Pociūnų vizitinė kortelė – krūva nereikalingų sparnų

Trečias mėnuo Pociūnų aerodrome nemaloniai žvilgsnį traukia prie angaro po atviru dangumi stūksanti sklandytuvo „Blanik“ sparnų krūva ir sudužusio sklandytuvo „Jantar“ 2B likučiai. Pasiteiravusi Kauno apskrities aviacijos sklandymo klubo (KAASK) direktoriaus Mindaugo Žaliuko ir Prienų aeroklubo direktoriaus Ričardo Rusteikos, kam priklauso šie sparnai, išgirdau, kad tai Prienų rajono savivaldybės turtas.
Visa košė užvirė, kai prieš porą metų Pociūnuose Lietuvą garsinantis KAASK, kuriam vadovavo direktorius Vytautas Sabeckis, buvo perduotas Prienų rajono savivaldybės žinion. Gerai su Savivaldybe sutariantis V. Sabeckis prarado direktoriaus postą ir įkūrė Prienų aeroklubą. Prasidėjo, anot aviatorių, „pilietinis karas“, kurį lydi skundai, teismai, nesantaika, draugai tapo priešais ir t.t. 2022 m. Prienų rajono savivaldybei dalijant aviacinį turtą, šių sparnų, kaip nereikalingo turto, atsisakė ir KAASK, ir Prienų aeroklubas. Dalijant angarą, šie sparnai atsidūrė KAASK pusėje. M. Žaliukas sakė, kad jis savivaldybės ne kartą ir raštu, ir žodžiu prašė pasiimti šį turtą, nes jis angare užima nemažai vietos. Per talką šiuos sparnus išnešė laukan, jie ten yra ir dabar. Būtų sunešę į Prienų aeroklubui priklausančias patalpas, kuriose dar yra ir KAASK daiktų, bet sutartą dieną Prienų aeroklubas į tas patalpas neįleido.
Paprašius Prienų rajono savivaldybės mero Alvydo Vaicekausko komentuoti susidariusią situaciją, atsakymo ilgai laukti nereikėjo.
„Situacija Prienų r. savivaldybei žinoma. Šiuo metu ieškoma galimybių, kur būtų galima sandėliuoti klubams neperduotą Savivaldybei priklausantį turtą, kadangi visos patalpos yra atiduotos panaudai klubams. Perduodami klubams angarą buvome tikri, kad visas ten esantis aviacinis turtas jų bus prižiūrimas ir saugomas“, – rašė meras.
Ir tikrai, kam Savivaldybei sparnai, jei aviatoriams jų nereikia.
– Gėda, liūdna, pikta. Dėl tuščių ambicijų geriausią Lietuvoje sklandymo klubą ardo tie, kas kūrė. Atmosfera slogi. Dėl to šiemet Pociūnuose nevyko nė vienerios respublikinės sklandymo varžybos. O šie sparnai gal nėra visai beverčiai? Pagalvojus, daug kur būtų galima juos panaudoti. Kad ir skulptūroms. Jas net iš metalo laužo kuria, – svarstė aviacijos senbuviai.
Manoma, kad klaida buvo padaryta, kai 1992 m. atkūrus Lietuvos aeroklubo (LAK) narystę Tarptautinėje aeronautikos federacijoje (FAI), Aeroklubui nebuvo perduotas ir jį vienijančių aviacijos sporto šakų turtas. Jis atiteko Kūno kultūros ir sporto departamentui. 2019 m. jį likvidavus, aerodromai su juose esančiais klubais perleisti savivaldybių žinion ir tapo priklausomi nuo politikų, jų meilės ar nemeilės aviacijai, aviatoriams. Vieni sutaria, kiti nelabai, o Pociūnuose tarpusavyje susiriejo dar ir sklandytojai…
Tarpukario Lietuvoje sportinės aviacijos turtas priklausė Aeroklubui.
Onutė Valkauskienė
Autorės nuotrauka

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *