Gazos ligoninės klausimas

Dar vienas pokraupis incidentas Gazos miesto sektoriuje Artimuosiuose Rytuose. Gazoje įsikūrusiai teroristų organizacijai ir Izraelio kariuomenei apšaudant viena kitą, spėjama, raketinis sviedinys nukrito prie Gazos mieste įsikūrusios krikščioniškos ligoninės. Per pasaulį iškart nubangavo žiaurūs vaizdai su kraujo klanais, sužeistųjų ir žuvusiųjų po šio smūgio kadrais, išplatintais arabų TV kanalo „Al Jazeera“.
„Hamas“ teroristų kontroliuojama „Gazos sveikatos apsaugos ministerija“ tuojau pat dėl smūgio apkaltino Izraelio kariškius bei ėmė skelbti neįtikėtiną aukų skaičių. Antradienį – 200, visai vakare – jau 400. Trečiadienio rytą – net 700-800 aukų. Daugelio arabų šalių sostinėse tą pačią dieną įvyko masiniai antisemitiniai protestai, įtakingiausios arabų šalys – Egiptas, Jordanija, Sirija, Irakas, taip pat Turkija pasmerkė Izraelio žudikus. Manifestacijos vyko Prancūzijoje bei Jungtinėje Karalystėje.
Jordanija dėl įvykio nusprendė atšaukti planuotą JAV, Izraelio, Jordanijos ir Palestinos autonomijos lyderių susitikimą, o į Artimuosius Rytus atskridęs Joe Bidenas buvo priverstas tą pačią dieną anksčiau laiko keliauti namo.
Tačiau dar antradienio vakarą Izraelio kariškiai paskleidė motyvuotą abejonę: kada įvyko sprogimas prie ligoninės, jų karo aviacija esą buvo ant žemės. Tuo pat metu iš Gazos Izraelio link buvo paleistas bent tuzinas savadarbių palestiniečių-teroristų raketų, kurių mažiausiai viena arba dvi nuklydo iš trajektorijos ir galėjo nukristi kaip tik prie ligoninės. Tą nufilmavo, beje, tos pačios „Al Jazeera“ stacionari TV kamera, fiksuojanti padėtį Gazoje realiu laiku.
Žinia didumą į Izraelį leidžiamų raketų teroristai gaminasi patys. Dažnai tų raketų korpusas sukurpiamas naudojant vandentiekio vamzdžius, kuriuos į Gazą tiekia žydų valstybė. Yra analitikų, kurie tvirtina, esą veik apie trečdalis į Izraelį paleistų savadarbių raketų jau seniai krenta ir sprogsta pačioje Gazos sektoriaus teritorijoje. Šitai nestebintų: kur kas labiau kokybiškos amunicijos klaidų pasitaikė amerikiečiams, rusams (jų aviacinės bombos, atsikabinusios nuo lėktuvų, prieš keletą mėnesių bombardavo Belgorodą), ukrainiečiams (jų priešlėktuvinė raketa nukrito Lenkijos teritorijoje). Taigi atitinkamas „namudinės“ amunicijos efektyvumas nė kiek nestebintų.
Trečiadienį abejonių dėl pirminės įvykio versijos dar padaugėjo. „Hamas“ kontroliuojama, Gazoje dirbanti žiniasklaida taip ir neparodė susprogdintos ligoninės būklės dienos šviesoje (raketa jos prieigose nukrito ir sprogo antradienį jau sutemus). Niekas nematė jos ligoninės griuvėsių (kurių galbūt išvis nėra), todėl kilo didžiulių abejonių dėl anksčiau deklaruotų kelių šimtų incidento aukų. Abejonių dėl teroristų pateiktos įvykio versijos pažėrė taip pat JAV specialiosios tarnybos, remdamosios savo šaltiniais ir techninės žvalgybos priemonių surinktais duomenimis.
Santūresnė tapo ir Vakarų (Lietuva – ne išimtis) žiniasklaida. Sumažėjo basų-nuogų teiginių apie kraugerius izraeliečius, atitinkamai padidėjo šaltesnio proto komentarų apie tai, kad įvykį reiktų išsamiau ištirti ir galbūt to galėtų imtis Jungtinės Tautos (JT). Pranešta, kad Izraelis savo turimus argumentus jau perdavė į Niujorką (JT būstinę).
Jei tai bus mėginama įgyvendinti, JT tyrėjai susidurs su kai kuriais klausimais-kliūtimis. Nežinia, ar Gazos sektorių valdanti „Hamas“ organizacija sutiks įsileisti tyrėjus į savo kontroliuojamą teritoriją. Juo labiau, jeigu dėl Gazos ligoninės prieigose sprogusios raketos atsakingi yra palestiniečių teroristai, maksimalus propagandinis tikslas jau yra pasiektas. Antradienį ir trečiadienį antisemitiniuose mitinguose dalyvavę žmonės apie įvykį ir jo kaltininkus turi tvirtą savo nuomonę ir vargu, ar ją keis.

Rytas Staselis

Rubrikoje Nuomonė. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *