Roma Ruočkienė: noriu, kad mus supantis ir mūsų viduje besisukantis pasaulis būtų gražesnis, darnesnis – kaip gera melodija

Taip gražiai simboliškai sutampa, kad Jiezno Šv. Arkangelo Mykolo ir Jono krikštytojo parapijos klebonas Rolandas Bičkauskas, vargonininkė Roma Ruočkienė ir bažnyčios tvarkytoja Virginija Lukoševičienė savo gimtadienius mini beveik kartu. Tad praėjusį sekmadienį, baigiantis Šv. Mišioms, bažnyčioje skambėjo ir linkėjimas „Dievo palaimos“ bei „Ilgiausių metų“.

Popiežiaus Pranciškaus apaštalinį palaiminimą Romai Ruočkienei įteikė Kaišiadorių vyskupijos generalinis vikaras, Jiezno parapijos klebonas Rolandas Bičkauskas.

Romai Ruočkienei šis gimtadienis – jubiliejinis. Jo proga ji sulaukė ir ypatingo sveikinimo – Popiežiaus Pranciškaus apaštalinio palaiminimo. Iš Vatikano atsiųstame laiške rašoma: „Jo Šventenybė Pranciškus nuoširdžiai reiškia apaštalinį palaiminimą ROMAI RUOČKIENEI 60-mečio proga ir perduoda jos šeimos nariams bei visiems su ja bendrai dėkojantiems Viešpačiui už šį įvykį ir kitus gerus dalykus. Ir linki jai sveikatos, dvasios ramybės bei visokio kito gėrio ir nuolatinės Švenčiausiosios Mergelės Marijos globos“.
Taigi šis apaštalinis palaiminimas, kaip mano ir pati sukaktuvininkė, skirtas ne tik jai, jos šeimai, bet ir visiems šalia esantiems bei kartu gyvenimo keliu einantiems žmonėms. O tas kelias, beje, taip pat šviečia ypač ryškiomis spalvomis. Tai – muzikės ir mokytojos kelias. Darbo pradžioje mokytojos Jiezno vidurinėje mokykloje, dabar jau kelis

Roma Ruočkienė – su Jiezno bažnyčios choristais.

dešimtmečius – Prienų „Žiburio“ gimnazijoje. Mokytojos ir Birštono kultūros centro „Raskilos“ folkloro ansamblyje, kuriam ji vadovauja, ir mokytojos – Jiezno bažnyčioje.
Pirmą kartą gimtojo miesto bažnyčios vargonus Roma Ruočkienė „pravirkdė“ dar 1993-iaisiais, tad su kelerių metų pertrauka ji savo giedojimu bei muzikavimu kraštiečius džiugina jau trečią dešimtmetį.
Ar nepavargsta, kaip spėja? O kur dar įvairūs projektai, festivaliai, konkursai, kita altruistinė veikla. Buvo toks metas, kai ji važinėjo ir į repeticijas Vilniuje. Važinėjo, nes buvę jos mokiniai iš „Žiburio“ gimnazijos ir tapę studentais labai norėjo dainuoti.
Spėja ir nepavargsta, nes jau beveik 40 metų negali atskirti, kur jos darbas, kur jos laisvalaikis.
– Labai džiaugiuosi, kad vis dar noriu mokytis ir perprasti tai, kas nematyta ar nepažinta, kad man įdomu ir tradicinė muzika, ir įvairūs kūrybiniai ieškojimai. O jei dar bendraminčių gali atrasti? Juk ir mokytojas, ir kolektyvo vadovas – tai vedlys, nieko vertas be kartu einančios komandos. Tai jie – mokiniai, ansamblio nariai, kolegos, giesmininkai – yra mano bendrakeleiviai muzikiniame ir gyvenimo kelyje. Kartu siekiantys ir pasiekiantys, – sako Roma Ruočkienė, džiaugdamasi mokinių nesumeluotu noru dainuoti.
Ji taip pat dėkinga autentišką liaudies dainą mylintiems ir ja patikintiems ansamblio „Raskila“ nariams ir Jiezno bažnyčios giesmininkams, pritariantiems ir naujiems ieškojimams. Tai paliudija ir JE Kaišiadorių vyskupo Jono Ivanausko įvertinimas. Neseniai vizituodamas Jiezno parapiją vyskupas pasidžiaugė, kad kai kurias giesmes taip gražiai skambant gali girdėti tik Jiezno bažnyčioje.
…Kiekvieni žmogaus gyvenimo metai – didelis turtas, įdomus kasdienybe, naujomis patirtimis, sėkmėmis, nesėkmėmis, praradimais ir atradimais. Daug gražių akimirkų subiro ir į 60-ąjį gimtadienį sutikusios Romos Ruočkienės gyvenimo kraitę. Tarp jų – ir 2012-aisiais pelnytas Lietuvos Metų mokytojos vardas, ir „Gyvenimo“ bei „Birštono versmių“ skaitytojų įvertinimas išrenkant 2017 Metų žmogumi, ir kiti pasiekimai. Bet, pačios jubiliatės manymu, svarbiausias jos gyvenimo žygdarbis – užauginti ir jau gražiai gyvenimo keliu einantys savi vaikai.
Kai 2017-ųjų pabaigoje Romą Ruočkienę sveikinome pelnius Prienų rajono ir Birštono krašto žmonių įvertinimą, ji sakė, kad jos, „…kaip muzikės gyvenimo tikslas – siekti, kad pasaulis, supantis mus ir besisukantis mūsų viduje, būtų gražesnis, darnesnis – kaip gera melodija“.
Tad tegul ji ir toliau skamba, džiugindama ir vesdama į priekį kitus…
Ramutė Šimukauskaitė

Rubrikoje Žmonės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *