Kaip elgtis, jei įvyktų branduolinė ar radiologinė avarija?

Praėjusią savaitę regioninės žiniasklaidos atstovai buvo pakviesti į susitikimą su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite pasikalbėti apie šalies gyventojų pasirengimą galimoms karinėms grėsmėms, branduolinei avarijai bei kitoms nelaimėms, aptarti civilinės saugos aktualijų bei bendradarbiavimo galimybių perteikiant šalies gyventojams gyvybiškai svarbią informaciją.
Pastaruoju metu užklupę išbandymai – COVID pandemija, neteisėtų migrantų antplūdis, Rusijos karas Ukrainoje, nenuspėjama Baltarusijos kaimynystė, Lietuvos pašonėje nesaugiai veikianti Astravo atominė elektrinė – verčia kardinaliai keisti požiūrį į civilinę saugą ir šią apleistą sritį atgaivinti.
Pasak susitikimo organizatorių, civilinė sauga per pastaruosius dešimtmečius buvo labai apleista. Iš 1000 civilinės saugos specialistų pastaruoju metu savivaldybėse buvo telikę 100, krizių valdymo centrų nebebuvo, infrastruktūra ekstremalioms situacijoms neparengta. Tad suskubta rengti informaciją gyventojams, kur jie turi ieškoti pagalbos, ką daryti, kaip elgtis ekstremaliose situacijose bent pirmąsias 72 valandas, kol atvyks pagalba. Ar gyventojai žino, kur yra artimiausios priedangos ir kodėl svarbu jau dabar turėti išgyvenimo krepšį bei veiksmų planą? Tam tikslui atnaujinta informacinė svetainė LT72.LT, kur galima rasti įvairių reikalingų žinių, susijusių su sauga.
Vienos svarbesnių iš jų – parengtas šeimos planas ir paruoštas išvykimo krepšys.

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *