Seimas svarstys siūlymą grąžinti du šalies aerodromus į nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įrenginių ir turto sąrašą

Seimas po pateikimo pritarė siūlymui grąžinti Pociūnų ir Alytaus aerodromus į nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbios infrastruktūros sąrašą.
Pasak vieno projekto iniciatorių – Seimo nario Andriaus Kupčinsko, minėti aerodromai iš nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų sąrašo buvo išbraukti 2018  metais, priimant naują Strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių įstatymo redakciją. Vykstant karui netoli Lietuvos sienų šių objektų svarba labai išaugo, tačiau Pociūnų aerodromo veiklos licencija baigia galioti, Prienų rajono savivaldybė šioje vietoje planuoja rekreacinę veiklą: „Pociūnų aerodrome kartu su parašiutininkų klubu treniruojasi Lietuvos kariai ir savanoriai, mokosi ir praktikuojasi Ukrainos kariai. Kalbant apie Alytaus aerodromą aiškiai matome ketinimus ten įkurti laisvąją ekonominę zoną. Šiam aerodromui yra iškilusi didžiausia grėsmė netekti aerodromo statuso. Nors kalbantis su kariškiais, aviatoriais matomas realus poreikis jį išsaugoti – įsteigti aerodromą bepiločiams orlaiviams bandyti, nes Lietuvoje tokios bazės nėra.“
Projekto aiškinamajame rašte pabrėžiama, kad dėl strateginės Pociūnų aerodromo vietos, šalia esančio Suvalkų koridoriaus, karo Ukrainoje pamokų – bylojančių apie aviacijos ir bepiločių orlaivių bei gebėjimo paruošti specialistus jais naudotis, svarbą, siūloma grąžinti Pociūnų aerodromą į nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įrenginių ir turto sąrašą.
Alytaus aerodromas yra netoli Baltarusijos ir Rusijos valstybinių sienų ir taip pat gali būti išnaudojamas Suvalkų koridoriaus gynybai, sąjungininkų karių ir krovinių priėmimui, evakuacijai ir kitiems Lietuvos ir NATO valstybių kariuomenių gynybiniams pajėgumams vystyti. Manoma, kad jis galėtų tapti bepiločių orlaivių surinkimo, bandymų, karinės aviacijos aptarnavimo vieta, Lietuvos kariuomenės mokymų ir treniruočių vieta.
Strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių įstatymo 4 priedo pakeitimo projektui Nr. XIVP-2976 po pateikimo pritarė 67, prieš balsavo vienas, susilaikė 36 Seimo nariai. Nuspręsta dėl šio klausimo prašyti Vyriausybės išvados ir Specialiųjų tyrimų tarnybos antikorupcinio vertinimo.
Pagrindiniu svarstyti šį klausimą paskirtas Ekonomikos komitetas. Projektą Seimo posėdyje numatoma svarstyti spalio 19 d.
LRS Informacijos ir komunikacijos departamento Spaudos biuras

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *