Stakliškių seniūnijos ataskaitiniame susirinkime – ir gyventojų nuogąstavimai, ir padėkos

Tęsiantis seniūnijų ataskaitiniams susirinkimams, gegužės 15 dieną Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas kartu su komanda ir gausiu būriu Tarybos narių lankėsi Stakliškių seniūnijoje.
Kaip ir kitose seniūnijose, prieš susitikimą su krašto žmonėmis Savivaldybės vadovai apžiūrėjo seniūnijos apylinkes ir kelius, susitiko su Stakliškių seniūnijos įstaigų vadovais, bendruomenių pirmininkais ir seniūnaičiais.
Mero teigimu, Stakliškių seniūnijoje, kaip ir visame Prienų rajone, pagrindine problema išlieka keliai, ir kad ir kiek pastangų beįdėtų savivaldybė, jų vis tiek nepakanka, nes, kaip susitikimo su gyventojais metu sakė A. Vaicekauskas, visi nori važiuoti gerais, asfaltuotais keliais. „Pasakysiu sąžiningai – visų norų neįgyvendinsime“, – apie kelių problemą, keliamą kiekvienoje seniūnijoje, kalbėjo Savivaldybės vadovas, pridurdamas, jog Stakliškių krašte yra nemažai sodybų, kurių savininkai registruoti Vilniuje ar kituose miestuose, o jų norai, mero pastebėjimu, taip pat labai dideli. Pagrindinė problema su tokiais „gyventojais“ yra ta, jog Prienų rajono savivaldybė netenka dalies gyventojų pajamų mokesčio, todėl ir pajamų kelių tvarkymui ir kitoms problemoms spręsti surenkama mažiau nei būtų galima surinkti šiems gyvenamąją vietą deklaravus Prienų rajone.
Visgi patys stakliškiečiai savivaldos atstovams turėjo ir kitokių klausimų. Viena gyventoja nuogąstavo dėl šalia namų pastatytos nuotekų siurblinės, iš kurios kylantis triukšmas ir sklindantis kvapas, trukdo ramiai gyventi, kiti išreiškė priekaištus dėl geriamojo vandens kokybės, tiksliau, jo kalkėtumo. Reaguodamas į išsakytas problemas, Prienų vandenų direktorius Rimantas Ignatavičius atkreipė dėmesį, jog siurblinė pastatyta, remiantis įstatymais ir projektas buvo oficialiai suderintas su minimo sklypo savininku, o geriamojo vandens kokybė Prienų rajone atitinka visus nustatytus reikalavimus. Papildydamas Prienų vandenų direktorių, A. Vaicekauskas teigė, jog vandens kalkėtumo problemas turi spręsti patys gyventojai, o ne Prienų vandenys.
Iš seniūnės Nijolės Ivanovienės pristatytos ataskaitos akivaizdu, jog Stakliškės turi ir kitą problemą – reikšmingai mažėjantį gyventojų skaičių, mat, palyginus su 2021 m., pernai Stakliškių krašte buvo registruota 94 gyventojais mažiau. Pasak seniūnės, gyventojų mažėjimą labiausiai veikia nauja šildymo kompensacijų tvarka. Situacijos negelbsti ir mažėjantys gimstamumo rodikliai bei augantys mirčių skaičiai.
Tiesa, pagal plotą Stakliškių seniūnija yra viena iš didžiausių seniūnijų Prienų rajone, todėl ir darbų čia tikrai netrūksta. Seniūnija rūpinasi socialinės paramos ir sveikatos apsaugos paslaugų kokybės gerinimu, kultūros, sporto, jaunimo ir bendruomeninės veiklos aktyvinimu, savivaldybės pagrindinių funkcijų vykdymu ir valdymo tobulinimu bei viešosios infrastruktūros tobulinimu.
Apžvelgdama visus praėjusių metų darbus, N. Ivanovienė pastebėjo, jog praėjusiais metais, pasikeitus kompensacijų už šildymą tvarkai, išaugo prašymų dėl socialinės paramos skaičius, ryšium su tuo seniūnija priėmė ir išnagrinėjo daugiau gyventojų prašymų ir skundų. Pernai taip pat reikšmingai padidėjo išsiųstų pranešimų apleistų statinių savininkams skaičius, nors nugriauti pavyko 1 pastatu mažiau nei 2021 m. Anot N. Ivanovienės, pastaraisiais metais, išvalius nemažai apleistų pastatų, Stakliškių kraštas darosi vis gražesnis ne tik patiems gyventojams, bet ir pro šalį pravažiuojantiems žmonėms.
Kaip ir kasmet, 2022-aisiais seniūnija didelį dėmesį skyrė ir viešosios infrastruktūros priežiūrai ir plėtrai, kelių priežiūrai. Čia įrengti 9 nauji šviestuvai, toliau buvo šienaujamos pakelės, viešosios erdvės, prižiūrima net 19 šiame krašte veikiančių kapinių, taip pat ir senosios žydų kapinaitės, Lepelionių piliakalnis, prieigos prie kultūros ir gamtos paveldo objektų, išpjauti 7 avarinės būklės medžiai Intuponių, Lepelionių kapinėse ir Vilniaus g., Stakliškių k.
Seniūnija taip pat prisidėjo prie Guostaus ežero poilsiavietės, priklausančios Valstybinei miškų urėdijai, atnaujinimo ir priežiūros darbų, organizavo švarinimo talką „Darom 2022“. Nuo praėjusių metų stakliškiečiai turi galimybę judėti tvariau, mat Stakliškių krašte esančiame Atminimo kalnelyje įrengti du nauji pėsčiųjų ir dviračių takai. Vienas jų įrengtas Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo plano lėšomis.
Seniūnė džiaugiasi, jog prie savo krašto gražinimo ir kultūrinio gyvenimo aktyvinimo prisideda ir patys gyventojai, ir vienuolika bendruomenių.
Iš seniūnės ataskaitos matyti, jog opiausiai viso rajono problemai – keliams – praėjusiais metais iš viso išleista 179645,1 euro. Šios lėšos panaudotos sniego valymui, kelių barstymui, kelių priežiūrai (duobių užtaisymui seniūnijos Stakliškių, Užuguosčio, Lielionių, Vyšniūnų ir Pieštuvėnų gyvenvietėse), greideriavimui, žvyravimui, griovių išvalymui mechanizuotu būdu, asfaltavimui, gatvių, kelių kadastriniams matavimams, žolės pjovimui nuo kelkraščių mechanizuotu būdu, kelių ženklų įrengimui, o už 42092 Eur sutvarkyta 13 pralaidų.
Pasak seniūnės, 2023 m. toliau planuojama šalinti avarinės būklės medžius; tęsti apšvietimo įrengimo ir plėtros darbus; įrengti vaizdo kameras šalia Pieštuvėnų kapinių ir bendro naudojimo konteinerių; pakeisti avarines Užuguosčio, Stakliškių, Lepelionių kapinių tvoras; taip pat Užuoguosčio kapinėse įrengti vandentiekį. Dar šiemet planuojama suremontuoti pralaidą per Ūsupio upelį, Pikelionių k. Verknės g; pratęsti ir atnaujinti Trakų, Kauno ir Prienų gatvių šaligatvius; suremontuoti Trečionių k., Alšios g. dalį prie tvenkinio; įrengti laiptus į Gerulių, Pieštuvėnų ir Noreikiškių piliakalnius bei ženklus-rodykles į lankytinas vietas, taip pat planuojama įrengti turėklus tiltui per Verknės upę Pakrovų k., Ąžuolo gatvėje. Šiemet ir toliau bus tęsiami avarinių, bešeimininkių pastatų valymai, planuojama nuvalyti buvusių trąšų sandėlio ir arklidės pamatus, esančius Želkūnų kaime; Stakliškių miestelyje atsiras plaukiojantis fontanas su saulės baterija, bus renovuojamas ir apšiltintas Stakliškių seniūnijos administracijos pastatas.
Teigiamais pokyčiais ir gražėjančiu Stakliškių kraštu susirinkimo metu džiaugėsi ir gyventojai, ne tik išsakę savo pastabas, bet ir nepagailėję gražių žodžių seniūnei, ir meras Alvydas Vaicekauskas. Jis taip pat skatino gyventojus apsvarstyti daugiabučių renovacijos klausimus, o apsisprendusius – kreiptis į savivaldybę, kuri yra pasiryžusi padėti, kad procesas greičiau pajudėtų į priekį ir daugiabučių renovacijos problemos Stakliškių krašte išsispręstų greičiau.
Susirinkime taip pat dalyvavo ir Prienų rajono savivaldybės vicemerės Jūratė Zailskienė bei Laimutė Jančiukienė, gyventojams pristačiusios pasikeitusias vicemero pareigybių funkcijas ir savo kuruojamas sritis, o Tarybos nariai atkreipė dėmesį, jog, iškilus vienokioms ar kitokioms problemoms, gyventojai gali kreiptis ir į juos.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *