Lietuvos savivaldybių kultūros indekse – puikus Prienų rajono savivaldybės įvertinimas

Balandžio 27 d. Prienų rajono savivaldybės vicemerė Jūratė Zailskienė, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis, Prienų krašto muziejaus direktorė Lolita Batutienė, direktorės pavaduotoja Ernesta Juodsnukytė ir Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos metodininkė Dalia Bredelienė dalyvavo Lietuvos kultūros tarybos organizuotame 2021 m. Lietuvos savivaldybių kultūros indekso pristatyme. Tarp 60 savivaldybių Prienų rajono savivaldybė užima aukštą 16 vietą.
Savivaldybių kultūros indeksas jungia 41 skirtingą rodiklį į 7 rodiklių grupes – subindeksus, kurie reprezentuoja kultūros organizacijas, kūrėjus, kultūros įmonių finansinius rezultatus, finansavimą kultūrai, dalyvavimą kultūroje ir socialinį kapitalą, kultūros paveldą bei vykstančius kultūros pokyčius savivaldybėse. Atkreiptas dėmesys, kad maksimali savivaldybių kultūros indekso reikšmė yra šimtas balų ir nė viena savivaldybė jos nepasiekė. Didesnes nei vidurkio reikšmes surinko mažiau nei pusė savivaldybių, tarp kurių ir Prienų rajono savivaldybė. Tai reiškia, kad visoms savivaldybėms yra dar kur „pasitempti“, galvojant apie esamą kultūros situaciją kiekvienoje jų.
Anot tyrėjų, šie rodikliai gali tapti priminimu nacionalinių sprendimų priėmėjams, į ką svarbu atkreipti dėmesį, siekiant visapusiškos, integralios kultūros srities plėtotės, kur savivaldybės administracijos, menininkai, kultūros organizacijos bei aktyviai kultūroje dalyvaujančios bendruomenės vieni kitus papildo ir skatina.
Renginyje taip pat buvo aptariamos stipriosios ir silpnosios kultūros sritys skirtingose savivaldybėse, vyko diskusija su skirtingų savivaldybių atstovais, ką reikėtų tobulinti siekiant visapusiškos, integralios kultūros srities plėtotės.
„Savivaldybių kultūros indekso balas – tai ne baudos balas, o galimybės balas. Galimybės pamatyti savo stipriąsias puses arba lengviau identifikuoti galimas potencialias kryptis, kurios padėtų tapti kuriančiomis savivaldybėmis. Turtinga kultūrinė aplinka gali prisidėti prie stipresnių bendruomenių, didesnio pasitikėjimo valstybe, pilietiškumo puoselėjimo ar ekonominių rezultatų, pritraukiant turistus ar paskatinant gyventojus likti ir kurti savo savivaldybėje“, – teigė „Savivaldybių kultūros indekso“ idėjos ir tyrimo autorė, kultūros politikos tyrėja, Vilniaus universiteto mokslininkė Kristina Mažeikaitė.
Prienų r. savivaldybės informacija

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *