Tapo specialiosios kūrybos draugijos „Guboja“ bendruomenės dalimi

Vasario 7 dieną Prienų rajono savivaldybės Socialinių paslaugų centre vykusiame renginyje ne kartą nuskambėjo žodžiai „šeima“ ir „bendruomenė“, kuriais apibūdinti ypatingi tarpusavio santykiai ir tikslai, siejantys šios įstaigos darbuotojus ir dienos užimtumo grupės neįgaliuosius.

Vienas iš LSKD „Guboja“ organizuoto kalėdinių piešinių konkurso laureatų diplomų įteiktas Socialinių paslaugų centro neįgaliųjų dienos grupės lankytojui Žydrūnui. Už lankytojų kūrybiškumo skatinimą padėka skirta Centro kolektyvui.

Kasdieną vienuolika Prienų rajono žmonių, jaunuolių su negalia susirenka į centrą ir, padedami specialistų, jame turiningai leidžia laiką, lavina gebėjimus, įgyja savarankiško gyvenimo įgūdžių. Tai, kas sveikiesiems yra įprastas dalykas, turintiems negalią neretai tampa iššūkiu, todėl centro lankytojai mokosi bendrauti, kartu atlieka nesudėtingas užduotis, užsiima kūrybiniais darbeliais, dainuoja, gamina maistą, vyksta į ekskursijas, vasarą prižiūri daržą ir aplinką, švenčia įvairias šventes, kaip kad yra įprasta darniose šeimose.
Šįkart pasitaikė svarbi proga susiburti aplink šventiškai papuoštą stalą – į svečius atvyko Lietuvos specialiosios kūrybos draugijos „Guboja“ pirmininkė Viktorija Vitaitė bei šios asociacijos darbuotojos Margarita ir Aušra. Jos atvežė padėką Socialinių paslaugų centrui už dalyvavimą draugijos organizuotame Kalėdinio piešinio konkurse, o dviems neįgaliųjų grupės nariams Žydrūnui Gervickui ir Dovilei Gnoivskytei įteikė laureatų diplomus. Draugijos atstovės už puikius tapybos darbus ir kūrybiškumą pagyrė ir kitus centro lankytojus, kuriems atskleisti savo meninius gebėjimus padėjo užimtumo specialistė Agnė Knašytė.
Draugijos ,,Guboja“ pirmininkė Viktorija Vitaitė centro darbuotojams, lankytojams bei svečiams pristatė draugijos, pernai šventusios 30-ties metų jubiliejų, veiklos kryptis, iš kurių svarbiausioji – neįgalių žmonių meninės raiškos skatinimas, talentų atradimas. Draugija neįgaliuosius įtraukia į laisvalaikio užimtumo veiklas, kviečia į festivalius, konkursus, akcijas, projektus, stovyklas, tokiu būdu juos išvesdama į viešąsias erdves, pristatydama kaip visaverčius, kūrybiškus, turinčius savitą meninį braižą visuomenės narius. Kartu vyksta visuomenės švietimas, skatinama savanoriauti neįgaliesiems skirtose veiklose.

Prienų socialinių paslaugų centro darbuotojų ir lankytojų susitikimas su specialiosios kūrybos draugijos „Guboja“ pirmininke V.Vitaite ir darbuotojomis.

Draugijos „Guboja“ pasididžiavimas – unikalus nacionalinis orkestras „Muzikos spalvos“, kuriame kartu su profesionaliais muzikantais groja ir proto negalią turintys žmonės iš visos Lietuvos. Tokia muzikinė raiška, pasak V.Vitaitės, daug pasako apie sveikų ir neįgalių visuomenės narių bendrystę. Ji vylėsi, kad galbūt kada nors šiame orkestre muzikuos ir prieniškiai bei pasveikino neįgaliųjų užimtumo grupės dailininkus, įsitraukusius į „Gubojos“ kūrybinę bendruomenę.
Apie ketinimą Socialinių paslaugų centre pasodinti „Gubojos“ atžalą, t. y. tapti šios draugijos dalimi ir aktyviai dalyvauti jos veiklose, su viešniomis diskutavo Socialinių paslaugų centro direktorė Aurelija Urbonienė, socialinio darbo organizatorė Asta Graužinienė, Prienų rajono savivaldybės vicemerė Loreta Jakinevičienė, Socialinės paramos skyriaus vedėja Sandra Mekionienė, centro darbuotojos. Pašnekovių mintys sutapo – sociokultūrinės ir kitos paslaugos, teikiamos neįgaliųjų dienos užimtumo grupės lankytojams, yra labai reikalingos ir turi būti tęsiamos, ieškoma naujų veiklos formų.
Tai patvirtino atviri centro lankytojų pasisakymai apie tai, kaip šios įstaigos darbuotojai, jų pasiūlyta veikla gerąja prasme pakeitė jų gyvenimus. Centro užimtumo specialistės Agnės Knašytės ir psichologės Violetos Puišienės iniciatyva sukurtame filme „Mes šalia“ neįgalieji pasidalino džiaugsmu, aplankiusiu nupiešus piešinį, įveikus vidines baimes, atgavus savivertę, susiradus draugų, ekskursijų metu pažinus tolimesnį, nei Prienai, pasaulį. Pasak V.Vitaitės, toks nuoširdumas jaudina, ji drąsino Socialinių paslaugų centro darbuotojus tikėti meno galia psichinei sveikatai, kvietė skirti dar daugiau dėmesio šiems žmonėms, padėti jiems atsiskleisti ir augti.
Dalė Lazauskienė
Autorės nuotraukos

Rubrikoje Tai, kas išaugina.... Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *