Į Naujuosius – su viltimi ir savitarpio palaikymu

Naujų metų išvakarės Birštono onkologinių ligonių klubo „Viltis gyventi“ pirmininkei Nijolei Dusevičienei bei klubo valdybai tapo atskaitos tašku įvertinti per metus atliktus darbus, proga padėkoti aktyviausiems nariams, rėmėjams, visiems, padėjusiems organizuoti bei vykdyti klubo veiklas, pasidžiaugti bendrystėje patikrintais ir naujai sutiktais draugais. Ir, žinoma, susibūrus prie bendro stalo, jaukiai pasibūti, pabendrauti, klausantis muzikanto gyvai atliekamų dainų.
Klubo „Viltis gyventi“ 2023 metų veiklos ataskaitą pristatė klubo valdybos narė Vilma Klimienė. Šios nevyriausybinės organizacijos veikla visus metus buvo orientuota į švietėjiškus, onkologinių susirgimų prevencijos, fizinės bei psichologinės sveikatos gerinimo renginius, sergančių narių palaikymą, lankymą namuose jiems sudėtingais gyvenimo etapais. Lektorių paskaitos pacientams aktualiais medicinos, sveikatos priežiūros klausimais, susitikimai su jaunimo savanoriais, streso valdymo, individualūs ir grupiniai meno terapijos užsiėmimai, pokalbiai apie bendruomenės paramos svarbą sergantiesiems padėjo geriau pažinti ligą ir savo pojūčius, suteikė žinių, kaip juos valdyti.
Pirmininkės Nijolės Dusevičienės iniciatyva klubo nariai įsitraukė ir į Nemajūnų dienos centro vykdyto projekto „Kompleksinės paslaugos (KOPA)“ veiklas. Susibūrę į savitarpio pagalbos grupę onkologine liga sergantiems ar sirgusiems asmenims jie dalinosi savo problemomis, aktualia informacija, patarimais, kaip išgyventi nelengvas situacijas, kur surasti gyvenimo prasmę. Užsiėmimus vedė onkopsichologė-psichoterapeutė dr. Irina Banienė.
Mintis nuo ligos, materialių dalykų dvasinių vertybių link nukreipė piligriminė klubo narių kelionė į Marijampolę, aplankant Šv. Petro Mykolo baziliką ir Marijonų vienuolyną, prezidento K.Griniaus memorialinį muziejų, Poezijos parką. Iki šiol geras emocijas kelia prisiminimai apie sutelkiančią, kupiną maldų kelionę į Švč. Mergelės Marijos atlaidus Šiluvoje. Buvo surengta įdomi ekskursija po Palangą, kurioje birštoniečiai aplankė Tiškevičių parką, Gintaro muziejų, Birutės kalną, bažnyčią, skyrė laiko atokvėpiui prie jūros. Netolimos išvykos į Aukštadvario regioninį parką metu klubo nariai apžiūrėjo įdomiausius pažintinius istorinius ir gamtinius objektus, bendravo su žolininke Rita Balsevičiūte, kuri atskleidė kadagio gydomąsias savybes.
Advento ir Kalėdų laikotarpiui daugiau prasmės suteikė edukacija apie kalėdaičio kelią, kurią vedė Sakralinio muziejaus muziejininkė R.Zajančiauskienė. Naujų patirčių suteikė ir kvapų gamybos edukacija. Aplankytas Violetos Mičiulienės monospektaklis „Pabaisų nebus“ paskatino pažvelgti į save bei savo baimes iš šalies ir motyvavo niekuomet nenuleisti rankų.
Be veiklos ataskaitos, buvo išklausyta ir finansinė lėšų panaudojimo ataskaita, kurią pristatė Rima Pašukevičienė. Lėšos klubo „Viltis gyventi“ reikmėms, narių užimtumui, paskaitoms, ekskursijoms, renginiams buvo gautos iš Savivaldybės biudžeto, surinktos iš nario mokesčio bei gyventojų pajamų mokesčio dalies, skirtos paramos gavėjams. Apgailestauta, kad gyventojų skiriama parama onkologinių ligonių klubui mažėja.
Ataskaitinis susirinkimas surengtas šventiniu laikotarpiu, todėl klubo pirmininkė N.Dusevičienė pasveikino metų jubiliatus, kiekvienam linkėdama sveikatos, skirdama po gėlės žiedą ir dovanėlę. Už dalyvavimą klubo veiklose aktyviausiems nariams įteiktos padėkos.
Visuose nevyriausybinių organizacijų renginiuose dalyvaujanti LR Seimo nario A. Palionio patarėja Valė Petkevičienė pasveikino klubo „Viltis gyventi“ narius su šventėmis, perdavė politiko linkėjimus naujaisiais metais išlikti energingiems, nestokoti sveikatos, vilties ir naujų darbų užmojų.
Gražia bendryste su klubo nariais pasidžiaugė Birštono „Bočių“ bendrijos pirmininkė Julija Barutienė ir Neįgaliųjų draugijos pirmininkė Julija Senavaitienė. Pasak J.Barutienės, klubas „Viltis gyventi“ tyliai ir atsakingai vykdo onkologiniams ligoniams labai reikalingą, tačiau viešai nedemonstruojamą veiklą. Prasminga, kai likimo nuskriausti žmonės gali glaustis arčiau vienas kito, dalintis patirtimi, išgyvenimais ir kartu jaustis stipresniems, dalyvauti bendruomenės gyvenime. Dėl širdžiai miela veikla, bendravimu užimtų dienų gyvenimas tampa gražesnis ir prasmingesnis.
Dalė Lazauskienė
Autorės nuotraukos

 

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *