prienų miesto gatvėse, sniegu užverstus, pažliugusius tilto šaligatvius neturėtų būti adresuojami išskirtinai seniūnijos darbuotojams.
Jos teigimu, gyventojų priekaištai dėl nenuvalytų plotų yra teisingi, visgi jie gali ir nežinoti, kad seniūnija atsakinga ne už visų gatvių ir šaligatvių priežiūrą. Pavyzdžiui, J.Basanavičiaus gatvės įkalnės, F.Martišiaus gatvės, Vytauto gatvės atkarpos nuo šviesoforo iki tilto ir toliau, kuria veda regioninis kelias, šaligatvius prižiūri Kauno regiono kelių tarnybos padalinys, kuris nėra atskaitingas seniūnijai. Seniūnės teigimu, informacija apie šaligatvių būklę šiai įmonei perduota, kreiptasi ne kartą, tačiau įmonė darbus planuoja pagal savo tvarką.
– Seniūnijai priklausantys šaligatviai valomi, dirba UAB „Prienų butų ūkis“ ir rangovo UAB „Kesberta“ technika. Sunku suspėti, kai taip gausiai sninga. Sutinku, kad šalikelėse, Laisvės aikštėje susikaupė daug sniego pusnių, svarstėm, kad reikėtų jį išvežti, tačiau pagal sutartis per daug galimybių nėra, darbams būtinos papildomos lėšos ir technika. Vytauto gatvėje nuolat stovi palikti gyventojų automobiliai, tad organizuojant sniego valymo darbus, tektų prašyti ir policijos pagalbos jiems patraukti, – pasidalino rūpesčiais seniūnė, su nerimu peržvelgianti savaitės pranešimus apie meteorologinių sąlygų pokyčius.
Seniūnijai priklauso ir kaimiškosios teritorijos keliai. Gyventojai skambina, skųsdamiesi, jog kai kuriose vietovėse sunku išvažiuoti į darbą ar su reikalais. „Stengiamės reaguoti ir padėti gyventojams, siunčiame sniego valytuvą,“ – sakė J.Armonienė. Anot jos, rangovo paprašyta skirti didesnį dėmesį įkalnėms, šalikelėse papilti krūveles žvyro.
„Kelių tvarkymas, barstymas druska žiemą taipogi turi savų niuansų, tačiau gyventojams jie nėra aktualūs, jiems nesvarbu, kuri įstaiga ar įmonė yra atsakinga, jie mato problemą ir kelia ją į viešumą,“ – pastebėjo seniūnė.

Supranta ir gyventojus
Sausio 14–15 dienomis iškritus gausiam sniegui, seniūnijoms vienu pagrindinių iššūkių tapo sniego valymas nuo kelių ir šaligatvių. Stakliškių seniūnija ne išimtis, tačiau seniūnė Nijolė Ivanovienė tikina, jog situacija, nors ir ne pati geriausia, nėra ir tragiška: sniegą valanti technika dirba, problemos sprendžiamos. „Vakar valėme, vėl užpustė, ką padarysime, valysime vėl“, – sakė sausio 16-ąją kalbinta N. Ivanovienė. Anot seniūnės, seniūnijoje dirba du traktoriai, todėl visus maršrutus stengiamasi sudėlioti kuo kompaktiškiau, kad nereikėtų važinėti iš vienos vietos į kitą.
Paklausta, ar netrūksta žmonių supratingumo, N. Ivanovienė teigia, jog skundų yra, tačiau ne tiek daug, o ir ji pati supranta gyventojus, kuriems reikia važiuoti į darbus. Tačiau N. Ivanovienė atkreipia dėmesį, jog Stakliškių seniūnija – viena didžiausių rajone, todėl tą pačią minutę technika negali būti keliose vietose, todėl ji dėkinga ir ūkininkams, kurie ne tik savo keliukus nuvalo, bet ir kaimynams atsikasti padeda.
Paklausta, kokių dar iššūkių kyla seniūnijoje, N. Ivanovienė teigia, kad šiuo metu pagrindinė problema – sniego valymas, o metų bėgyje iššūkių kyla įvairių. Vienas iš opesnių – atliekų tvarkymas viešosiose erdvėse, o žiemą sulaukiama nuogąstavimų ir dėl gyvenamųjų namų konteinerių ištuštinimo, nes šiukšliavežės ne visuomet privažiuoja prie atliekų surinkimo vietų, ypač atokesnėse vietose. Tokiu atveju seniūnė žmonėms pataria atliekas sudėti į maišus, o, kai tik bus galimybė, atliekos bus surinktos. O šiuo sudėtingesniu laikotarpiu seniūnė žmonėms linki gražaus bendravimo tarpusavyje bei supratingumo, nes, kaip sako N. Ivanovienė, nuoširdžiai bendraujant visuomet gali padaryti daugiau.

„Didžiausias iššūkis – gamta“
Jiezno seniūnas Algis Bartusevičius atkreipia dėmesį, kad su įvairiais išbandymais seniūnijos susiduria nuolat, o šiuo metu aktualiausias iššūkis – tai gamtinės sąlygos. „Jei vakar gatves valėme, šiandien, atėjus pūgai, ryte keliai vėl užpustyti, tai šiuo metu didžiausias iššūkis – gamta“, – sako Jiezno seniūnas. Anot seniūno, būtent gamtinės sąlygos lemia ir darbų planavimą, ir neretai kitas problemas, su kuriomis tenka susidurti.
Kartu su sniegu į seniūniją „pasipylė“ ir skambučiai dėl sunkiai pravažiuojamų kelių, tačiau seniūnas tikina suprantantis gyventojus, nes vieniems reikia išvažiuoti į darbus, poliklinikas, kitiems suveikia natūralus savisaugos instinktas, pavyzdžiui, kas būtų, jeigu reikėtų greitosios pagalbos. Pasak A. Bartusevičiaus, pasitaiko ir tokių atvejų, kai žmonės tikisi, jog seniūnija nuvalys ir privažiavimus į kiemus bei sodybas, todėl seniūnas atkreipia dėmesį, kad seniūnija valo tik jai priskirtus bendro naudojimo kelius, o ne privažiavimus į privačias sodybas.
Seniūnas akcentuoja, jog seniūnijai priskirti keliai valomi, atsižvelgiant į Savivaldybės nustatytą prioritetinę tvarką: pirmiausia valomas miestas, maršrutai, kuriais važiuoja mokykliniai autobusiukai, keliai, jungiantys gyvenvietes su valstybiniais keliais, o vėliau visa kita. A. Bartusevičius taip pat atkreipia dėmesį, kad, nepaisant to, jog seniūnija turi mažiau finansų bei daugiau darbų ir funkcijų, nei sniego valymas, pastarosiomis dienomis seniūnijos keliai buvo nuvalyti greičiau nei regioniniai.
Visgi, seniūno teigimu, sniego valymas – tai tik vienas iš iššūkių, su kuriais susiduria seniūnija, o jų yra daug ir įvairių. Tarp jų – socialiniai, organizaciniai, apšvietimo ir kiti klausimai.

Gyventojai ne tik priekaištauja, bet ir padeda
Nors Naujosios Ūtos seniūnija viena mažiausių seniūnijų rajone, darbų čia taip pat netrūksta. Anot seniūno Algio Aliukevičiaus, prasidėjus snygiui, aktualiausia problema yra kelių valymas. Tačiau, kaip sakė seniūnas, šią žiemą, ypač pastarosiomis dienomis, iškyla ir kitų keblių situacijų: tenka spręsti nesutarimus tarp seniūnijoje gyvenančių ukrainiečių šeimos narių, padėti šeimoms elektros įvedimo ir kitokiais klausimais.
Tačiau A. Aliukevičius atkreipia dėmesį, kad spręstinų klausimų seniūnijoje netrūksta ne tik žiemą… Todėl su nerimu seniūnas laukia ir pavasario, tiksliau, pavasarinių liūčių, kai dar labiau suprastėja kelių būklė. Anot jo, situaciją dar labiau pablogina ir tai, jog pro miškų apsuptyje įsikūrusią N. Ūtą nuolat važiuoja miškovežiai, gadinantys ir seniūnijos kelius, dėl kurių pasipila gyventojų skundai.
Algio Aliukevičiaus teigimu, šiemet rūpesčių jau nebekelia praėjusiais metais sutvarkytas vandentiekis. Jį džiugina ir dalies gyventojų supratingumas ir bendruomeniškumas, mat po intensyvaus snygio seniūnas sulaukia ne tik priekaištų, bet ir pagalbos – kai kurie gyventojai savanoriškai savo technika sniegą valo ne tik savo kieme, bet ir seniūnijos teritorijoje.
Žiemą naujaūtiškiai mini ir jiems, ir Lietuvai svarbią progą – iš šio krašto kilusio vieno iškiliausių Lietuvos rašytojų Vinco Mykolaičio-Putino gimimo dieną. A. Aliukevičius džiaugiasi, jog šio iškilaus žmogaus gimtoji sodyba pernai sulaukė rekordinio kiekio lankytojų ir pamažu tampa seniūnijos kultūros židiniu.
Dalė Lazauskienė ir Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *