Laisvės dainos – lietuvių ir ukrainiečių

Degant Sausio 13-osios – Laisvės gynėjų dienos, laužams tinka prisiminti ir pasidžiaugti, kad 2023-iųjų pabaigoje išleistas ir klausytojus pasiekė Povilo ir Julijaus Girdenių muzikinio dueto „Plieninės varlės“ albumas „Laisvės dainos – Пісні свободи“. Jame – lietuvių ir ukrainiečių patriotinės, karo dainos. Albumą galima paklausyti ir internete, dueto YouTube kanale, muzikinėse platformose, o pirmieji jo egzemplioriai perduoti Ukrainos laisvės gynėjams.
Muzikantas, dainuojamosios poezijos atlikėjas Povilas Girdenis yra istorikas, išleidęs knygą „Artima praeitis“. Joje autorius kalba apie skaudžius ir sunkius mūsų tautos išgyvenimus sovietinės okupacijos metais, apie nekaltų žmonių patirtą terorą, represijas, trėmimus. Šią, dar gana artimą Lietuvos praeitį „Plieninės varlės“ primena ir mūsų partizanų dainomis, kurios, stiprindamos ryžtą ir kovos dvasią, naujajame albume skamba greta ukrainietiškų.
Povilas Girdenis yra sukūręs ne vieną dainą savo tėvo Alekso Girdenio žemaitiškai parašytų eilėraščių žodžiais. Nemuno krašto žmonėms turėtų būti įdomu ir svarbu prisiminti, jog profesorius, hab. m. dr. Aleksas Stanislovas Girdenis (1937–2011) 1995-aisiais pelnė Birštono savivaldybės įsteigtą Jono Kazlausko premiją. Jis daug nuveikė istorinėje kalbotyroje, fonologijoje – atskleidė žemaičių dzūkavimą ir daugybę kitų mūsų kalbos įdomybių. Gaila, kad profesorius neišgirs „Plieninių varlių“, savo sūnaus ir anūko, laisvės dainų albumo, bet nekyla abejonių, kad juo pasidžiaugtų. Laisvės dainose šviečia partizanų, tėvynės gynėjų ryžtas, jos stiprina aistrą gyventi ir primena profesoriaus užsidegimą, su kuriuo jis skleidė žinią apie didžiausią mūsų turtą, tautos pamatą ir stiprybės šaltinį – lietuvių kalbą ir jos tarmes.
Genovaitė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *