Krito ąžuolai… Laisvės kovotojų aukas primins kryžius Pakuonyje

Sekmadienį Pakuonio Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje Mišios buvo kitokios nei įprastai. Jas aukojo Kauno arkivyskupijos vyskupas augziliaras Saulius Bužauskas. Šv. Mišiomis prasidėjo pagerbimo šventė „Krito ąžuolai“, skirta partizano Kazimiero Pyplio-Mažyčio bei jo bendražygių pagerbimui.
Kazimieras Pyplys-Mažytis – iš Pakuonio krašto kilęs partizanas, labiausiai žinomas dėl savo kelionių į Vakarus. Apdovanotas Laisvės kovos 1 laipsnio kryžiumi su kardais bei Vyčio Kryžiaus ordino Didžiuoju kryžiumi. Tiesa, apdovanojimų sulaukęs jau po mirties. Šiemet yra minimos 100-osios Kazimiero Pyplio-Mažyčio gimimo metinės. Jas minint Pakuonio Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios šventoriuje pastatytas kryžius jam ir jo bendražygiams atminti, taip pat bus išleista Ritos Pauliukaitienės parašyta knyga „Kazimieras Pyplys-Mažytis. Lietuvos partizanų pasiuntinys į Vakarus“.
Mišioms pasibaigus, žmonės būriavosi bažnyčios šventoriuje, kur buvo pašventintas kryžius Kazimierui Pypliui-Mažyčiui bei jo bendražygiams. Ašmintos folklorinis ansamblis „Ošvenčia“ atliko partizaninių dainų.
Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas dėkojo organizatoriams už šią gražią šventę ir pabrėžė, kad atminti už Lietuvos laisvę kovojusius didvyrius svarbu, „nes dabartiniai įvykiai rodo, jog istorija kartojasi“.
Seimo narė, partizano Juozo Jakavonio-Tigro duktė Angelė Jakavonytė neslėpė jaudulio, stovėdama prie kryžiaus, kuris, pasak jos, įamžina tikrą kovotoją“. A. Jakavonytė labai tikisi, jog Kazimiero Pyplio-Mažyčio kūnas bus surastas. Anot jos, įamžinimas svarbus, kad jaunimas suvoktų laisvės kainą, žinotų, jog laisvė neatsiranda savaime ir ją nuolat reikia saugoti.
Seimo narys, buvęs Lietuvos Respublikos kariuomenės vadas Arvydas Pocius dėkojo visiems prisidėjusiems prie šio didvyrio atminimo išsaugojimo. A. Pocius išskyrė partizanų svarbą Lietuvos kariuomenei: „Būtent iš partizanų kovų stiprybės sėmėsi atkuriama Lietuvos kariuomenė. Jie mums buvo pavyzdžiai, jų keliu ėjome. Ačiū, kad susirinkote pagerbti šį karžygį.“
Kazimiero Pyplio-Mažyčio dukterėčia Rima Karpavičienė, kuri kartu su Prienų rajono savivaldybe rėmė šį renginį, dėkojo susirinkusiesiems, visiems, „kuriems rūpi mūsų žuvusiųjų giminių atminimas“.
Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinis direktorius Arūnas Bubnys reiškė padėką už tai, kad buvo pakviestas į šį renginį. A. Bubnio nuomone, tai, kad Kazimieras Pyplys-Mažytis sėkmingai nukovė tiek daug priešų, yra nepakankamai įvertinta: „Kryžius ir knyga – tik pradžia. Mes ir toliau stengsimės surasti jo palaikus.“
Pasibaigus šventei, dalyviai buvo pakviesti į Pakuonio seniūniją, kur vyko knygos „Kazimieras Pyplys-Mažytis. Lietuvos partizanų pasiuntinys į Vakarus“ pristatymas. Knygos autorė Rita Pauliukaitienė pasidalino įvykiu, kuris paskatino ją rašyti šią knygą: „Su dukra atvykome į Mišias Pakuonyje. Išlipome iš automobilio. Gretimame automobilyje vietiniai gyventojai buvo atsidarę bagažinę, joje pasitiesę staltiesę, o ant staltiesės – vaišes. Jie pakvietė mus prisijungti ir pasivaišinti. Pasijautėme lyg būtume savos, laukiamos.“
Knygos pristatymo metu R. Pauliukaitienė pasakojo apie Kazimiero Pyplio-Mažyčio gyvenimą bei asmenybę: „Pyplys buvo linksmas, visų mėgstamas, su visais sutarė. Oficialiuose įrašuose nėra nė vienos nuobaudos, kuri būtų skirta Pypliui nuo jo vadų“. Autorė taip pat padėkojo Kazimiero Pyplio-Mažyčio dukterėčiai R. Karpavičienei už leidimą savo knygoje naudoti nuotraukas iš šeimos asmeninio archyvo.
Pristatymo metu buvę partizanai, buvusių partizanų giminės bei partizanų istorija besidomintys žmonės galėjo jungtis į diskusiją ir dalintis savo patirtimis bei istorijomis.
Knygos autorė teigia, kad knyga jau yra parašyta, ir liko tik spaustuvės darbai.
Tadas Kalvaitis

Nuotraukų autorius Alfredas Šklenskas

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *