Prienų r. savivaldybės taryba susirinko į paskutinį 2023 m. posėdį

Gruodžio 21 dieną Prienų rajono savivaldybės taryba susirinko į paskutinį šių metų posėdį, kuriame apsvarstė 21 klausimą.
Posėdžio pradžioje meras Alvydas Vaicekauskas tradiciškai pasveikino gruodžio mėnesį gimtadienius švenčiančius Tarybos narius, taip pat Tarybai pristatė naująją Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centro direktorę Meidą Mikučionienę.
Prieš tvirtinant darbotvarkę, Tarybos narys Arūnas Vaidogas informavo Tarybą apie Prienų kūno kultūros ir sporto centre (KKSC) susiklosčiusią situaciją. A. Vaidogo žiniomis, 2022 m. prie Birutės gatvėje esančio KKSC pastato elektros įvado buvo prisijungęs privatus investuotojas, kuris beveik metus laiko galimai naudojosi Prienų KKSC elektra, o sutartis su investuotoju galimai buvo sudaryta atgaline data. „Negana to, pasirodo, jog buvo naudojamasi ne tik elektra, bet ir vandeniu, tualetais ir pan.“, – posėdžio metu sakė Tarybos narys.
Mero paprašytas paaiškinti situaciją laikinai KKSC direktoriaus pareigas einantis Paulius Ivanauskas teigė, jog 2022-aisiais metais KKSC jis nevadovavo, tačiau, jo žiniomis, KKSC yra atskiras elektros skaitliukas, pagal kurį buvo apskaitoma ir minėtos įmonės sunaudota elektra ir šiuo metu už elektrą yra atsiskaityta. Bet P. Ivanausko paaiškinimas A. Vaidogo neįtikino, mat, Tarybos nario pastebėjimu, už elektrą mokama kas mėnesį, o ne po metų, be to, laikinasis direktorius nieko nepakomentavo apie vandens sąnaudų apmokėjimą. Todėl dėl susidariusios situacijos A. Vaidogas savivaldybės vadovą ragino kreiptis į teisėsaugos institucijas.
Paskutiniame 2023 m. posėdyje Taryba pritarė Prienų r. savivaldybės 2023–2025 m. strateginio plano pakeitimams, Prienų r. savivaldybės kontrolierės pareiginės algos koeficiento pakeitimui, kuris sieks 2,4, taip pat Prienų globos namų išlaidų, skirtų maitinimui ir medikamentams, didinimui. Taryba patvirtino prekybos ir paslaugų teikimo viešųjų vietų sąrašo pakeitimus, kuriuose numatoma, jog nuo 2024 m. sausio 1 d. aikštelėje šalia Balbieriškio atodangos bus leidžiama prekiauti tik prekėmis iš prekybos automatų. Toks sprendimas priimtas, atsižvelgiant į specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymą, draudžiantį valstybinių parkų funkcinio prioriteto zonose laikyti ir naudoti apgyvendinimui, nakvynei, maitinimui ar kitiems tikslams vagonėlius ar kitus kilnojamuosius objektus, Taryba taip pat apsvarstė turto, ūkio ir kitus klausimus.
Daugiau diskusijų sukėlė vos keletas klausimų. Vienas iš jų – biudžeto pakeitimai. Svarstant 2023 metų biudžeto, kuris didinamas 1 234 000 eurų, pakeitimus, Tarybos narys Jovydas Juocevičius atkreipė dėmesį į tai, jog per pusę milijono eurų gauta vien iš žemės mokesčio. Ir, kaip sakė A. Vaidogas, tie, kurie sumokėjo gana nemažą dalį mokesčių, liks nuskriausti, o kažkas galbūt gaus priedus prie atlyginimo. Tarybos narys taip pat vylėsi, jog kitais metais Taryba priims sprendimą ūkininkams kompensuoti nors dalį sumokėtų mokesčių (kurie šiemet padidėjo ne procentais, o kartais, – aut.p.). Reaguodamas į Tarybos narių komentarus, meras prašė „neužsiciklinti“ tik ant žemės mokesčio, kuris yra svarbus, tačiau ne vienintelis, o ir nuimti, pavyzdžiui, iš socialinės srities, mero teigimu, savivaldybė negali.
Loretos Jakinevičienės paklausta, kaip Finansų ir strateginio planavimo skyriui sekasi valdyti kiekviename posėdyje svarstomus biudžeto pakeitimus ir kokias rizikas šių metų biudžete skyriaus vedėja pastebi, Jurgita Čerkauskienė teigė, jog vienas pagrindinių iššūkių yra socialinė sritis, kuriai nuolat trūksta lėšų, o, mero teigimu, dar viena sritis, prie kurios savivaldybei tenka daug prisidėti, yra keliai.
Diskusijų kilo ir dėl turto nuomos. Prienų rajono savivaldybė 2023 m. spalio mėn. VĮ Turto bankui perdavė pastatą, esantį Kauno g. 2, Prienų m. Minėtame pastate liko Savivaldybės archyvas ir pagalbinės patalpos, todėl Tarybai svarstyti pateiktas sprendimo projektas „Dėl leidimo nuomotis patalpas“, kuriame numatoma nuomoti šias patalpas iš Turto banko už 483,92 euro per mėnesį, kol archyvui bus surastos kitos patalpos. Svarstant šį klausimą, L. Jakinevičienė atkreipė dėmesį, jog dar spalio mėnesį, prieš pateikiant Tarybai svarstyti sprendimo projektą dėl turto perdavimo Turto bankui, turėjo būti įvertintos visos rizikos. Anot L. Jakinevičienės, taip savivaldybė būtų nepatyrusi nuostolių, nes šiuo metu nenumatoma nei kur bus perkeltas savivaldybės archyvas, nei kiek laiko tai užtruks ir dar teks išlaidauti. Tačiau, mero teigimu, kiek daugiau nei 5000 eurų per metus nėra labai reikšminga suma, o archyvo klausimas bus išspręstas.
Apsvarsčius visus klausimus, A. Vaicekauskas padėkojo Tarybos nariams už darbą, palinkėjo visiems gražių švenčių ir gerų sprendimų ateinančiais metais.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Savivalda. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *