Visi mes – „vienos saulės vaikai…“

Poeto dukra Jurga ir anūkė Salomėja, šiuo metu redaguojanti vieną iš Justino Marcinkevičiaus raštų tomų, sakė, kad joms Prienų kraštas – labai brangus ir artimas.

Visada laukdavome susitikimų su Justinu Marcinkevičiumi. Laukdavome ir jo gimtadienių, neretai dovanojusių naują knygą ar pluoštelį tik ką gimusių eilėraščių.

Laukiame jų ir dabar, nors jau daugiau kaip dešimtmetį kovo 10-ąją ir susiburiame be mums brangaus kraštiečio. Kita vertus, vis tiek esame kartu – juk renkamės Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje, poeto memorialiniame kambaryje, šalia jo sukauptos turtingos bibliotekos ir jo paties knygų.
Visi mes, kaip perfrazuodama Justiną Marcinkevičių praėjusį penktadienį vykusios gimtadieniui skirtos popietės „Diena su poetu“ metu sakė bibliotekos direktorė Daiva

Prieniškis Vytautas Mekšriūnas poeto šeimai ir bibliotekai padovanojo kompaktinį diską su Justino Marcinkevičiaus tekstais parašytomis dainomis.

Čepeliauskienė, esam „vienos žemės broliai“, „vienos saulės vaikai“, todėl mums be galo ir gera susitikti, pabendrauti, pasikalbėti. Ir, žinoma, pabūti su Justinu Marcinkevičiumi. Poetu, draugu, bičiuliu, bendraminčiu, tėvu, broliu, seneliu, geru, doru,sąžiningu, paprastu, nuoširdžiu namų ir šeimos žmogumi, turėjusiu daugybę visuomeninių įpareigojimų bei įsipareigojimų. Bet visada radusiu laiko žmonai, dukroms, anūkams, giminaičiams, kraštiečiams, kvietusiu būti paprastiems, atviriems, artimiems, raginusiu leistis į nesibaigiančią Meilės ir Laisvės kelionę istorijoje ir savyje, nieko iš nieko nenorėjusiu, o jei ir norėjusiu, tai tik „iš savęs“, ir nedaug teprašiusiu – „tik atminties“. Rodos girdime, atsimename, skaitome jo knygas ir dar ir dar kartą atrandame… nuoširdų, paprastą, artimą, savą, pažįstamą – tokį kaip visada, o gal nepažįstamą ir nematytą, neregėtą ir negirdėtą… Tokį, kokį jį pažino tik patys artimiausieji žmonės ir ilgamečiai bičiuliai.
Taigi ir penktadienio kelionė prisiminimų takais buvo labai šilta, jauki, nuoširdi, nes ja mus vedė Justino Marcinkevičiaus dukra Jurga, anūkė Salomėja, mokytoja lituanistė, artima Marcinkevičių šeimos narė Živilė Bandorienė ir rašytoja Elena Kurklietytė- Bubnienė. Muzikinį foną kūrė Prienų meno mokyklos mokytojos Vitalija Aukštakalnienė ir Renata Žaldarienė, o visiems bendrauti padėjo bibliotekos metodininkė Dalia Bredelienė.
Ramutė Šimukauskaitė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *