Keisis vietinės rinkliavos skaičiavimas: ruošiamos naujos taisyklės, dalį kainos nustatys VERT

Vietinė rinkliava už atliekų tvarkymą bus skaičiuojama pagal naujas, Aplinkos ministerijos rengiamas taisykles, o dalį regioninės komunalinių atliekų kainos nustatys Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Tokie teisės aktuose numatyti pokyčiai laukia netolimoje ateityje, o kaip jie bus įgyvendinami praktiškai, aptarta Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro akcininkų inicijuotame susitikime su Aplinkos ministerijos, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos atstovais, konsultantais.
Susitikime, kuriame dalyvavo regiono savivaldybių merai, vicemerai, administracijų direktoriai, specialistai, siekta išsiaiškinti ne tik naujos kainodaros principus, bet ir rasti būdų, kaip išvengti rinkliavos didinimo atliekas rūšiuojantiems gyventojams.
„Regioninės komunalinių atliekų kainos reguliavimas yra sunkiai įsivaizduojamas. Visi suprantame, kad čia nėra skaitikliais pamatuojama paslauga ar inžinerinė infrastruktūra“, – susitikimo metu pripažino aplinkos viceministrė Raminta Radavičienė.
Pagal naują rinkliavos kainodaros tvarką, vieną regioninės komunalinių atliekų kainos dalį pagal savo patvirtintą metodiką nustatys VERT. Ši kainos dalis bus tvirtinama trejiems metams. Prie jos bus pridedama savivaldybių nustatyta kainos dalis už atliekų tvarkymo sistemos administravimą, atliekų surinkimo ir vežimo paslaugas. Visos bendrosios būtinosios savivaldybių sąnaudos, susijusios su atliekų tvarkymu, kaip ir iki šiol, bus dalinamos į pastoviąsias ir kintamąsias.
Teisės aktai numato, kad visos su atliekų tvarkymu susijusios išlaidos turi būti padengiamos vietinės rinkliavos lėšomis, o jeigu jų neužtenka – iš savivaldybių biudžeto.
Alytaus regione atliekų tvarkymo kaštai yra vieni mažiausių šalyje. Tą pasiekti pavyksta atliekų tvarkymui naudojant šiuolaikiškas technologijas, pažangius tvarkymo metodus ir dėl to žymiai sumažinus sąvartyne šalinamų atliekų kiekį.
Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras prieš porą metų atliko skaičiavimus, kurie rodė, kad atliekas rūšiuojantiems regiono gyventojams rinkliava neturėtų kilti. Tačiau viską sujaukė drastiškai padidinti aplinkosauginiai mokesčiai ir ženkliai išaugusi atliekų deginimo kaina.
Sąvartyno mokestis, pernai pakilęs nuo 5 iki 15 eurų už toną, šiemet išaugo iki 80 eurų. Keičiantis reikalavimams, teks beveik dvigubai daugiau atliekų vežti deginti. Už tai jau dabar mokama 50 eurų už toną, o ateityje deginimas dar labiau brangs. Vien dėl šių priežasčių atliekų tvarkymo kaštai regione išauga beveik milijonu eurų per metus. Juos didina ir išaugusios visų kitų paslaugų kainos.
Diskusijoje dėl naujos rinkliavos kainodaros dalyvavę ARATC akcininkai ir įmonės vadovas Algirdas Reipas ragino priimti politinius sprendimus, kad aplinkosauginius reikalavimus, atliekų tvarkymo užduotis vykdančios savivaldybės būtų atleistos nuo sąvartyno mokesčio, kas būtų teisinga ekonomiškai ir skatintų ekologinę elgseną.
„Alytaus regione vykdoma gerokai daugiau veiklų nei kitur, užtikrinami aplinkosauginiai reikalavimai, o vidutinė rinkliavos kaina yra viena mažiausių Lietuvoje“, – susitikime pastebėjo konsultantas Karolis Bliabas.
Šiuo metu situacija yra tokia, kad rinkliava nebepadengia dėl mokesčių ir kitų kainų išaugusių atliekų tvarkymo kaštų, o nauja kainodara – su daug nežinomųjų.
Pasak aplinkos viceministrės R. Radavičienės, pereinamuoju laikotarpiu, kol nėra parengtos vietinės rinkliavos taisyklės ir nenustatyta regioninė komunalinių atliekų tvarkymo kaina, rinkliava perskaičiuojama pagal ankstesnę tvarką.
Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro informacija

Rubrikoje Aplinkosauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *