Žinios ir nauji įpročiai gali padėti suvaldyti ligą

Dr.Birutė Bartkevičiūtė ir Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro Bendruomenės sveikatos stiprinimo stebėsenos skyriaus vedėja Rita Gudauskienė.

Spalio 26–27 dienomis Prienų rajono ir Birštono diabeto klubas „Versmė“, bendradarbiaujant su Kauno rajono visuomenės sveikatos biuru, organizavo cukrinio diabeto valdymo ir aktyvaus laisvalaikio įgūdžių formavimo stovyklą Klubo nariams bei Birštono visuomeninių organizacijų atstovams, kuriems dėl padidėjusio cukraus kiekio kraujyje kyla rizika susirgti cukriniu diabetu.

Stovyklos organizatorė, klubo „Versmė“ pirmininkė dr. Birutė Bartkevičiūtė viliasi, kad gydytojų ir slaugytojų paskaitos, praktiniai mokymai, mankštos, meditaciniai ir muzikos terapijos užsiėmimai stovyklos lankytojus paskatins pokyčiams, padės suformuoti naujus mitybos, fizinio aktyvumo įpročius, mokantis priimti, kontroliuoti ligą, įveikti psichologinius sunkumus. Juk, pasak jos, cukrinis diabetas yra ne nuosprendis, o iššūkis, kurį galima suvaldyti turint reikiamų žinių ir įgūdžių.
Stovyklą iš sportui ir sveikatingumui skirtos programos lėšų finansavo Birštono savivaldybė, ji vyko sanatorijoje „Versmė“. Stovyklos dalyvius pasveikino ir padrąsino šios sanatorijos direktorės pavaduotojas medicinai Antanas Danys, Birštono pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Laura Stankevičienė, VšĮ „Birštono sportas“ direktorius Kristupas Bubnys, kuris dalyvius pakvietė į vyresnio amžiaus birštoniečiams vykdomus nemokamus fizinio aktyvumo užsiėmimus.
Dr. B.Bartkevičiūtė akcentavo, kad stovyklos veiklos organizuotos, laikantis holistinio požiūrio į žmogų, kuris sako, kad fizinė, psichikos ir dvasinė būklės tarpusavyje susijusios, todėl, gerinant jo sveikatą, būtina pasirūpinti ne tik kūnu, bet ir siela bei emocijomis.
Stovyklos dalyviai susipažino su naujomis ir pažangiomis ligos kontrolės priemonėmis, turėjo galimybę pabendrauti su gydytoja endokrinologe bei oftalmologe ir iš jų išgirsti, kaip išvengti dažniausių cukrinio diabeto komplikacijų, taipogi mokėsi kasdienių fizinio aktyvumo pratimų ir dėmesingo įsisąmoninimo (angl. „mindfulness“), streso suvaldymo, dėkingumo technikų, sužinojo apie tai, kaip sveika gyvensena prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos. Buvo atliekami glikemijos tyrimai iš periferinio kraujo.

Fizinio aktyvumo užsiėmimai su klubo „Versmė“ nariais.

Tokio pobūdžio stovykla cukriniu diabetu ir prediabetu sergantiems asmenims yra pirmoji, tačiau, dr. B.Bartkevičiūtės teigimu, klube „Versmė“ ir anksčiau buvo skaitomos paskaitos, propaguojamos fizinio aktyvumo veiklos: nariams organizuotos mankštos, šiaurietiško ėjimo užsiėmimai, kaniterapijos užsiėmimai. „Labai smagu, kad gerieji pavyzdžiai jau plinta ir kitose nevyriausybinėse organizacijose,“ – pasidžiaugė slaugytoja diabetologė, šią vasarą Lietuvos sveikatos mokslų universitete apsigynusi medicinos mokslų daktaro disertaciją vyresnio amžiaus asmenų, sergančių cukriniu diabetu, priežiūros srityje. Dr.B.Bartkevičiūtės teigimu, taikant mokslo įrodymais pagrįstą priežiūrą, siekiama padėti asmenims pagerinti jų gyvenimo bei sveikatos priežiūros paslaugų kokybę.
Savo paskaitoje ji papasakojo apie mitybos principus, paaiškino, kaip nusistatyti tinkamo dydžio maisto porcijas, pristatė gliukozės matavimo jutiklius, įšaunamus po oda, kurie padeda sergantiesiems cukriniu diabetu nuolat stebėti gliukozės kiekio kraujyje koncentraciją ir efektyviai kontroliuoti ligą. Nuo 2022 metų liepos 1 d. ši moderni nuolatinė gliukozės stebėjimo sistema yra kompensuojama visiems, sergantiems 1 tipo cukriniu diabetu.
Kauno teritorinės ligonių kasos atstovai stovyklos dalyvius supažindino su nemokamomis profilaktinėmis programomis ir paslaugomis, skirtomis sergantiesiems cukriniu diabetu.
Anot dr. B.Bartkevičiūtės, Lietuvos sveikatos 2014–2025 m. strategijoje numatyta sustiprinti lėtinių neinfekcinių ligų (taipogi ir cukrinio diabeto) prevenciją ir kontrolę. Šia strategija siekiama pagerinti gyventojų sveikatą, sumažinti sveikatos netolygumus, suformuoti sveikos gyvensenos įpročius. Todėl ir ateityje diabeto klube „Versmė“ didelis dėmesys bus skiriamas šios ligos prevencijai ir kontrolei, visuomenės švietimui apie šią pandemiją. Apie tai bus kalbama ir lapkričio 18 dieną vyksiančiame kasmetiniame Tarptautinės diabeto dienos renginyje Birštone.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *