Skirtingos seniūnijos – problemos tos pačios

Gegužės 17 dieną vykusiame Balbieriškio seniūnijos ataskaitiniame susirinkime seniūnė Sigita Ražanskienė išsamiai pristatė praėjusių metų seniūnijos veiklos rezultatus, gyventojams teikiamas paslaugas, įgyvendintus aplinkos tvarkymo projektus bei iniciatyvas, pasidžiaugė išvystyta kultūrine, bendruomenine ir sportine veikla, įvardino su viešosios infrastruktūros plėtros darbais susijusias problemas, kartu su seniūnijose besilankiusiais Prienų rajono savivaldybės vadovais atsakė į gyventojų klausimus.
Seniūnė Sigita Ražanskienė ataskaitoje nemažai dėmesio skyrė svarbiam seniūnijos turtui. Tai – žmonės, sumaniai ūkininkaujantys, dirbantys seniūnijose veikiančiose įstaigose ir įmonėse, gražiai besitvarkantys kiemus ir sodybas, savo iniciatyvomis ir darbais prisidedantys prie gyvenamosios aplinkos, istorijos, kultūros puoselėjimo. Jos teigimu, seniūnijoje išvystyta socialinės paramos ir rūpybos, sveikatos priežiūros, kultūros ir švietimo paslaugų infrastruktūra, todėl mažoje bendruomenėje pastebimi ir pagalbos sulaukia visi jos reikalingi nariai, su atjauta priimti ir nuo karo siaubo išsigelbėję ukrainiečiai.
Gyventojams seniūnijos pagalbos prireikia įvairiais klausimais. Joje, pasiskirstę darbo sritimis, dirba aštuoni darbuotojai, kuriems pagelbsti aštuoniose seniūnaitijose išrinkti gyventojų atstovai – seniūnaičiai bei trijų bendruomenių pirmininkai. Jie aktyviai prisideda prie informacijos sklaidos, atskirų gyvenamųjų teritorijų žmonių problemų paviešinimo ir sprendimo, darbų planavimo, projektų ir įvairių idėjų įgyvendinimo. Bendrų pastangų dėka Balbieriškio kraštas nėra užmirštas, jį pasiekė gyventojų aplinkos kokybės gerinimui ir tradicijų puoselėjimui skirtos investicijos, o jauki ir nuoširdi seniūnijos vasaros šventė pritraukia nemažai svečių, kraštiečių, kurie taipogi savo indėliu prisideda prie šio krašto garsinimo.
Seniūnija organizuoja aplinkos priežiūros darbus, kuriuos palengvina iš savivaldybės gautas traktoriukas. Pritaikoma aplinka neįgaliesiems, remontuojamos lietaus vandens nubėgimo sistemos, montuojami nauji šviestuvai, gyventojams sudarytos patogesnės sąlygos naudotis vandentiekiu kapinėse, kertami avariniai medžiai, puoselėjami gėlynai, tvarkomos aikštelės ir piliakalniai.
Balbieriškiečiai nori gyventi ne tik gražiai, kultūringai, bet ir patogiai. Apie tai daugiausia ir kalbėta ataskaitiniame susirinkime. Seniūnė S.Ražanskienė užbėgo už akių jau keletą metų besikartojantiems nepatenkintų gyventojų priekaištams dėl išsiklaipiusių reprezentacinės Vilniaus gatvės miestelyje šaligatvių, itin prastos Mackių kelio būklės, būtinybės kuo greičiau tvarkyti kitus objektus. Ji apgailestavo dėl to, kad nei seniūnijai, nei Savivaldybei kol kas nepavyksta įtikinti Valstybinę automobilių kelių direkciją kuo greičiau imtis regioninių kelių kapitalinio remonto bei asfaltavimo darbų. Anot seniūnės, Vilniaus gatvės remontas net po pakartotinų kreipimųsi, siųstų nuotraukų, nė kiek nepasistūmėjo į priekį, tebeliko 613-oje prioritetų vietoje iš 2000 objektų Lietuvoje. Tebevykdomi Jaunimo g. ir šaligatvių rekonstrukcijos darbai, tikėtina, kad šiemet jie bus baigti.
Seniūnijos samdomi rangovai prižiūri 102 km vietinės reikšmės kelių, iš jų 16 km asfaltuota. Kelių greideriavimui, žvyravimui, kelkraščių priežiūrai praėjusiais metais skirta 56,5 tūkst. euro. Kaip sakė seniūnė, šiemet lėšų gauta 10 tūkst. eurų daugiau, tačiau išaugo ir darbų įkainiai. Todėl seniūnijos galimybės iš esmės spręsti kelių būklės klausimus, kapitaliai juos remontuoti, yra ribotos. Pernai išasfaltuota Bokšto gatvė, dvi automobilių stovėjimo aikštelės, sutvarkyta krepšinio aikštelės danga parke, šiais metais, kaip minėjo seniūnė, vyks Parko gatvės ir Partizanų g. tilto turėklų remontas.
Kaip minėjo seniūnė ir patvirtino meras Alvydas Vaicekauskas, prioritetine tvarka pagal Savivaldybės pasiūlytų kriterijų sąrašą pirmiausia tvarkomi tie vietinės reikšmės keliai, kuriais kursuoja mokykliniai ir maršrutiniai autobusai, eismas yra intensyvesnis, prie kurių susitelkę daugiausia gyventojų ir verslo įmonių.
Meras, kalbėdamas apie kelių priežiūrą, pripažino, kad kelių problema išlieka opi dėl nepakankamų lėšų, gaunamų iš valstybės. Vizito į seniūniją metu jis su komanda apžiūrėjo ir Mackių kelią, dėl kurio per kelerius pastaruosius metus sulaukta ypač daug gyventojų skundų. Jis pripažino, kad visos pastangos, vykę pasitarimai su LAKD specialistais nuėjo perniek, nes kelias praėjusiais metais buvo palopytas tarsi „dėl juoko“ ir atrodo „kaip arimas“. Jis pažadėjo dar kartą kreiptis į direkciją.
Susirinkime dalyvavęs šios kadencijos Prienų rajono savivaldybės tarybos narys Jovydas Juocevičius, kuris, kaip Seimo nario A.Kupčinsko patarėjas, kartu su politiku savo ruožtu stengėsi „pajudinti“ Mackių kelio problemą, pasidalino turima informacija. Jo teigimu, lėšos šio kelio remontui jau buvo paskirtos, bet darbai buvo atidėliojami, kol, atėjus žiemai, „įšalo“. J.Juocevičius pažadėjo informuoti gyventojus, kai tik bus gauta žinių iš LAKD.
S.Ražanskienė pasidalino rūpesčiu dėl daug pastangų reikalaujančių apleistų, netvarkomų pastatų pripažinimo bešeimininkiais procedūrų. Seniūnė gėdino tuos, kurie atsikratė naudotu šiferiu valstybinėje žemėje (sutvarkyti pavojingas atliekas teko seniūnijai), prašė gyventojų nebevežti šakų ir kitų žaliųjų atliekų į aikštelę prie kapinių. Atsirado žmonių, kurie važiuodami pakeliui šioje vietoje atsikratė kelmų, kitų atliekų. Pasak seniūnės, sutvarkyti tokią krūvą seniūnijos pastangomis nėra galimybių, todėl ji ragino gyventojus pačius tuo užsiimti arba šakas vežti į atliekų aikšteles.
Savivaldybės atstovai ragino vietos gyventojus aktyviau įsitraukti į daugiabučių namų renovacijos procesą. UAB „Prienų vandenys“ direktorius Rimantas Ignatavičius balbieriškiečiams suteikė pakankamai informacijos, kuri padės apsispręsti, ar, atsiradus tokiai galimybei, verta jungtis prie centralizuotų nuotekų tinklų. Gyventojai prašė įrengti vaizdo stebėjimo kameras dažniausiai žmonių lankomose vietovėse, anot jų, gal taip pavyktų apsisaugoti nuo sukurtą turtą niokojančių vandalų. Jie taip pat teiravosi, ar miestelyje atsiras paštomatas. Pasak vicemerės Jūratės Zailskienės, dėl paštomatų įrengimo seniūnijų centruose vyko pokalbiai, į Lietuvos paštą buvo kreiptasi ir raštu, tačiau kol kas reikalai nepajudėjo.
Po atsakymų gyventojams vyko linksmoji susirinkimo dalis – koncertą vietiniams ir svečiams dovanojo Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centro kolektyvai.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *