Šeštadienį Prienuose vyko NATO festivalis „Galingi, nes vieningi“

Prieniečius pasveikinęs NATO integravimo pajėgų Lietuvoje vadas Peter Nielsen merą Alvydą Vaicekauską patikino, kad Aljansas saugo ir Prienus.

Jau 19 metų Lietuva yra NATO narė. Minint šią sukaktį, Lietuvos krašto apsaugos ministerijos iniciatyva gegužės 6 dieną Prienuose, Beržyno parke, surengtas NATO festivalis „Galingi, nes vieningi!“. Šis festivalis – vienas iš renginių Lietuvos regionuose, skirtų skleisti žinią apie liepos 10-12 d. Vilniuje vyksiantį NATO viršūnių susitikimą, pristatančių šį gynybinį aljansą, kaip esminį saugumo garantą ne tik Lietuvai, bet ir visoms trisdešimčiai šiai organizacijai priklausančių Europos ir Amerikos žemynų šalių.

Lietuvoje misiją atliekantys portugalų kariškiai.

NATO festivalį atidarė karinių oro pajėgų orkestro ir festivalio dalyvių eisena iš Prienų Laisvės aikštės į Beržyno parką. Į šventę susirinkusiuosius pasveikino LR Krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus, NATO integravimo pajėgų Lietuvoje vadas Peter Nielsen bei Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas. Pasak NATO integravimo pajėgų Lietuvoje vado P.Nielsen, šio renginio tikslas – parodyti ir papasakoti gyventojams apie tai, ką NATO sąjungininkai veikia Lietuvoje, tai ypač svarbu istorinio įvykio – NATO viršūnių susitikimo Vilniuje – išvakarėse.

Parodomoji dvikova priminė senas lietuvių karybos tradicijas.

„Rusijos invazija į Ukrainą sustiprino mūsų vienybę. NATO sąjunga įsipareigojo suteikti Ukrainai tai, ko jai reikia, kad ji būtų laisva ir nepriklausoma. Mūsų parama Ukrainai skirta ir mūsų vertybėms – laisvei ir saugumui – ginti. Kartu esame stipresni – mūsų vienybė yra stipriausias ginklas prieš Rusijos agresiją. NATO tikriausiai niekuomet nebuvo tokia svarbi, kaip dabar. Ši organizacija šiuo metu Lietuvoje turi daugiau karių ir pajėgų nei prieš Rusijos invaziją, o mūsų padalinys Vilniuje – NATO pajėgų integravimo vienetas – yra šios operacijos dalis. Tikslas – atgrasyti, o jeigu prireiks – ir ginti kiekvieną sąjungininkų teritorijos centimetrą. Turime prisiminti, kad visi

Nemažai gyventojų sudomino diskusijos apie NATO svarbą Lietuvai.

esame šios gynybos dalis, kiekvienas karys ir civilis bendrai – visi mes esame geriausia gynybos linija,“ – kalbėjo P.Nielsen, įteikdamas Prienų rajono savivaldybės šeimininkui merui Alvydui Vaicekauskui skėtį su NATO simbolika, šia dovana tarsi patvirtindamas, kad NATO saugo ir Prienus.
Pratęsiant vado pasakytas mintis, renginyje diskutuota apie Lietuvos, kaip patikimos partnerės, indėlį į NATO, atskleista, kaip sąjungininkai vertina mūsų kariūnų gebėjimus, aptarta NATO reikšmė Lietuvai ir mūsų valstybėje turimos karinės pajėgos. Daugybę žiūrovų sudomino festivalyje demonstruojama moderni Lietuvos kariuomenės karinė technika, ginkluotė. Ekspozicijoje buvo galima apžiūrėti pėstininkų kovos mašiną

Blue/Yellow apdovanojimas už pagalbą Ukrainai – saujelė išlaisvintos Ukrainos žemės – renginio išvakarėse įteiktas prieniškei D.Kuliešienei.

„Boxer“, Lietuvoje žinomą „Vilko“ vardu, NASAMS raketų paleidimo sistemą ir kitus oro gynybos kompleksus, cheminio ir radiacinio užterštumo stebėsenos bei nukenksminimo priemones ir kt.
Buvo gausiai lankomas išgyvenimo įgūdžių lavinimo „Locked N’Loaded“ stendas. Jame demonstruota, kaip reikia įsirengti pavyzdinę atsargos slėptuvę, mokoma išgyvenimo priemonių naudojimo, taktinės medicinos pagrindų. Buvo galima susipažinti su unikalia 3D vaizdo ir garso instaliacija NATO tema inovacijų palapinėje, pabendrauti su šiuo metu NATO misiją Lietuvoje atliekančiais Portugalijos jūrų pėstininkais, Lietuvos kariuomenės padalinių kariais, Krašto apsaugos pajėgų savanoriais, karo policijos atstovais ir šauliais.

Prienuose gyvenančios ukrainietės festivalio dalyvius vaišino pačių keptais pyragais, kviesdamos aukoti Ukrainos kariams.

Netrūko veiklos ir šeimoms su vaikais, jie žaidė virtualios realybės žaidimus, išbandė pusiausvyros lavinimo pratimus, galėjo pasipuošti marškinėliais ir pasigaminti aitvarus, nusipiešti veidukus su NATO simbolika, apžiūrėti baikerių klubo „Raptorial“ galingus motociklus. Prienų miesto bendruomenės narės ir Prienuose gyvenančios ukrainietės vaišino pačių keptais pyragais ir sausainiais, nepraleisdamos progos rinkti paramą Ukrainos kovotojams.
Renginyje koncertavo roko grupė ,,Basterds“ ir atlikėja Ieva Narkutė. Sporto aikštyne, krepšinio „3 prieš 3“ ir tinklinio rungtynėse, Prienų bendruomenės komandos išbandė savo jėgas, varžydamosios su karių komandomis.
Siekiant atskleisti senas lietuvių karybos ištakas, buvo demonstruojami Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės XIV a. elitinio kario šarvai ir ginkluotė, ypač daug smalsuolių pritraukė vykusi parodomoji dvikova tarp LDK kario ir „kryžiuočio“.
Pirmąkart Prienuose organizuotas NATO festivalis suteikė galimybę gyventojams iš arčiau pažinti Aljanso karius, pamatyti Lietuvos kariuomenės karinius pajėgumus, stiprino jų pasitikėjimą NATO.
„Gyvenimo“ informacija

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *