Senjorų dienos internete’ 2023

Lapkričio 20–23 dienomis Lietuvoje vyko asociacijos „Langas į ateitį“ organizuojama akcija „Senjorų dienos internete“. Šių metų akcija kvietė senjorus domėtis skaitmeninių technologijų ir elektroninių paslaugų naujovėmis, pažinti savo išmaniųjų įrenginių galimybes, mokytis kritiškai vertinti informaciją ir tobulinti savo skaitmeninius įgūdžius.
Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka prisijungė prie akcijos. Keturias dienas iš eilės nuo 11 val. bibliotekos lankytojai Interneto skaitykloje stebėjo tiesiogines specialiai šiai akcijai paruoštų seminarų transliacijas. Lapkričio 20 dieną transliacijoje „E. parašas. Ką žinoti? Kaip naudoti?“ apie elektroninio parašo teikiamas galimybes pasakojo Ryšių reguliavimo tarnybos atstovės Irma Kazlienė ir Kristina Mikoliūnienė.
Antrąją akcijos dieną, lapkričio 21-ąją, VDU jaunesnysis mokslo tyrėjas, medijų ir informacinio raštingumo dėstytojas, DIGIRES Baltijos skaitmeninio atsparumo centro atstovas Darius Remeika pristatė pranešimą „Dirbtinio intelekto galimybės ir kasdienis taikymas“. Dirbtinis intelektas taikomas kuriant senjorams aktualias gerovės technologijas – kritimo jutiklius, automatines šviesos sistemas, nuotolinį durų atidarymą, vienišų senjorų sveikatos nuotolinę stebėseną, virtualiosios realybės priemones, lavinančias koordinaciją ir atmintį bei daug kitų technologinių sprendimų. Su šiomis senjorams naudingomis gerovės technologijomis transliacijos dalyvius supažindino Kauno trečiojo amžiaus universiteto Technologijų fakulteto dekanas ir prorektorius bendradarbiavimui ir projektams Rimvydas Velykis.
Lapkričio 22-os dienos transliacijoje „BITĖS Profų“ projekto vadovas Karolis Špiliauskas senjorams papasakojo, kokios programėlės padeda lengviau bendrauti su artimaisiais, palaikyti aktyvumą, rūpintis sveikata ar kurios iš jų paprasčiausiai palengvina kasdienybę, taip pat paaiškino, kaip tokiomis programėlėmis pradėti naudotis.
Paskutinę akcijos dieną, lapkričio 23-ąją, akcijos dalyviai klausėsi Delfi „Melo detektorius“ redaktorės, faktų tikrintojos Aistės Meidutės pristatymo apie informacijos iškraipymą ir melagienas bei apie tai, kokį vaidmenį kovoje su melagienomis vaidina žiniasklaida, kokie įpročiai padeda atpažinti klaidingas žinutes.
Pasibaigus akcijos transliacijų peržiūrai, Informacijos skyriaus darbuotojai senjorus konsultavo e. parašo klausimais, ragino juo naudotis ir pasitikėti savo skaitmeniniais gebėjimais, kvietė diskusijoms apie melagienas, mokėsi jas atpažinti, pristatė senjorams naudingas programėles sveikatos stiprinimui, atminties, loginio mąstymo gerinimui, protinės veiklos skatinimui.
Akcija organizuota įgyvendinant projektą „Informacinės technologijos jungia kartas“, kurį finansuoja LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Projektą vykdo Vilniaus M. Čoboto trečiojo amžiaus universitetas, Kauno trečiojo amžiaus universitetas ir asociacija „Langas į ateitį“. Projektu siekiama mažinti vyresnio amžiaus žmonių technologinę atskirtį, motyvuojant juos pažinti skaitmenines technologijas bendrystėje su jaunąja karta ir skatinti tobulinti skaitmeninius įgūdžius.
Prienų Justino Marcinkevičiaus
viešosios bibliotekos informacija

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *