Lietuva yra viena

Birštono savivaldybės 2022 metų apdovanojimų nominantai: Antanas Kisielius – už prasmingą, aktyvią pedagoginę ir visuomeninę veiklą, Genovaitė Mačiūtė – už profesionaliai ir nuoširdžiai puoselėjamą Birštono krašto kultūrinę bei istorinę atmintį, Aušra Mituzaitė – už besąlygišką atsidavimą gydytojo profesijai ir Birštono vardo garsinimą, Audronė Šidiškienė –už aktyvią sportinę veiklą ir Birštono kurorto gyvenimo ir gamtos įamžinimą, Jurgita ir Žydrūnas Kazlauskai – už oreivystės populiarinimą, puoselėjamas dzūkiškas tradicijas ir Birštono vardo garsinimą – su Dėkingumo simbolius įteikusia Birštono savivaldybės mere Nijole Dirginčiene.

Vasario 16-osios Lietuvos valstybės atkūrimo dienos paminėjimo renginiai Birštone tradiciškai prasidėjo Šv. Mišiomis parapijos bažnyčioje. Po jų iškilmės persikėlė į J. Basanavičiaus aikštę. Čia vyko vėliavos pakėlimo ceremonija, skambėjo muzika, susirinkusiuosius sveikino Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė ir jaunieji šokėjai.
Šiai svarbiai datai paminėti buvo skirtas ir jaunimo žygis, o vakare Kultūros centre jau dvidešimtą kartą buvo įteikti Birštono savivaldybės Dėkingumo apdovanojimai prasmingų darbų nuveikusiems birštoniečiams.
Taigi visa diena buvo pilna ir istorinės atminties, ir pasididžiavimo šiandienos darbais, ir solidarumo su Ukraina. Bet argi gali būti kitaip? Žinoma, kad ne, nes kaip tardama padėkos žodį sakė viena iš nominančių – Genovaitė Mačiūtė, Lietuva yra viena. Jos išsakytos mintys labai gražiai atliepia ir Vasario 16-osios prasmę, ir kartu primena, kad besidžiaugdami laisve nepamirštume atsakomybės. Įsiklausykim į Genovaitės pasakytus žodžius:

Į susirinkusiuosius J.Basanavičiaus aikštėje kreipėsi ir šiuo metu Birštone gyvenanti žurnalistė iš Kijivo Irina Kasianova. Ji padėkojo birštoniečiams už jautrumą ir paramą bei pagalbą kovojantiems jos tautiečiams.

Šią ypatingą mums visiems dieną negalime neprisiminti ir nepaminėti tų, kurie visą savo gyvenimą tikėjo Lietuva, o neretai ir dėl jos aukojosi. Tai ir mūsų, Birštono, žmonės. Norėčiau ištarti keletą pavardžių. Tai Antanas Blekaitis, Povilas Buzas, Vincas Juozaitis,Vincas Laukevičius, Arvydas Vilkaitis, Jonas Žičkus, Aleksas Žiūkas, Marijonas Petkevičius, buvęs Birštono klebonas, Vorkutos kalinys, ir daug kitų – partizanų, politinių kalinių, tremtinių, Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos leidėjų ir platintojų. Jų gyvenimai augina, moko ne vien meilės tėvynei – kuklumo ir įpareigoja. O jeigu šiandieną Lietuva nėra tokia, apie kokią jie svajojo, kokios vylėsi, tai gal mes ir esame tam, kad ją tokią kurtumėm – gražią, šviesią, laimingą, nes Lietuva juk ne Seimas ar Vyriausybė,

Renginio dalyvius Birštono kultūros centre vokaliniais sugebėjimais džiugino nuostabus birštoniečių Agnės Baliūnaitės ir Lauros Budreckytės duetas.

Lietuva – jos žmonės.
Ne tik Vasario 16-ąją įsileiskim Lietuvą į širdis, giliai giliai. Kas kitas ją įsileis, jeigu ne mes. Ir tegul Tėvynės vėliavos spalvom nušvinta ne vien apžvalgos bokštas (kaip gražiai jis šviečia, kaip toli), bet ir mūsų mintys, ir darbai. Nėra globalios ar dar kokios nors Lietuvos. Lietuva yra viena. Ji yra čia, šioje žemėje, po šiuo dangumi, prie mūsų Nemuno. Ir jai reikia mūsų. Ne vien žygdarbių, ne vien S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą, kurio 90-ąsias metines minėsime liepos mėnesį. Lietuvai reikia ir kuklesnių mūsų svajonių, ir kasdienių darbų. Jai reikia dorų ir atsakingų mūsų gyvenimų. Gyvenkim. Tegul Lietuvos gyvenimas kaip mūsų Nemunas teka ir niekados nesibaigia!

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *