Prienų rajono ir Birštono savivaldybėse nedarbo lygis mažesnis už bendrą šalies rodiklį

Apžvelgusi dešimtmečio grupės darbuotojų atleidimus (GDA), Užimtumo tarnyba pastebi, jog 2022-ieji pasižymėjo gausesniu tokių atleidimų skaičiumi. Praėjusiais metais apie planuojamus 5,5 tūkstančio darbuotojų atleidimus pranešė 76 įmonės ir tai yra trečdaliu daugiau nei 2021 m. Visgi per dešimtmetį tai nėra didžiausias skaičius – daugiausia pranešimų apie planuojamus masinius atleidimus Užimtumo tarnyba užfiksavo 2020 m.
Anot Užimtumo tarnybos atstovės spaudai Mildos Jankauskienės, 2020 m. grupės darbuotojų atleidimai vyko reabilitacijos, sanatorinio gydymo bei apgyvendinimo paslaugas teikiančiose įmonėse ir buvo tiesiogiai susiję su pandemijos situacija Lietuvoje. Prienų rajono ir Birštono savivaldybėse apie numatomą grupės darbuotojų atleidimą pandeminiais, 2020-aisiais, metais pranešė tik viena šiose savivaldybėse registruota įstaiga – tai UAB „Birštono šaltinis“. Dar tris pranešimus pateikė kitose savivaldybėse registruoti darbdaviai, savo veiklą vykdantys ir Prienų bei Birštono teritorijose: UAB „Namita“, AB „Eglės sanatorija“ ir AB „Lietuvos paštas“.
Užimtumo tarnybos duomenimis, praėjusiais metais dėl veiklos ir darbo organizavimo pokyčių Prienų rajono ir Birštono savivaldybių teritorijoje darbuotojus atleido AB „Lietuvos paštas“. Anot M. Jankauskienės, po atleidimo Užimtumo tarnyboje užsiregistravo 7 asmenys, iš kurių 5 jau įsidarbino, o 1 buvęs darbuotojas vykdo savarankišką veiklą.
2020 metais Lietuvoje buvo išaugęs ir bendras nedarbo lygis nuo 8,4 proc. 2019 m. jis išaugo iki 12,6 proc., tačiau Prienų rajono ir Birštono savivaldybėse nedarbo rodikliai buvo kiek mažesni už bendrą nedarbo lygį šalyje: Prienų rajone – 11,4 proc., o Birštono savivaldybėje – 8,4 proc. Tiesa, kaip pastebi Užimtumo tarnybos atstovė, pandemijos laikotarpiu registruotas nedarbas buvo išaugęs ne tik dėl ekonominių veiklų vykdymo apribojimų. Jį padidino ir didesnis besikreipiančių klientų skaičius dėl mokamų išmokų darbo neturintiems bei savarankiškai dirbantiems asmenims.
Užimtumo tarnybos duomenimis, 2022 m. viduryje registruotas nedarbas sugrįžo į priešpandeminį lygį, o 2023 m. sausio 1 d. registruotas nedarbas šalyje siekė 8,9 proc. Palyginus situacijas prieš metus, jis mažesnis 1,3 proc. Prienų rajono ir Birštono savivaldybėse nedarbo rodikliai ir toliau išlieka mažesni nei visoje šalyje ( Prienų r. – 7,1 proc, Birštono savivaldybėje – 6 proc.)
„Šiuo metu darbo rinkai turi įtakos sezoniniai darbo paklausos svyravimai ir ekonominiai bei geopolitiniai veiksniai: žiemą darbuotojų paklausa tradiciškai būna mažesnė statybos, žemės ūkio, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų sektoriuose, dalis įmonių plėtros planus įšaldžiusios dėl augusių energijos sąnaudų, infliacijos, įtemptos geopolitinės situacijos, didėjusių skolinimosi kaštų“, – sako Milda Jankauskienė.
Užimtumo tarnybos atstovės teigimu, situacija darbo rinkoje priklauso nuo geopolitinės situacijos ir kitų ekonominės plėtros funkcijų. Visgi globalūs reiškiniai nėra vienintelis faktorius, turintis įtakos įmonių veikloms. „Kaip rodo grupės dešimtmečio apžvalga, kiekvienais metais vyksta grupės darbuotojų atleidimai, net ir ne krizės metais. Tai natūralūs procesai, verslai dalyvauja konkurencinėje kovoje, patiria sunkumų dėl darbuotojų pritraukimo, finansavimo ar kitų iššūkių“, – situaciją komentuoja Užimtumo tarnybos atstovė, pridurdama, jog karas Ukrainoje registruoto nedarbo kitimui Prienų rajono ir Birštono savivaldybėse pastebimos įtakos neturėjo.
M. Jankauskienė atkreipia dėmesį, jog 2022 m. darbdaviai pateikė 274 tūkst. laisvų darbo vietų. Nors tai 23,6 proc. mažiau nei 2021 m., tačiau 2021 m. II pusm. laisvų darbo vietų skaičius buvo aukštas dėl kai kurių verslų intensyvaus augimo, nevienodo verslų atsidarymo po pandeminių suvaržymų (vieni intensyvino veiklą ir ieškojo darbuotojų, kiti atsargiai grįžinėjo prie įprastos veiklos). Labiausiai darbuotojų poreikis augo švietimo, viešojo valdymo ir gynybos; privalomojo socialinio draudimo veiklas vykdančiose įmonėse.  
Vidutinis laisvose darbo vietose siūlomas mėnesio bruto darbo užmokestis (nevertinant papildomų naudų, priedų ir pan.) 2022 m. augo 57 Eur ir siekė 1,2 tūkst. prieš mokesčius (su nekvalifikuotu darbu). Labiausiai paaugo siūlomas darbo užmokestis specialistams (+21,8 proc.) ir technikams (+16,3 proc.), mažiausiai – nekvalifikuotiems darbininkams (+0,7 proc.).
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *