Mūsų krašte gyvenantys ukrainiečiai norėtų labiau integruotis į visuomenę

Prisidėdama prie Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus biuro (IOM Lietuva) pradėtos iniciatyvos „Pakviesk kaimyną ukrainietį pusryčių“, lapkričio 21-osios rytą Prienų rajono savivaldybė Prienų krašte gyvenančius ukrainiečius pakvietė prie puodelio kavos pasikalbėti apie tai, kaip jiems sekasi kurtis Lietuvoje ir Prienuose, aptarti problemas, su kuriomis jiems tenka susidurti mūsų krašte ir kitus klausimus.
Šiuo metu Prienų rajone gyvena 237 ukrainiečiai, iš kurių 98 nepilnamečiai asmenys. Beveik pusė Prienų rajone gyvenančių vaikų lanko mokyklas ir darželius, tačiau susitikime dalyvavusios mamos atkreipė dėmesį, jog vaikams labai trūksta neformalaus užimtumo vasaros metu, taip pat reikalinga pagalba autizmo spektro sutrikimų turintiems vaikams.
Tuo tarpu suaugusiesiems kone labiausiai trūksta darbo, mat susitikime dalyvavę Prienų krašte gyvenantys ukrainiečiai teigė, jog sunku rasti apskritai bet kokį darbą, ne tik pagal specialybę, o ypač vyresniems nei 60 metų žmonėms. Kaip sakė vienas vyras, visi žada, bet viskas tuo ir baigiasi… Jau dirbantieji pasidalino ir karčia patirtimi, kai už tą patį darbą į Lietuvą atvykusiems ukrainiečiams mokamas mažesnis atlyginimas nei kitiems darbuotojams.
Nors visi ukrainiečiai turi stogą virš galvos, dauguma jų gyvena savivaldybės suteiktose patalpose, tačiau norėtų gyventi savarankiškai. Be to, ne visi jie turi elementarius patogumus, yra žmonių, gyvenančių ir be elektros. Tad susitikimo metu buvo paminėta ir būsto paieškų problema, mat dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, kartu gyvenančių senų tėvų ir kt., ne visi savininkai nori išnuomoti būstą į mūsų šalį atvykusioms ukrainiečių šeimoms.
Visgi susitikimo su Prienų rajono savivaldybės vicemerėmis Jūrate Zailskiene ir Laimute Jančiukiene, rajono seniūnijų seniūnais bei savivaldybės specialistais metu ukrainiečiai džiaugėsi gyvenimu Lietuvoje ir Prienų krašte, dėkojo už nuoširdžią pagalbą Prienų krašto žmonėms bei savivaldybės specialistams. Anot pačių ukrainiečių, Prienuose jie lankosi ir įvairiuose renginiuose, važiuoja į ekskursijas, užsiima kitokia veikla, pavyzdžiui, šiuo metu gamina kalėdinius siuntinius į frontą Ukrainoje: kepa sausainius, mezga kojines, ruošiasi gaminti žvakes.
Mūsų krašte gyvenantys ukrainiečiai norėtų ir labiau integruotis į visuomenę, tačiau integracijai trukdo kalbos barjeras, o ryšium su tuo – ir įvairios informacijos trūkumas, todėl atvykusieji labai norėtų daugiau, kad ir mokamų, lietuvių kalbos kursų bei tokių susitikimų su savivaldybės atstovais.
Įsiklausiusi į susitikimo dalyvių nuogąstavimus ir problemas, susitikimą vedusi J. Zailskienė pažadėjo kartu su savivaldybės darbuotojais ieškosianti galimų problemų sprendimo būdų, o dėl reikalingos informacijos ragino kreiptis ir į seniūnijas.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Tai, kas išaugina.... Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *