Kelionės į gyvenimo kalną įspūdžiais rūpi dalintis ir su kitais…

Tarp Kauno ir Prienų rajonų „reziduojantis“ fotomenininkas, keliautojas, verslininkas, renginių mecenatas Raimondas Puišys savo jubiliejinį 60-ties metų gimtadienį pasitiko keliuose miestuose ir miesteliuose surengęs skirtingus jo gyvenimo laikotarpius atspindinčių darbų parodas. Į jas sugulė fotografijos iš gausaus jo archyvo, per daugelį metų sukaupto dokumentuojant keliones, kopimus į kalnus, tam tikroms misijoms skirtas ekspedicijas. Sibire jis fiksavo išlikusius lietuvių tremtinių pėdsakus, Indijoje ieškojo keliautojo Antano Poškos paliktų ženklų, į Vengriją kartu su kitais Lietuvos žurnalistų sąjungos Keliautojų klubo nariais vyko įamžinti klajūno, fotografo, poeto Pauliaus Normanto (1948–2017) atminimą…

Keliautojas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, Lietuvos žurnalistų sąjungos narys R.Puišys.

Šventasis Augustinas sakė, kad pasaulis yra knyga, ir tie, kurie nekeliauja, skaito tik pirmą jos puslapį… O Raimondas Puišys priklauso tiems žmonėms, kurie nuo jaunumės nenustygsta vienoje vietoje, kelionių įspūdžius geria plačiai atmerktomis akimis, juos fiksuoja, o paskui jais mielai dalinasi su kitais.
Vieną dieną Raimondas Puišys atnaujina savo darbų parodą Prienų rajono savivaldybėje, kitą – pristato fotografijų ciklą „Vorkuta. 67-toji paralelė“ Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje arba nuoširdžiai bendrauja su Pakuonio laisvalaikio salėje surengtos fotografijų parodos „Mozės keliais“ lankytojais. Vieną vakarą fotomenininkas Garliavos sporto ir kultūros centre lankytojams pasakoja apie Lietuvos

Su šeima: žmona Gintare ir sūnumis Gediminu ir Šarūnu Antanu po parodos pristatymo Garliavoje.

keliautojų sąjungos prezidentui Algimantui Jucevičiui dedikuotą fotografijų parodą „Asmenybė prilygstanti kalnui“, o po kurio laiko Vilniuje, „Adventur“ mugėje, reklamuoja savo pastangomis išleistą to paties pavadinimo solidų fotografijų albumą.
Vienu metu po Lietuvą keliauja net kelios Raimondo Puišio darbų parodos, lengvai mezgantis naujas pažintis ir laisvai bendraujantis Raimondas nuolat kviečiamas į susitikimus įvairių miestų galerijose, bibliotekose, kultūros centruose, jo meninės fotografijos eksponuojamos muziejuose, netgi bažnyčiose.
Į fotografijos meno pasaulį su autorine paroda, skirta kalnų užkariautojams, Raimondas Puišys įžengė dar 2007 metais, tuomet kritikai palankiai įvertino jo debiutą Kauno fotografijos galerijoje. Nuo vaikystės su fotoaparatu draugavusį Raimondą artimas žmogus

2017 m. Keliautojų vado A.Jucevičiaus (stovi antras iš dešinės) vadovaujama grupė Tian Šanio kalnuose.

paskatino savo nuotraukas parodyti ir kitiems. Bevaikščiodamas Rotušės aikštėje, jis ryžosi užsukti į netoliese įsikūrusią Fotomenininkų sąjungos būstinę.
„Taip susipažinau su savo Mokytoju, fotografijos profesionalu ir legenda Aleksandru Macijausku, kuris peržiūrėjo mano nuotraukas, patarė, kaip užfiksuoti įdomesnius kadrus, draugiškai pasikalbėjome. Sužinojęs, kad išvykstu į Tian Šanio kalnus, pasiūlė parengti fotoreportažą. Šiaip jis mėgėjų iš gatvės nepriimdavo, bet kažkas tarp mūsų užsimezgė, ir ši nuoširdi draugystė tęsiasi iki šiol,“ – R.Puišys pasakojo apie pirmuosius žingsnius į pripažinimą.
Per šešiolika metų jis surengė apie šimtą personalinių fotografijos parodų Lietuvoje ir užsienyje, buvo apdovanotas tarptautinių fotografijos konkursų prizais, išleido keturis didelės apimties fotoalbumus: „Aukštumos. Žemumos“ (2012), „Vorkuta. 67-oji paralelė“ (2016), „Ekspedicija „Lai Vėjus’2021“ ir „Asmenybė prilygstanti kalnui“ (2022) bei

Su fotografijos mokytoju A.Macijausku.

daugiau nei dešimt nedidelių albumų apie Lietuvos miestelius ir žmones.
Garliavoje gyvenantis, o Prienų rajone kaimo turizmo sodybą „Šaltupis“ įkūręs Raimondas Puišys dažnai lankosi ir šių miestų kultūriniuose renginiuose, nepraleidžia progos fotoaparatu užfiksuoti įdomiausias jų akimirkas. Raimondo ir jo žmonos Gintarės pastangomis puoselėjamoje sodyboje vyksta ne tik pobūviai, bet ir keliautojų, meno žmonių susibūrimai, stovyklos, parodų pristatymai ir festivaliai. Šeimininkų iniciatyva ir lėšomis rengiamas mėgėjų teatrų festivalis „Šaltupis“ praėjusiais metais minėjo penkiolikos metų sukaktį, o jauniems atlikėjams kelią praskynęs bardų dainų festivalis „Aš esu ruduo“ šiemet vyks jau tryliktą kartą. Abu renginiai dėl savo tradicijų jau yra tapę kultūriniu reiškiniu, dėl kurio į „Šaltupį“ kasmet suguža kolektyvai ir atlikėjai ne tik iš Prienų rajono, bet ir viso Kauno regiono. Pažiūrėti kaimo klojime rodomų spektaklių bei pasiklausyti dainuojamosios poezijos žmonės atvyksta su šeimomis, bičiuliais, pertraukėlių metu jie nemokamai vaišinami kava, arbata, kaimiškais patiekalais.
Paklaustas, dėl ko visa tai daro, Raimondas atsako paprastai: „Dėl to, kad man pačiam įdomu. Juk negalime vien tik imti, vartoti, eikvoti. Reikia kažką ir duoti. Po to, kai pirmą kartą surengėme mėgėjų teatrų festivalį, žmonės patys pradėjo klausinėti, kada vyks kitas, tai ir buvo paskata tęsti šią tradiciją. Tikiuosi, kad žmonės, dieną praleidę „Šaltupyje“, tarpusavyje pabendravę, kaskart iš renginių išsiveža gerų emocijų. Sugrįžta į namus pasisėmę gerumo ir grožio iš spektaklių, kuriuos po darbo valandų, aukodami savo laisvalaikį, neretai – ir asmenines lėšas, stato dramos entuziastai.“
Jaunystėje, kai, baigęs Žemės ūkio akademiją, kolūkyje pagal paskyrimą dirbo agronomu, Raimondas Puišys ir pats buvo įsitraukęs į saviveiklą – vaidino spektakliuose, dainavo chore. Tiesa, pripažįsta, kad traukė dainas garsiau už kitus, bet buvo smagu… Prasidėjus atgimimui, jis, kaip ir daugelis kitų, pasuko į nuosavą verslą, buvo sukūręs kooperatyvą. Atėjus kaimo turizmo sodybų madai, jis taipogi ėmė ieškoti, kur įsikurti. Surado apleistą sodybą Išlaužo seniūnijoje, pasiėmė paskolą ir pradėjo ją tvarkyti su ta mintimi, kad įkurs konferencijų salę. Nors, kaip pastebi, per kelerius metus nebuvo surengta nė viena konferencija, jo svajonė sodyboje sukurti kultūros židinį išsipildė su kaupu.
„Į Prienų rajoną įsikėliau daugiau nei prieš šešiolika metų, dabar stoviu abiem kojomis. Pamilau šį kraštą, jame gyvena geri žmonės. Nors žmonės atėjūnų nemėgsta, kai kaimo bendruomenėje ar Prienuose prisistačiau susipažindamas, niekas nenusisuko, nesakė, kad negali skirti laiko, o suteikė reikalingą pagalbą, davė patarimų, ilgainiui tapau savas,“ – pasakoja Raimondas. Mažyliu pravardžiuojamas vyras yra „saviškis“ ir keliautojų, ir fotomenininkų, ir žurnalistų bendruomenėse, yra jų narys.
Jubiliejinio gimtadienio proga jį pasveikinęs Prienų rajono meras A.Vaicekauskas yra pastebėjęs, jog fotomenininkas savo kūryba ir polėkiu tiesia takus į žmonių širdis, gražiomis iniciatyvomis ir pasiekimais garsina Prienų kraštą. Meras linkėjo ir toliau sėkmingai kopti į savo gyvenimo kalną – ieškoti, džiaugtis ir dalintis sukaupta patirtimi.
R.Puišio asmeniniame archyve nemažai reportažinių fotografijų iš Prienų krašto renginių, jam artimo kelionių dvasia Mato Šalčiaus paminėjimo Čiudiškėse ir kt. R.Puišys viliasi, kad galbūt kada nors jos suguls į fotoalbumą apie šią vietovę ir jos žmones. Jis pasidalina ir planais Prienų kultūros ir laisvalaikio centre surengti didesnės apimties autorinių fotografijų parodą bei su kūrėjų leidimu pristatyti dokumentinį filmą „Išeiti iš namų“. Prie šio filmo, skirto keliautojų vado Algimanto Jucevičiaus 80-mečiui, kūrimo prisidėjęs R.Puišys labai norėtų į šį renginį pasikviesti ir patį filmo herojų, kuris per šešis dešimtmečius saugiai į kalnus palydėjo ir parvedė atgal daugybę žygeivių, tapo jiems autoritetu, ištvermės mokytoju.
„Gyvenimas yra gražus, pirmiausia dėl žmonių, asmenybių, kuriuos sutinkame ir pažįstame savo kelyje,“ – akcentuoja R.Puišys, per asmeninį santykį su žmonėmis, jų portretus meninėse fotografijose pasakojantis apie dvasinio, socialinio ir kultūrinio gyvenimo aspektus.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Žmonės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *