„Pasidzūkykim, Birštone!“ – lietuviškas vakaras su dzūkiškos tarmės prieskoniu

Vis mažiau žmonių, ypatingai jaunų, supranta savo krašto tarmę, vis mažiau jų moka ja kalbėti arba  vengia tai daryti. O juk tai – taip gražu! Tai vertybė, kurią reikia saugoti ir branginti.
Kalbėti sava tarme ir skleisti žinią apie ją yra išskirtinumas. Tuo galėjo įsitikinti kovo 8 dieną gastrobare „Pievos“ vykusio renginio „Pasidzūkykim, Birštone!“ svečiai. Birštono savivaldybės ir Jaunimo reikalų tarybos inicijuotas aštuntosioms Lietuvių kalbos dienoms ir Dzūkijos (Dainavos) metams paminėti skirtas renginys sulaukė didelio birštoniečių susidomėjimo. Vakaro svečias buvo itin originalus, gerą humoro jausmą turintis, labai išraiškinga dzūkų tarme kalbantis ir dainuojantis – varėniškis Rokas Kašėta.
Atlikėjas dalijosi jaukiais pasakojimais apie dzūkų tarmės ypatumus, vietinę kultūrą, pristatė birštoniečiams muzikinę programą dzūkų šnekta „Dzūkodelika“. „Dzūkodelikoje“ susipina dainuojamoji poezija, regis, repas, dzūkų folkloras ir kiti žanrai.
Šiųmetinis Dzūkijos metų simbolis –  grikio sėkla, todėl vakaro metu svečiams buvo pasiūlyta paskanauti kvapnių bandelių su grikių įdaru, kopūstų, grybų įdarais, balto sūrio ir kvapnios juodos duonos, svečiai gurkšnojo natūralią čiobrelių arbatą.
Saugokime etnokultūrinių regionų kultūrinį ir istorinį savitumą, puoselėkime lietuvių kalbos grožį, gimtąją tarmę, leiskime jai skleistis, didžiuokimės!
Iki kitų kartų!
Birštono savivaldybės  informacija

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *