Kodėl maisto atliekų kibirėliai su skylėmis ir kiek jie kainuoja?

Maisto ir virtuvės atliekoms skirtų kibirėlių dalijimas daugiabučių namų gyventojams įsibėgėja. Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras kibirėlius jau pristatė visoms savivaldybėms, kurios organizuoja kibirėlių perdavimą gyventojams.
Alytaus mieste 135 gyvenamųjų namų bendrijos jau yra atsiėmusios 5166 kibirėlius.
Pradėjus dalinti kibirėlius maisto ir virtuvėms atliekoms, žmonėms kilo įvairių su jų naudojimu susijusių klausimų. Pateikiame atsakymus į dažniausiai užduodamus.
Kodėl maisto atliekų kibirėliai su skylėmis?
„Skylės“, t.y. angos, yra skirtos oro cirkuliacijai – atliekoms turint santykį su deguonimi, užkertamas kelias nemalonių kvapų susidarymui. Todėl angos (perforacija) yra kibirėlio dangtyje, visose šoninėse sienelėse ir dugne. Kibirėlio dugne angos oro cirkuliacijai įrengtos iškiliuose elementuose. Dėl to atliekos neprisispaudžia prie dugno, o susidariusi drėgmė nepatenka į aplinką – ji nusėda iškiliuose elementuose padarytose kapsulėse.
Kiek kainuoja kibirėlis?
ARATC nupirkto vieno kibirėlio kaina – 1, 87 euro.
Ar kibirėlius gavusiems gyventojams reikės už juos susimokėti?
Ne, nereikės.
Ar į kibirėlį reikia dėti maišelį?
Daugiabučių namų gyventojai atliekas gali rinkti tiesiai į kibirėlį, dėti jas į mažus maišelius ir į kibirėlį mesti su jais, arba tiesti į kibirėlį vieną didesnį maišelį. Maisto atliekas į konteinerius galima mesti su maišeliais.
Ar maišelis turi būti specialus?
Specialūs maišeliai nebūtini. Kaip ir nebūtina pirkti naujų maišelių. Maisto atliekoms rinkti puikiai tinka naudoti ploni maišeliai nuo sveriamų maisto produktų, popieriniai maišeliai nuo duonos ir pyrago gaminių. Galima į kibirėlį tiesti ir įprastus maišelius, kokius naudojate kitose šiukšliadėžėse.
Ką daryti, jei maisto atliekos kibirėlyje smirdės?
Bent kartą per savaitę jas išnešti ir išmesti į maisto konteinerį. Ilgai laikomos neišneštos atliekos smirdės bet kurioje šiukšliadėžėje.
Maisto atliekas renkant į joms skirtą kibirėlį, laiku jas išpilant ir prižiūrint kibirėlį, nemalonūs kvapai nesusidarys.
Kaip ir bet kurį kitą apyvokos daiktą, panaudojus kibirėlį reikia išplauti – bent kartą per savaitę.
Ar privalau imti šį kibirėlį?
Prievolės imti kibirėlį nėra, bet rūšiuoti maisto atliekas privaloma, tad turint kibirėlį tą daryti yra paprasčiau ir patogiau. Kibirėlis – tai priemonė kokybiškesniam rūšiavimui.
Kas sugalvojo, kad maisto atliekos turi būti renkamos atskirai?
Europos Komisija, Lietuvos įstatymų leidėjai, Valstybinio atliekų tvarkymo plano rengėjai ir kiti žmonės, kuriems rūpi, kokioje aplinkoje gyvename.
Aš maisto nemėtau – kam man tas kibirėlis?
Kibirėlis yra skirtas visoms maisto ir virtuvės atliekoms.
O tai yra popieriniai rankšluosčiai, servetėlės, riebaluotas ar kitais maisto produktais suteptas popierius, arbatos ir kavos tirščiai, filtrai pakeliai, kiaušinių lukštai, kambariniai augalai, vaisių ir daržovių likučiai, žievės, nuopjovos, mėsos ir žuvies kaulai bei kitos atliekos, visi naudojimui netinkami maisto produktai.
Kas man bus, jei maisto atliekų nerūšiuosiu?
Mokėsite brangiau ne tik jūs, bet ir visi kaimynai. Mišrių atliekų, į kurias nerūšiuojantys žmonės meta maisto ir virtuvės atliekas, tvarkymas yra pats brangiausias ir taršiausias.
Žmogaus elgesys su atliekomis parodo jo kultūros ir sąmoningumo lygį. Dėkojame rūšiuojantiems!
Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro inf. 

Rubrikoje Aplinkosauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *