Išgirsti – išklausyti – padėti

Vasario 15 dieną Birštono savivaldybėje vyko „safeTALK“ (saugus kalbėjimas) mokymai, skirti visiems, savo darbe ar gyvenime susiduriantiems su žmonėmis, galinčiais svarstyti apie savižudybę, bei norintiems išmokti suteikti pirmąją pagalbą. Juose dalyvavo Savivaldybės švietimo, socialinės, sveikatos priežiūros ir kitų sričių įstaigų darbuotojai, visuomeninių organizacijų atstovai. Dalyvius, siekiančius įgyti žinių ir įgūdžių, kurie gali praversti gelbstint gyvybes artimoje aplinkoje, pasveikino Birštono savivaldybės gydytoja Eglė Grinevičienė.
Mokymus vedė sertifikuotos lektorės Viktorija ir Justina, dirbančios pagal 1983 m. Kanadoje sukurtas programas „LivingWorks Education“, kurios remiasi moksliniais tyrimais. Pasak jų, programų tikslas – padėti asmenims ir bendruomenėms jaustis saugesniems nuo savižudybių. Lietuvoje savižudybių skaičius išlieka aukštas, todėl lektorės akcentavo vietos bendruomenių, valstybinio ir privataus sektorių darbo kolektyvų vaidmenį prevencinėje veikloje. Turėdami žinių, bendruomenių nariai gali atpažinti asmenis, svarstančius apie tokią išeitį, ir padėti jiems užmegzti ryšį su tarnybomis ar specialistais, galinčiais suteikti pirmąją pagalbą.
Moksliniai tyrimai rodo, kad žmonių, kurie ryžtasi atimti sau gyvybę impulsyviai, staiga, beveik nepasitaiko, tai – ilgalaikis procesas, kai apie tai svarstoma, kam nors iš pažįstamų užsimenama, nesąmoningai kviečiama atpažinti ženklus. Todėl, lektorių teigimu, labai svarbu, kad šalia esantys žmonės – šeimos nariai, bendradarbiai, draugai, pažįstami – laiku pastebėtų pasikeitusį asmens elgesį, nuotaikų kaitą, rimtai atsižvelgtų į jo užuominas, išklausytų jį skaudinančias gyvenimo situacijas ir tarpininkautų, nukreipiant asmenį pas specialistus, galinčius suteikti profesionalią pagalbą. Būtina skatinti asmenis ieškoti paramos visais būdais, kad jie atsisakytų turėtų minčių ir rinktųsi visavertį gyvenimą.
Mokymų dalyvių pateikti pavyzdžiai, klausimai lektorėms atskleidė temos aktualumą artimoje aplinkoje, diskutuota apie tai, kaip reikėtų elgtis konkrečiose situacijose, į kokias tarnybas kreiptis esant poreikiui. Lektorės priminė, kad skubi psichologinė ar psichiatrinė pagalba pirminės sveikatos priežiūros centruose suteikiama be eilės, siuntimas nereikalingas.
Iškilus tiesioginiam savižudybės pavojui, reikėtų skubiai skambinti bendrosios pagalbos centro tel. 112. Emocinės paramos telefonu ir internetu Lietuvoje kontaktai: www.tuesi.lt; www.klausau.lt.
Parengė Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *