Kalba – tai mes patys

Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos Aptarnavimo skyriuje vyko literatūrinė popietė-viktorina „Kalba – tai mes patys“, skirta Lietuvių kalbos dienoms.
Popietės metu bibliotekos lankytojai kalbėjosi apie gimtosios kalbos svarbą, jos grožį, prisiminė Jono Jablonskio žodžius: „Maža garbė svetimom kalbom kalbėti, didi gėda savos gerai nemokėti“. Dalyviai nuogąstavo, kad lietuvių kalba nyksta,  kalba „anglėja“. Vieno iš lietuvių kalbos puoselėtojų teigimu, net ir televizijoje girdima daug angliškų žodžių, pasisakymų. Jeigu anksčiau buvo sakoma, kad mūsų kalba „rusėja“, tai dabar „anglėja“.  Tačiau, nepaisant nuogąstavimų, dalyviai sutiko, kad lietuviai turi tikrai  gražią, skambią ir net labai sudėtingą kalbą, kurią būtina tausoti ir mylėti, nes ji yra ne tik visos tautos, bet ir kiekvieno žmogaus kultūros rodiklis.
Pasidalinę nuomonėmis, dalyviai skubėjo spręsti kryžiažodžius. Prisiminė, kaip vadinasi pirmoji parašyta knyga, kas yra bibliosmija, seniai skaitytus kūrinius ir juos parašiusius autorius. Buvo ir sudėtingesnių klausimų, tačiau net ir jie dalyviams kėlė šypseną. Bibliotekininkės juokavo, kad susirinko tikri „auksiniai protai“. Dalyviai vieni kitiems dėkojo už komandinį darbą, bendrystę.  
Baigiantis popietei, buvo pristatytos knygos, kurios dalyvauja akcijoje „Metų knygos rinkimai“. Balsuoti už labiausiai patikusias knygas galima iki balandžio 23 d. 24:00 valandos. https://skaitymometai.lnb.lt/index.php?411979932, portale www.lrt.lt
. elektroniniu paštu metuknyga@lrt.lt
. paštu adresu:
„Metų knygos rinkimams“
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Gedimino pr. 51
LT-01109 Vilnius.
Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos informacija

 

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *