Turizmo ir verslo informacijos centras pamažu jaukinasi lankytojus

Prieš kurį laiką politikų ir kitose suinteresuotų asmenų auditorijose buvo daug diskutuota apie būtinybę Prienuose įkurti Turizmo ir verslo informacijos centrą (TVIC) ir jo veiklos kryptis. Nors pareikšta skirtingų nuomonių, sutarta dėl vieno – naujoji įstaiga turi prisidėti prie patrauklaus Prienų krašto įvaizdžio kūrimo, turizmo ir verslo plėtros skatinimo.

Prienų TVIC turizmo ir verslo konsultantė Ieva Šalčiuvienė, laikinai einanti direktorės pareigas.

Šiandien VšĮ „Prienai“, Prienų TVIC, jau skaičiuoja antrus metus nuo veiklos pradžios, todėl parūpo praverti įstaigos duris ir pasidomėti, ką jo darbuotojams per šį laikotarpį pasisekė nuveikti minėtose srityse. Savivaldybės tarybos sprendimu VšĮ „Prienai“ buvo nustatytas didžiausias leistinas trijų pareigybių skaičius, tačiau erdviose Turizmo ir verslo informacijos centro patalpose, kuriose įrengti du kabinetai darbuotojams ir suvenyrų parduotuvėlė, mane pasitinka viena turizmo ir verslo konsultantė Ieva Šalčiuvienė. Centro direktorei Viktorijai Strampickaitei pasitraukus į kitą darbo sritį, specialistė laikinai eina direktoriaus pareigas ir užtikrina centro veiklos tęstinumą. Pokalbį su ja pradedu pildydama Prieniečio kortelę, kurią centras pagamins ir išduos per dešimt darbo dienų. Pateikusi kortelę galėsiu naudotis įvairiomis nuolaidomis, pirkdama prekes ar paslaugas iš viešųjų, savivaldybės įstaigų ir privataus vietos verslo įmonių savo mieste ir rajone.
– Ar prieniečiai aktyviai domisi Prieniečio kortele, siekia ją įgyti?
– Nuo praėjusių metų spalio 1 d. nemokamai jau išduotos 785 Prieniečio kortelės. Pradžioje sulaukėme užsakymų „bumo“, vėliau susidomėjimas kiek nuslūgo. Dabar vėl jaučiamas pagyvėjimas, nes Prienų kūno kultūros ir sporto centras nuo sausio 1 dienos pradėjo taikyti nuolaidą populiarioms tarp gyventojų Prienų baseino paslaugoms. Žmonės teikia prašymus ir elektroniniu būdu, ir užsukę į Turizmo ir verslo informacijos centrą.
– Ar daug verslo atstovų, paslaugų teikėjų palaiko Prieniečio kortelės projektą, ar jos dėka pagyvėjo jų siūlomų prekių ir paslaugų perkamumas?
– Šiuo metu yra 12 įstaigų bei įmonių, kurios gyventojams, pateikusiems Prieniečio kortelę, pritaiko nuolaidas prekėms ar paslaugoms. Tai – ir Savivaldybės įstaigos (Kultūros ir laisvalaikio centras, Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka, Prienų krašto muziejus, Turizmo ir verslo informacijos centras ir kt.) bei prekybos, apgyvendinimo, sveikatingumo bei kitas paslaugas teikiančios įmonės („Harmony Park“; UAB „Kentas“, Jeans&You; UAB „Automobilių detalės“; UAB „Alvydo verslas“; „Gražios odos kabinetas“; UAB „Visas šildymas“, Jurgitos Ivanauskaitės-Vabuolės vertimai ir kt.). Kiekviena įstaiga ar įmonė nuolaidų dydį pasirenka savo nuožiūra, vieni verslo atstovai jas taiko tam tikrų prekių kategorijai, kiti – paslaugoms, teikiamoms tam tikromis valandomis ar laikotarpiu ir pan.
Prieniečio kortelė įvesta su tikslu vietos gyventojus paskatinti įsigyti prekes ir paslaugas iš savo gyvenamojoje aplinkoje veikiančių įstaigų ir įmonių, didinti jų apyvartą. Kortelės projektą pristatinėjome bemaž pusę metų, aktyviai skleidėme informaciją, siuntėme kvietimus, bendravome su verslo atstovais. Visgi norėtųsi, kad prie šio projekto prisijungtų ir daugiau verslininkų bei Prienų turgaus prekiautojų. Nuo jų iniciatyvos, įsitraukimo priklausys, ar kortelė gyventojams dėl teikiamų naudų bus patraukli, ar gyventojams norėsis ją įsigyti. Todėl sau keliame tikslą kuo plačiau viešinti Prieniečio kortelę, kad žmonės ja galėtų naudotis visame rajone – ir Jiezne, ir Veiveriuose…
Artimiausiu metu ketiname atlikti nuolaidų taikytojų apklausą, kurios rezultatus pristatysime tradicinių Mero pusryčių verslo atstovams renginyje.
Iš keleto verslininkų girdėjome gerų atsiliepimų, kad tokio pobūdžio savireklama pasiteisino, vis daugiau žmonių į jų parduotuves atvyksta įsigyti prekių su Prieniečio kortele. Ji galioja specialiu lipduku pažymėtose parduotuvėse bei įstaigose. Kur ir kokios nuolaidos taikomos, Prieniečio kortelės turėtojai gali pasitikrinti Turizmo ir verslo informacijos centro internetinėje svetainėje www.infoprienai.lt. Nuolaidų teikėjų sąrašas nuolat atnaujinamas.
– Viena iš Turizmo ir verslo informacijos centro veiklų – viešinti ir populiarinti Prienų kraštą kaip vietovę, patrauklią turizmui. Kaip sekasi?
– Surinkome nemažai informacijos apie mūsų kraštą, patikslinome kontaktinę informaciją ir teikiamų paslaugų sąrašą. Lankėmės kituose Lietuvos miestuose vykusiuose renginiuose, šventėse, kuriuose pristatinėjome Prienų rajono lankytinus objektus, apgyvendinimo ir maitinimo įmonių teikiamas paslaugas, laisvalaikio galimybes. Artimiausias renginys, kuriame ruošiamės dalyvauti kartu su „Harmony park“, sausio 27 – 29 dienomis vyksianti 10-oji tarptautinė turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur“, bendrame stende reklamuosime rajono turizmo traukos vietoves, maršrutus, paslaugų teikėjus.
Parengėme keletą įvairaus ilgio turistinių maršrutų, juos gali išbandyti visi, norintieji pažinti Prienus ir jų apylinkes. Pirmasis – 9 km žiedinis maršrutas „Judėk ir sveikatinkis Prienuose“ – kviečia į pažintį su Prienais pradėti nuo Sporto arenos, pasižvalgę po miestą, suradę lankytinus objektus, turistai po žygio gali pasilepinti baseine ir pirtyse. Vienas iš naujausių – Kalėdinio laikotarpio maršrutas po Prienus, iš populiariausių – istorinis maršrutas LDK didikų Pacų palikimo beieškant, kuris mūsų rajone driekiasi per Veiverius, Šilavotą, Prienus, Jiezną ir Stakliškes. Turistai mielai naudojasi paruoštais maršrutais, atvykstantiems į centrą pasiūlome leidinių su turizmo informacija, įsigyti knygą „Prienų kraštas“, suvenyrų, konsultuojame telefonu.
– Būtų įdomu sužinoti, kaip Prienus vertina čia apsilankę turistai?
– Pirmąkart ar po ilgesnio laiko į Prienus atvykstantys žmonės maloniai nustemba išvydę sutvarkytas miesto viešąsias erdves, kurios taip ir traukia sustoti bei praleisti laisvalaikį. Išskiria gražius Revuonos ir Beržyno parkus, kuriuose galima aktyviai ilsėtis su vaikais, pastebi patogius šaligatvius.
Turistai gerų įspūdžių išsiveža iš unikalaus Šilavoto Davatkyno, juos intriguoja LDK didikų Pacų kelio objektai Jiezne, patinka ekskursija Stakliškių midaus gamykloje bei muziejuje. Bendradarbiaujame su Prienų krašto muziejumi, Justino Marcinkevičiaus viešąja biblioteka, Prienų kultūros bei laisvalaikio centru, atskirais gidais, edukacijų rengėjais, MB „Nemuno turas“, todėl, esant poreikiui, turistų grupėms, darbo kolektyvams galime parengti specialias ekskursijų programas – su individualiais maršrutais, edukacijomis, pasiplaukiojimu laivu „Algirdas“. Besidomintiems kulinariniu paveldu rajone galime pasiūlyti tik edukaciją „Duonos kelias“ bei Kūčių stalo edukacijas Prienų krašto muziejuje. Norėtųsi, kad atsirastų ir privačių verslo atstovų, kurie imtųsi propaguoti Prienų krašto kulinarinio paveldo tradicijas, nes iš grupių, atvykstančių į Prienus, neretai sulaukiame paklausimų, kur jie galėtų po ekskursijos papietauti. Jų prašymu, užsakome maitinimą vietos kavinėse.
Mūsų rajono gyventojai pamėgo mūsų organizuojamas ekskursijas autobusu į kitus miestus, Lietuvoje yra dar nepažintų kampelių, todėl kviesime drauge pakeliauti ir šiemet. Praėjusiais metais labai pasiteisino kartu su partneriais organizuotas, Europos kultūros paveldo dienoms paminėti skirtas penkių dienų trukmės renginių ciklas Prienų mieste, net nesitikėjome pritraukti tiek daug žmonių, teko atsiprašyti, kad ne visų lūkesčius galėjome patenkinti dėl vietų stokos edukacijose.
– Galbūt renkate Prienų rajono lankomumo statistiką?
–Lankytojų, kurie į Prienus atvyksta organizuotai, kreipiasi į centrą, srautus pradėjome skaičiuoti nuo 2021 m. gruodžio. Per pirmus veiklos metus sulaukėme 372 lankytojų, akivaizdu, kad Turizmo ir verslo informacijos centras yra ta įstaiga, į kurią žmonės pirmiausia kreipiasi dėl jiems reikalingos informacijos, kontaktų ar konsultacijos. Atvykstančių turistų skaičius labai priklauso nuo sezoniškumo: daugiausia, iki 60-ties lankytojų per mėnesį, sulaukiame pavasarį ir vasarą. Galbūt skaičiai yra kuklūs, bet tikimės, kad lankytojų skaičius augs, tapsime žinomesni ir reikalingesni. Deja, neturime galimybės paskaičiuoti, kiek turistų mūsų mieste apsilanko individualiai.
– VšĮ „Prienai“ siekia bendradarbiauti su verslininkais, veikiančiais Prienų rajone, renkate ir kaupiate verslo informaciją, esate įsipareigoję skatinti verslumą Prienų rajone. Kas pasiekta šiame darbo bare?
–Džiaugiamės, kad per praėjusius metus pasisekė užmegzti nemažai ryšių su Prienų rajone verslus plėtojančiais verslininkais. Surinkome įmonių kontaktus, informaciją apie vykdomas veiklas, teikiamas paslaugas, siūlomas prekes. Savo ruožtu teikiame informavimo, tarpininkavimo ir konsultavimo paslaugas, užtikriname informacijos sklaidą, informuojame apie paramos priemones verslui. Džiugina tai, kad verslo atstovai atsiliepia į kvietimus, iš jų sulaukiame patarimų ir pagalbos. Jie noriau bendrauja tarpusavyje, renkasi į verslo pusryčius, nemažai jų dalyvavo padėkos vakare, skirtame Prienų rajono savivaldybės rėmėjams.
– Liko nepaminėta dar viena svarbi – projektinė Turizmo ir verslo informacijos centro veikla…
– Turime minčių, ketiname rengti verslo ir turizmo srities paraiškas finansavimui gauti.
– Ačiū už pokalbį.
Kalbėjosi Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *