Visa tiesa apie saulės elektrines

Kylant ir svyruojant elektros kainoms, kyla ir susidomėjimas jos alternatyviais šaltiniais. Visi aiškiai suprantame, kad populiariausia ir realiausia galimybė yra atsinaujinančios energetikos – daugiausia saulės – panaudojimas. Juolab kad ir įdirbis jau padarytas – per pastaruosius dvejus metus instaliuota saulės jėgainių galia išaugo triskart iki 0,5 GW.

Sparčiausiai populiarėja saulės elektrinių įrengimas ant individualių namų, ūkinių pastatų stogų ar ant nuosavos žemės sklypo. Ekspertai neigia „mitą“, kad saulės Lietuvoje neužtenka, jų nuomone, apšviestumo rodikliai Lietuvoje panašūs į Vokietijos, kuri pirmauja Europoje pagal bendrą saulės elektrinių galią.
2023 m. tikimasi pasiekti ar net viršyti 1 GW galios – taigi elektrinių padaugės bent 2 kartus. Ekspertų nuomone, esant dabartinėms elektros energijos kainoms, saulės elektrinės atsiperkamumas yra sutrumpėjęs nuo 6 metų, skaičiuotų 2021 m., iki 2–3 metų šiuo metu (pasinaudojus valstybės parama). Taigi ilgus metus stebintys ir dirbantys su saulės energetika specialistai teigia, kad įsirengti nuosavą saulės elektrinę tikrai verta.
Visi gyventojai ar įmonės, norinčios įsirengti saulės elektrinę, gali pretenduoti į valstybės teikiamą paramą. Saulės elektrinių įsirengimo paramos priemones administruoja Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). Paramos gavimo procesas yra nesudėtingas, o kiekvienas planuojantis įsirengti saulės jėgainę turi dideles galimybes ją gauti ir padengti per 30-35% visų saulės elektrinės įrengimo išlaidų. Kitas paramos paraiškų priėmimo etapas numatomas 2023 metų pradžioje (paramos prašymą galite pildyti tik kai yra paraiškų priėmimo „langas atidarytas“).
„Siekiame, kad 2030 m. bent kas trečias namų ūkis būtų energetiškai savarankiškas, todėl teikdami valstybės paramą norime sudaryti galimybę nuosavą saulės elektrinę turėti kiekvienam, siekiančiam mažesnių sąskaitų už elektros energiją“, – sako energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė. ESO duomenimis, šiuo metu Lietuvoje gaminančių vartotojų registruota daugiau kaip 42 tūkst.
Šių metų pradžioje bus paskelbti paramos kvietimai saulės elektrinėms įsirengti mažiesiems juridiniams asmenims, bendrijoms, ūkininkams, smulkiems verslininkams, iš viso parama – 67 mln. Eur. „Valstybė skirs šią paramą įsirengti nuosavą ar įsigyti nutolusią saulės jėgainę. Ta pagalbos schema dar tik konstruojama, gyventojai į ją pretenduoti galės tik per bendrijas“, – sako Lietuvos energetikos agentūros (LEA) vadovas Virgilijus Poderys.
Taip pat Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) yra paskelbusi kvietimą paramai gauti nepasiturintiems: https://apvis.apva.lt/paskelbti_kvietimai/atsinaujinanciu-energijos-istekliu-saules-panaudojimas-nepasiturinciu-fiziniu-asmenu-elektros-energijos-reikmems-ir-ar-iskastini-kura-naudojanciu-silumos-irenginiu-pakeitimui-2022-06?iframe=1

Kalbinome Kauno gyventoją Šarūną D., kuris 8 kW saulės elektrinę įsirengė be valstybės paramos 2021 m., o papildomai 2022 m. dar sumontavo apie 2 kW. Iš viso Šarūnas turi 10 kW saulės elektrinę, kuri generuoja per metus 10 000 kWh elektros energijos. Jo teigimu, ekonominė nauda akivaizdi – pasirinkus ESO planą – mokama elektros kiekiu (kWh) – atiduodama 12 proc. pagamintos elektros energijos, t.y. 1200 kWh/metus, paskaičiavus dabartinėmis kainomis 0,28 Eur/kWh, jo „sumokama suma“ yra 336 Eur/metus, o perkant likusius 88 proc.– 8800 kWh tomis pačiomis kainomis, išlaidos per metus siektų 2464 Eur. Nesunku paskaičiuoti, kad per metus taupoma 2128 Eur. Šarūno paskaičiavimu, be valstybės paramos saulės elektrinė atsiperka per 4 metus, o saulės modulių garantinis terminas yra 20-30 metų.

Tai labai naudinga parama nepasiturintiems fiziniams asmenims, kur finansavimas siekia 85 proc. Šiuo atveju nepasiturinčių, socialiai remtinų asmenų registre reikia būti registruotiems ne trumpiau kaip pusę metų. Finansavimas iš viso 2 mln. Eur. Paraiškas galima teikti ne vėliau kaip iki 2023 m. birželio mėn. Paraiškų teikimas gali būti sustabdytas anksčiau, jei bus panaudotos visos šios skirtos lėšos. Pasinaudokite šia galimybe arba paskatinkite pasinaudoti jūsų pažįstamus ar kaimynus.
Gyventojai, suprasdami, kad kiekvieną dieną elektros energija kainuoja brangiai, saulės elektrines įsirengia ne tik naudodamiesi valstybės parama, bet kreditavimo šaltinių ieško ir bankuose. „Swedbank“ Lietuvoje duomenimis, per devynis praeitų metų mėnesius saulės elektrinių įsirengimui ir investicijoms į energijos efektyvumą didinančius sprendimus gyventojai pasiskolino beveik 9 mln. Eur, palyginti su kiek daugiau nei 1 mln. Eur per tą patį 2021 metų laikotarpį.
Mes, jauna, sparčiai besiplečianti ir jau daug patirties turinti įmonė MB „Saulės Energija Jums“ projektuojame, montuojame, tvarkome dokumentaciją saulės jėgainėms. Mes esame Prienų ūkininkų sąjungos rėmėjai ir turime galimybes siūlyti pačias palankiausias sąlygas jums, planuojantiems įsirengti saulės elektrines. Jūs ne tik ženkliai sumažinsite išlaidas elektros energijai, bet neabejotinai būsite nepriklausomi nuo rinkoje svyruojančių ir augančių elektros kainų, pakelsite savo būsto energetinę klasę ir rinkos vertę, taip pat prisidėsite prie gamtos apsaugos.
Norint pradėti naudotis šiais privalumais ir maksimalią naudą gauti dar šią vasarą, kviečiame jau dabar pagalvoti ir apsispręsti dėl šios neabejotinos naudos jums ir jūsų ūkiams, kadangi visi formalumai gali užtrukti iki 2–3 mėnesių. Saulės elektrinės įrengimą patikėkite profesionalams. Taip užtikrinsite maksimalų jos efektyvumą ir ilgaamžiškumą. Esame visuomet pasiruošę patarti, konsultuoti visais klausimais, nurodyti sekančius žingsnius, įvertinti jūsų individualią situaciją ir kartu rasti patį efektyviausią būdą gaminti ir naudoti saulės energiją.
Saulės elektrinė yra ilgalaikis projektas, todėl rinkitės patyrusią ir ilgas garantijas įrangai bei montavimo darbams suteikiančią įmonę.
Esame tikri, kad padėsime jums ir jūsų vaikams ir anūkams gyventi ekonomiškai, be streso ir ilgai džiaugtis žaliąja saulės kuriama energija. Didžiuojamės savo padarytais darbais ir džiaugiamės kartu su mūsų klientais.
Suprantama, kad jums kyla daug klausimų, todėl esame pasiruošę surengti seminarą ar konsultaciją visiems planuojantiems šį atsakingą žingsnį, siekiant kuo išsamiau paaiškinti ir atsakyti į visus kylančius klausimus ar abejones.
Kreipkitės, užsisakykite nemokamą vizitą pas jus, atvyksime, bendrai rasime palankiausią jums sprendimą.

MB „Saulės Energija Jums“
Komercijos Direktorius Lukas Mikolaitis tel. +370 639 77 255
Darbų vadovas Artūras Ivanauskas tel. +370 646 16 995
Vadybininkė Daiva Rita Kugrinienė tel. +370 611 26 016
Rašykite, klauskite el.paštu: saulesenergijajums@gmail.com

Rubrikoje Verslas ir paslaugos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *