Kas kelia rūpesčių jiezniečiams?

Gegužės 11 dieną meras Alvydas Vaicekauskas su savo komanda ir nemažu būriu Prienų rajono savivaldybės tarybos narių lankėsi Jiezno seniūnijoje, apžiūrėjo kelius ir kitus objektus, bendravo su gyventojais, dalyvavo seniūnijos ataskaitiniame susirinkime, stebėjo Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro saviveiklininkų parengtą kultūrinę programą, o pokalbį prie arbatos skyrė individualiems pokalbiams.

Jiezno seniūnas A. Bartusevičius.

Jiezno seniūnijos seniūnas Algis Bartusevičius 2022 metų veiklos ataskaitoje paminėjo tokias pačias, kaip ir kitose seniūnijose, problemas: gyventojų skaičius mažėja, visuomenė sensta, todėl daugiau dėmesio tenka skirti socialinei paramai ir socialinių paslaugų kokybės gerinimui. Padaugėjo gyventojų, kurie kreipėsi dėl kompensacijų už šildymą, įvairių išmokų, maisto produktų. Seniūnas pakomentavo ir kai kuriuos skaičius, susijusius su seniūnijos funkcijų vykdymu. Jo teigimu, seniūnijai perėmus miestelio turgavietės veiklos administravimą, praėjusiais metais buvo išduota daugiau leidimų prekybai (iš viso 122), tuo pačiu surinkta daugiau lėšų į biudžetą. Gyventojams išvykus ar pakeitus gyvenamąją vietą, užpildytos 198 deklaracijos, t. y. 40-čia deklaracijų daugiau nei 2021 m.
Seniūnas padėkojo socialinei darbuotojai Eugenijai Sargevičienei ir žemės ūkio ir kaimo plėtros specialistei Elenai Gudonienei už tai, kad sėkmingai susidorojo su joms tekusia atsakomybe ir darbo krūviu kuruojamose srityse.
Jis apžvelgė ir seniūnijoje esančių kelių būklę, kurią įvertino kaip nepatenkinamą. Praėjusiais metais kelių priežiūrai buvo išleista 282356 eurai. Savivaldybė papildomai skiria lėšų kelių remontui iš rajono biudžeto, tačiau jų poreikis seniūnijoje yra didesnis dėl plataus vidinio kelių tinklo, vietovės reljefo ypatumų. Savo ataskaitoje A.Bartusevičius išvardino tuos darbus, kuriuos pavyko atlikti su turimomis lėšomis: keliai buvo greideriuojami, pakelės šienaujamos, dalis kelių ir gatvių sutvarkyta ar asfaltuota. Seniūnijos pastangomis buvo prižiūrimi kultūros paveldo objektai, kapinės, apželdinamos viešosios erdvės, vykdoma gyvenviečių apšvietimo plėtra. Seniūnas pasidžiaugė bendradarbiavimu su Jiezno gimnazija, Kultūros ir laisvalaikio centru, šauliais, kariuomenės atstovais, sporto klubu, bažnyčia, kurio dėka seniūnijoje vyksta gražūs renginiai, organizuojami patriotiniai žygiai, sporto varžybos.

Koncertuoja Jiezno KLC ansamblis.

Meras Alvydas Vaicekauskas, prieš tai su komanda spėjęs apžiūrėti ir įvertinti seniūnijos kelius, pripažino, kad jų asfaltavimui reikia didesnių investicijų, tačiau dėl dabartinio valstybės požiūrio jų neskiriama daugiau. Visgi meras pasidžiaugė, kad per pastaruosius metus Jiezne buvo inicijuota nemažai gerų pokyčių: prasidėjo daugiabučių namų renovacija (pasak mero, ją reikia spartinti), buvo nugriauti prastos būklės, miesto veido nepuošiantys pastatai, įgyvendinti miesto erdvių sutvarkymo projektai. Meras pagyrė jiezniečius už surengtą solidžią miesto vardo paminėjimo jubiliejaus šventę, linkėjo ir daugiau tokių renginių, kurie pritrauktų vietos bendruomenės narius ir kraštiečius. A.Vaicekauskas taipogi pasidalino gera žinia aktyviai Kašonių bendruomenei, kurios narių traukos centras yra vietos biblioteka. Pasak mero, ši biblioteka iš privačių patalpų persikels į Savivaldybei priklausančias patalpas, kurios bus suremontuotos.
Vicemerė Jūratė Zailskienė pagyrė seniūnijos darbuotojus už matomus darbus, pasidžiaugė išvystyta saviveikla, suburtais kolektyvais. Ji prasitarė, kad Savivaldybė turi daugiau idėjų, kaip būtų galima puoselėti antrojo pagal dydį rajono miesto viešąsias erdves, kad miestas pritrauktų ir gyventojų, ir investuotojų, tačiau sakė galėsianti jomis pasidalinti tuomet, kai/jeigu INTERREG programai pateiktas projektas laimės finansavimą.
Nors Jiezno seniūnija ne išimtis – šio krašto gyventojams taipogi aktualios kelių tvarkymo problemos, visgi, kaip buvo galima spręsti iš užduotų klausimų, jiems labiau rūpėjo galimybė įsirengti nuotekų šalinimo įrenginius, Jiezno ežero ir miestelio tvenkinio valymo darbai, drenažo kapinių sklype įrengimas, žaliųjų atliekų rūšiavimas, geresnės prekybos sąlygos turgavietėje, automobilių statymas ir kita. Beje, daugelį minėtų problemų viešai iškėlė krašto žmonių patikėtinis – Prienų rajono savivaldybės tarybos narys Arūnas Vaidogas, į šias pareigas renkamas ilgiau nei du dešimtmečius. Politikas, dirbantis mažojoje bendrijoje, kurios veiklos pobūdis – vandentiekio ir nuotekų sistemų, drenažo, biologinių nuotekų valymo įrenginių įrengimas, atkreipė dėmesį į infrastruktūros plėtros darbų metu daromas klaidas. Jis piktinosi neūkiškumu, tuo, kad darbai iš anksto neplanuojami, o vykdomi atvirkštine tvarka: pirmiausia gatvės išasfaltuojamos, o po to svarstoma apie žemės, vandentiekio ir nuotekų tinklų tiesimo darbus gyventojams. Meras savo pasisakyme užsiminė apie tai, kad naujuoju laikotarpiu bus skirta lėšų vandentvarkos priemonėms, todėl tiriami gyventojų poreikiai. Anot mero, svarstymai šiuo klausimu tik prasideda, bet jis davė suprasti, kad vandentiekio bei nuotekų tinklai pirmiausia bus tiesiami ten, kur didžiausias gyventojų tankumas ir skaičius ir yra garantijų, jog gyventojai prie jų jungsis. A.Vaidogas gyventojams priminė, kad tvarkyti nuotekas civilizuotai galima ir kitais būdais: įsirengiant individualius biologinio valymo įrenginius arba talpyklas, kurių turinys periodiškai ištuštinamas.
UAB „Prienų vandenys“ direktorius Rimantas Ignatavičius aptarė gyventojams rūpimas konkrečias situacijas dėl nuotekų tinklų įrengimo, supažindino su miestelyje planuojamais vandentvarkos darbais, atkreipė jų dėmesį į aplinkosauginius reikalavimus ir reidus. Jie bus organizuojami, siekiant išsiaiškinti tuos, kurie tvarko nuotekas nelegaliais būdais ir teršia aplinką.
Jiezno seniūnas A.Bartusevičius su susirinkusiaisiais pasidalino sumanymu, kuriam įgyvendinti reikėtų gauti vietos bendruomenės pritarimą. Jis siūlo kapavietes naujoje kapinių dalyje tvarkyti, laikantis tvarumo principų. Kapinių – parko idėją iš Kanados, Mississaugoje įkurtų vienintelių šalyje lietuviškų kapinių, parsivežė Jiezno parapijos klebonas Rolandas Bičkauskas, kuris pademonstravo filmuotą medžiagą apie tai, kaip kukliai, bet tvarkingai tautiečiai prižiūri artimųjų kapus. Jokių kauburėlių, marmurinių antkapių, vien paminklai ir žole apželdinta teritorija, kurią lengva ir paprasta nušienauti traktoriuku. Ar jiezniečiai tam ryžtųsi, parodys diskusija…
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *