Kiek laiko saugu būti saulėje? (III dalis)

„Tai priklauso nuo saulės intensyvumo ir kiekvieno žmogaus individualių savybių. Išvengsite per didelio saulės poveikio ir sumažinsite odos nudegimų ar pažeidimų riziką, laikantis šių rekomendacijų“,–primena Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorė, gydytoja alergologė dr. Eglė Vaitkaitienė.
Saugiausia būti saulėje, kai spinduliai yra mažiau intensyvūs. Tai ankstyvas rytas iki 11–12 val. ar vėlyva popietė – nuo 16 val. Tada saulės spinduliai mažiau žalingi.
Naudokite odos apsaugos priemones (saulės kremai su SPF faktoriumi 30 – 50), būdami saulėje jomis tepkitės odą pakartotinai; nepamirškite galvos apdangalo, akinių; ieškokite pavėsinės ar šešėlio.
Niekada nedirbkite laukuose, sode ar šiltnamyje vidurdienio karštyje, nes tai nėra saugu dėl šiluminio smūgio ir fotosensibilizacijos – odos ir augalų sąlyčio (ypač su pomidorų, salierų, kai kurių gėlių lapais, krapais, petražolėmis; Sosnovskio barščių, pievų žolėmis).
Kaip gydyti odą, pažeistą saulės spindulių?
„Gydant saulės spindulių pažeistą odą, svarbu pasirinkti tinkamus metodus, kurie padės palengvinti simptomus ir pagreitins odos gijimą“, – atkreipia dėmesį gydytoja alergologė. Štai keletas patarimų:
Atvėsinkite odą. Vėsiais kompresais ar šaltu vandeniu atvėsinkite nudegusią odą, kad sumažintumėte paraudimą, patinimą, niežulį ir diskomfortą. Šalto vandens butelį įvyniokite į audinį (rankšluostį) ir tik tada dėkite ant odos. Ledo naudoti nepatartina.
Drėkinkite odą. Odai reikia drėgmės, todėl tepkite odą vėsiais drėkinamaisiais kremais, losjonais, geliais. Jų sudėtyje neturėtų būti alkoholio ir kvapiųjų medžiagų.
Skausmą malšinkite priešuždegiminiais vaistais (pavyzdžiui, ibuprofenu).
Gerkite pakankamai vandens, vartokite daugiau skysčių.
Venkite saulės spindulių. Einant į lauką, visas kūno vietas turėtų dengti ploni natūralaus audinio (medvilnės, lino) drabužiai.
Esant sunkiam saulės nudegimui (pūslės ir pan.), būtina kreiptis į skubios pagalbos skyrių.

Veronika Pečkienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *