Lietuvos teniso legenda iš Prienų: Julija Verbickaitė-Urbšienė

Julija Verbickaitė-Urbšienė – mokytoja, profesionali stalo tenisininkė, nusipelniusi trenerė, Lietuvos stalo teniso asociacijos garbės narė, I-osios Tautinės olimpiados čempionė, viena pirmųjų TSRS čempionių ir nusipelniusių sporto meistrių. Šiemet J. Urbšienei būtų sukakę 105-eri.
Gimė ji 1918 m. gruodžio 8 d. Prienuose. Mokėsi Prienų „Žiburio“ gimnazijoje (1940 metų laida). Jau mokyklos metais J. Verbickaitė pasižymėjo gabumu ir vikrumu kvadrato, tinklinio, krepšinio aikštelėse, sėkmingai dalyvavo tarp gimnazijų vykusiose stalo teniso varžybose. Profesionaliai žaisti stalo tenisą pradėjo 1936 metais. 1937-aisiais Lietuvos pirmenybėse tenisininkė iškovojo savo pirmąjį medalį. J. Urbšienė net 3 kartus tapo Lietuvos stalo teniso čempione: vieneto (1938 m., 1954 m.), moterų dvejeto (1954 m.).
1938 m. liepos 18-21 dienomis Kaune įvyko I Lietuvos tautinė olimpiada, kurios metu asmeninėse stalo teniso varžybose dalyvavo 43 vyrai ir 18 moterų iš Kauno, Šiaulių, Panevėžio, Klaipėdos, Tauragės, Telšių, Kretingos, Prienų ir Alytaus. Olimpiadoje dalyvavo ir Prienų „Žiburio“ gimnazijos sportininkų komanda. Visų nuostabai VII klasės gimnazistė tenisininkė Julija Verbickaitė tuomet pelnė čempionės taurę. Šioje olimpiadoje J. Urbšienė laimėjo du medalius – vieneto varžybose tapo nugalėtoja, o dvejetų varžybose užėmė prizinę – trečiąją vietą.
Gimnaziją Julija baigė 1940-aisiais. Baigusi Prienų „Žiburio“ gimnaziją, J. Verbickaitė mokėsi Vilniuje, 1944 m. baigė Vilniaus pedagoginį institutą ir įgijo gamtos-geografijos mokytojos specialybę. Pokario metais gyvenimo vėjai Juliją nubloškė į Šiaulius. 1949 m. ji pradėjo dirbti lietuvių kalbos mokytoja Šiaulių 5-ojoje vidurinėje mokykloje. Nors jaunai mokytojai laiko visuomet trūko, stalo teniso ji nepamiršo. Šiuo žaidimu sudomino ne tik mokinius, bet ir mokytojus. Tuo pat metu ir pati toliau treniravosi ir pergalingai dalyvavo čempionatuose.
19-tame Lietuvos čempionate iškovojo sidabro medalį, 1952 metais Maskvoje vyko TSRS čempionatas, sąjunginė spartakiada. Julija buvo pakviesta į Lietuvos sportininkų komandą. Visi Lietuvos sportininkai džiaugėsi lietuvaite, kuomet ji dviese su Regina Vitulskyte pelnė aukso medalį moterų dvejeto varžybose. 1953 metais Leningrade tapo komandinio stalo teniso čempione, buvo pripažinta TSRS sporto meistre. 1954 m. Klaipėdoje, Lietuvos komandiniame čempionate tarp moterų iškovojo auksą, o kitą aukso medalį laimėjo su V. Morkūnaite moterų dvejeto varžybose. 1954 m. ir 1957 m. Maskvoje su R. Vitulskyte laimėjo sidabro medalius.
Julijos populiarumas gerokai išaugo – ji buvo pakviesta dirbti į Šiaulių sporto mokyklą. 1957 m. – 1983 m. J. Verbickaitė-Urbšienė sėkmingai dirbo Šiaulių sporto mokykloje stalo teniso trenere. 1967 m. tapo nusipelniusia trenere.
Čempionė, net būdama garbaus amžiaus, nepaleido raketės iš rankų, neliko nuošalyje, daug pergalių iškovojo ne tik respublikinėse, bet ir tarprespublikinėse stalo teniso varžybose. V Pasaulio lietuvių sporto žaidynėse 70-mečių sportininkių grupėje su joniškiete M. Juknevičiene iškovojo bronzos medalius, o 1988 m. VI Pasaulio lietuvių sporto žaidynėse tapo absoliučia nugalėtoja 80-mečių grupėje.
Julija iš vaikystės buvo gerai įsisąmoninusi daug kartų gyvenime patikrintą tiesą, kad pergalių vėjas niekam neatpučia – jas reikia stropiai ir sąžiningai užsidirbti. Šia taisykle Julija visada vadovavosi ir niekada ja nenusivylė. Julija Verbickaitė- Urbšienė 1990 metais tapo Lietuvos stalo teniso asociacijos garbės nare.
Ir sulaukusi garbaus amžiaus moteris artimai bendravo su buvusiais mokiniais, daug kartų garsinusiais Šiaulių miestą ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėse šalyse.
Julija Verbickaitė-Urbšienė visuomet mylėjo sodą, gėles ir tam skyrė daug dėmesio. Ji buvo dėkinga Prienų „Žiburio“ gimnazijos įkūrėjui, ilgamečiui jos direktoriui, drauge žymiam Suvalkijos krašto sodininkui – kunigui Feliksui Martišiui, dėsčiusiam sodininkystės ir gėlininkystės pagrindus. Šios žinios padėjo jai darbuotis sode iki jos dienų pabaigos. Mirė J. Verbickaitė-Urbšienė 2006 m. lapkričio 7-ą dieną Kaune.
Šiauliuose kasmet, tradiciškai sausio mėnesį, rengiamas tarptautinis J. Urbšienės stalo teniso turnyras, skirtas pagerbti nusipelniusią šalies prieškario ir pokario žaidėją, pirmosios Tautinės olimpiados čempionę ir trenerę Juliją Verbickaitę- Urbšienę. Šiemet, 2023 m., įvyko jau XX tarptautinis Julijos Urbšienės- vardo stalo teniso turnyras.
Kristina Pažėrienė
Skriaudžių buities muziejaus muziejininkė

Rubrikoje Tai, kas išaugina.... Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *