Danties skausmas: kada reikalingas endodontinis gydymas?

Pajutę danties skausmą, nedelsdami užsirašome pas gydytoją odontologą, tikėdamiesi, jog tai tik nedidelė problema. Tačiau skausmas burnos ertmėje gali signalizuoti apie įvairiausius dantų ir dantenų sutrikimus. Vieni iš jų – endodontiniai susirgimai. Trumpai papasakosime, kaip juos atpažinti ir kada kreiptis pagalbos.

Dantų kanalų gydymo poreikis

Pirminė dantų šaknų kanalų uždegimo priežastis – kariesas (ėduonis). Bakterijoms pasiekus kanaluose esančią pulpą, išsivysto infekcija, kuri vadinama pulpitu. Gydymas gali būti reikalingas ne tik esant uždegimui, bet ir po traumos, kuri dažnai sukelia endodontinių problemų. Pagrindinis endodontinio gydymo tikslas – sunaikinti mikroorganizmus ir apsaugoti audinius nuo infekcijų.

Simptomai, kurie signalizuoja apie endodontines problemas, dažniausiai yra šie:

  • danties skausmas nenusakomoje vietoje;

  • skausmas kramtant;

  • skausmo priepuoliai;

  • dantų jautrumas šalčiui, karščiui ir saldumui;

  • nemalonus burnos kvapas;

  • pakitusi danties spalva.

Kartais pacientui gali būti reikalingas dantų kanalų pergydymas. Antrinis uždegimas dažniausiai pasireiškia tinkamai neišvalius bakterijų pirminio gydymo metu arba esant pasenusiai plombai. Jaudintis nereikėtų, nes atlikus pergydymą nemalonūs simptomai išnyksta, ir pacientas gali vėl džiaugtis komfortišku kramtymu.

Komplikacijos – itin nemalonios

Negydomi šaknų kanalai gali sukelti nemalonių komplikacijų, pavyzdžiui, žandikaulio kaulo tirpimą. Jis pasireiškia atsiradus išsiplėtusiam uždegimo židiniui. Endodontinės problemos taip pat gali būti ir prarasto danties priežastimi. Pajutus anksčiau minėtus simptomus, būtinai kreipkitės į gydytoją odontologą, kad šis galėtų tinkamai įvertinti jūsų dantų ir dantenų būklę.

Taigi, jeigu jus kamuoja panašios dantų ir dantenų problemos, – nebijokite savo negalavimų išsakyti gydytojui. Laiku pastebėtos ir išgydytos dantų kanalų ligos palengvins jūsų gyvenimą ir sugrąžins valgymo malonumą. Nelaukite, kol uždegimas sukels komplikacijas ir laiku kreipkitės į profesionalią odontologijos kliniką.

Rubrikoje Verslas ir paslaugos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *