Užgavėnių kaukių dirbtuvės bibliotekoje

Vasario 11-ąją Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje vyko „Užgavėnių kaukių dirbtuvės“, kuriose dalyvavo Ukrainos karo pabėgėlių bendruomenės nariai bei Vaikų literatūros skyriaus skaitytojai.

 

Ukrainietės mamos kartu su vaikais atvyko rimtai nusiteikę pasigaminti baisiausiai gražių kaukių, kadangi kartu su savanorėmis Dainora ir Irma ketina keliauti į pačias tikriausias Užgavėnes, kurios vyks jau šį šeštadienį (vasario 18 d.) Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse.
Dirbtuvių dalyviai buvo supažindinti su lietuviškų Užgavėnių kaukių gamybos tradicijomis, svarbiausiais kaukių bruožais, veikėjais. Pasirodo, tokio tipo kaukių gamyba ukrainiečiams nėra svetima, kadangi Ukrainoje minima panaši į Užgavėnes šventė – Malanka.

.

Malanka – tradicinis ukrainiečių kalėdinių švenčių karnavalinis vaidinimas, kilęs iš pagoniškų ritualų, bet vėliau glaudžiai susietas su krikščionybe. Ši šventė minima sausio 13 d. Tipiški Malankos veikėjai yra senelis ir močiutė, čigonai, lokiai iš kviečių šiaudų, karaliai ir karalienės, arkliai ir gydytojai. Kai kurie kostiumai yra itin sunkūs ir gali sverti iki 100 kg!
Ukrainiečiai žiemą išlydi ir pavasarį pasitinka su kita švente, kuri vadinama Masnytsia. Masnytsia, kaip ir mūsų Užgavėnės, tikslios datos neturi, švenčiama pabaigoje vasario arba kovo pradžioje. Žiemą ukrainiečiai išlydi triukšmingai, linksmai ir Masnytsia švenčia net savaitę! Tradiciniai Masnicos patiekalai gaminami iš sūrio ir sviesto. Masnicos laiku ukrainiečiai valgo koldūnus, blynus, varškės blynus, įvairius desertus.
Bibliotekininkės buvo parengusios ir knygų ukrainiečių kalba parodą. Nors Vaikų literatūros skyriaus fondas ukrainiečių kalba yra kuklus, vos 18 knygų, tačiau vis tiek paroda sukėlė daug teigiamų emocijų. Džiugu, jog knygas vaikai ne tik vartė, bet ir pasiėmė skaityti į namus!
Dėkojame Vaikų literatūros skyriaus lankytojai Vitai Berulienei, kuri vertėjavo dirbtuvių dalyviams.
Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos informacija

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *