Turiningas prieniškių savaitgalis su Camino Lituano grupe

Savaitgalį dalyvavome Camino Lituano ir Socialinės įtraukties žygių centro organizuotame žygyje, skirtame šių metų Alytaus rajono savivaldybės garbės piliečiui Laurynui Radziukynui atminti. Žygio dalyvių gretose – ir paties L. Radziukyno giminaičiai, žygį praturtinantys savo prisiminimais ir pasakojimais apie Kurnėnų mokyklos įkūrėją. Kelionės tikslas – prisiminti, pažinti Alytaus rajono žymių žmonių darbus, veiklas, savanorystę, bendruomeniškumą.
Prieš žygį dalyviai buvo pakviesti į ekskursiją po Kurnėnų mokyklą, apžiūrint kiekvieną jos kampelį ir susipažįstant su istorijomis, pasakojimais apie tai, koks čia kadaise virė gyvenimas. Mokyklos statybas 1934–1936 metais finansavo į JAV iš Lietuvos emigravęs kurnėniškis Laurynas Radziukynas. Dabar renovuota mokykla pritaikyta turistams, edukacijoms. Tai, kad tarpukariu čia atsirado tokia mokykla, žmonės iki šiol vadina stebuklu.
L. Radziukynas savo vaikystės metais mokėsi Miroslave, iki kurio apie dešimt kilometrų. Kasdien pirmyn ir atgal į mokyklą tekdavo eiti pėsčiomis. Vėliau apsigyveno JAV, ten sukūrė verslą ir nusprendė pastatyti mokyklą.
Beveik visos statybinės medžiagos, taip pat net ir langų stiklai, į Kurnėnus atgabenti iš JAV. Iš Čikagos, kur smilkalų verslą buvo sukūręs L. Radziukynas, jos vežtos į Niujorką, tada plukdytos į Klaipėdą, vėliau gautos geležinkeliu iki Alytaus, o jau tada arkliais kinkytais vežimais – į Kurnėnus. Pasakojama, kad tai yra vienintelė iš Amerikos atplukdyta Lietuvos mokykla. Šalia pastatyta vėjo jėgainė, aprūpinanti mokyklą elektra.
Išlydėti ryžtingai nusiteikusių žygeivių atvyko Alytaus rajono savivaldybės merė Rasa Vitkauskienė ir vicemeras Aurimas Truncė.
Pasiklausę įspūdingų pasakojimų ir apžiūrėję mokyklą, pėstute žingsniavome iki L. Radziukyno gimtinės, toliau žygis tęsėsi iki Vankiškių ir kelionės pabaiga – Miroslavas.
Apžiūrėjome Miroslavo šv. Trejybės bažnyčią, susitikome su vietos bendruomene. Po nakvynės laukė įspūdingos mišios, pokalbiai apie savanorystę, profesorės I. Leliūgienės paskaita apie Lietuvos inteligentijos šviesuolius ir puoselėtas jų vertybes.
Stiprus vėjas ir lietus nesutrukdė pasiekti numatytus maršrutus.
Dėkojame organizatoriams Jolantai ir Mariui už galimybę prisijungti prie Camino Lituano grupės, šiltą visų bendravimą, dėmesį, už saugią kelionę – Gediminui, visiems – už bendrystę.
Irena Karsokaitė
LASS Prienų filialo pirmininkė

 

Rubrikoje Tai, kas išaugina.... Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *