„Bendruomenė – ne vienas žmogus, jai reikia palaikymo ir bendrų darbų…“

„Birštono versmių“ skaitytojai Naujųjų metų išvakarėse paskelbtame balsavime Birštono savivaldybės Metų žmogumi 2022 išrinko Nemajūnų bendruomenės santalkos pirmininkę Ireną Joaną ŠLIAUŽIENĘ. Ji yra viena iš bendruomenės kūrėjų, ilgametė jos valdybos narė, o pastaruosius šešerius metus – ir jos vadovė.

„Metų žmogus 2022“ – Nemajūnų bendruomenės santalkos pirmininkė Irena Joana Šliaužienė.

Irena Joana Šliaužienė – Birštono krašte gerai žinomas, atsakingas, aktyvus ir kūrybiškas žmogus, kuris savo gyvenimą paskyrė jaunosios kartos ir bendruomeniškumo ugdymui, saviveiklai, Nemajūnų krašto šeimų telkimui, socialinėms ir kultūrinėms gyventojų reikmėms.
Buvusi Nemajūnų pagrindinės mokyklos, vėliau – Nemajūnų dienos centro direktorė ir direktoriaus pavaduotoja kartu su bendraminčiais įdėjo daug pastangų, kad suburtų vietos gyventojus į bendruomenę, suaktyvintų kaime kultūrinę, socialinę veiklą, paskatintų ūkinių ir buities klausimų sprendimą, iš įvairių fondų į gyvenamąją vietovę pritrauktų lėšų, reikalingų infrastruktūros kūrimui ir aplinkos gražinimui, darbo vietų kūrimui.
Šių metų gruodžio 22 d. Nemajūnų bendruomenės santalka švęs 20 metų veiklos sukaktį. Per šį laikotarpį kaimo žmonių gyvenime prigijo nauja samprata, keičianti kaimyniškus santykius bendruomeniškais, skatinanti burtis bendrai veiklai. Pirmiausia Nemajūnuose buvo sukurtas ansamblis su kapela, jie gyvuoja iki šiol, rengia koncertus, dalyvauja šventėse. Pernai savo programą pristatė Prienų globos namuose, koncertavo Birštono kultūros centro meno mėgėjų kolektyvų šventiniame koncerte „Gera laukti Kalėdų“.
Nemajūnuose organizuojami įvairūs renginiai. Ypač laukiama Sekminių šventė, prigijo tradicijos pasveikinti moteris Kovo 8-osios proga, pradžiuginti vaikus Kalėdinėmis dovanėlėmis, šiemet Kalėdų senelis buvo dosnus visiems bendruomenės nariams.
Bendruomenė įgyvendino ne vieną projektą. Gavus Atviros Lietuvos fondo finansavimą, krašto gyventojai buvo pakviesti į informacinių technologijų mokymus. Birštono vietos veiklos grupei pateikto projekto lėšomis įsigyti dzūkų tautiniai kostiumai, pradėti rengti edukacinės programos „Lino kelias“ užsiėmimai, kuriuose dalyvavo ir garbinga viešnia, tuometinė LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė. 2020 metų liepą kartu su darbo dienai į Kauno regioną persikėlusia Prezidentūros komanda Nemajūnų dienos centre lankėsi, su bendruomenės nariais susitiko Pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė.
Irenos Joanos Šliaužienės teigimu, bendruomenės nariai daugiau dėmesio etnokultūrinei veiklai skyrė neatsitiktinai: Nemajūnų kraštas garsus ne tik dėl savo išskirtinės gamtos, žymių žmonių, Nemajūnų bažnyčios medinės architektūros ansamblio, bet ir dėl išlaikytų senųjų linininkystės tradicijų, amatų, kulinarinio paveldo. Iš įvairių šaltinių gautomis lėšomis renovavus buvusias mokyklos dirbtuves, sutvarkius pastato aplinką, įsigijus reikiamos įrangos ir inventoriaus, Nemajūnuose buvo įkurtas Amatų centras, jame pradėta rengti edukacinė programa „Dzūkiškos bandos“. Pasirinkta veiklos kryptis pasiteisino: žmonės iš visos Lietuvos ir užsienio iki šiol į Nemajūnus atvyksta paragauti duonkepėje krosnyje keptų dzūkiškų bandų bei apžiūrėti vietos įžymybių. Edukacinėje programoje uždirbti pinigai naudojami Nemajūnų amatų centro išlaikymui: apmokama už elektrą, vandenį, perkamos malkos. Organizuojant išvykas bei ekskursijas iš dalies apmokamos kelionių išlaidos bendruomenės nariams. Tai dar labiau stiprina bendruomenę.
Dirbdama Nemajūnų dienos centre I.J.Šliaužienė pasiekė, kad Nemajūnų krašte būtų išvystyta ir vienoje vietoje sukoncentruota gyventojams reikalingų paslaugų sistema, jiems būtų teikiamos socialinės, kultūrinės, informavimo, konsultavimo, tarpininkavimo, užimtumo, pagalbos į namus ir socialinės globos paslaugos. Buvo įkurtas Krizių centras su gyvenamaisiais kambariais, atnaujintas sporto aikštynas. 2016 m. vasario 16 d. už aktyvią bendruomeninę veiklą, kūrybiškumą, meilę Nemajūnų kraštui ir jo žmonėms Irena Joana Šliaužienė apdovanota Birštono savivaldybės Vasario 16-osios, Lietuvos valstybės atkūrimo dienos, nominacija.
Nemajūnų bendruomenės santalka šiuo metu buria 114 narių, tai teikia vilties, kad kaimo židinys neužges, bus tęsiami prasmingi darbai, skirti Nemajūnų krašto puoselėjimui.
Pirmininkė džiaugiasi, kad bendruomenės nariai aktyviai dalyvauja bendruomeninėje veikloje. Tradicinės šventės – Sekminės, Šv. Petro ir Povilo atlaidai, Senjorų popietė „Prie puodelio arbatos“ ir kt. – suburia bendruomenę. Skatindami sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą, bendruomenės nariai mokėsi taisyklingo kvėpavimo ir fizinių pratimų.
2022 metai bendruomenės nariams nestokojo naujų patirčių, jie nemažai keliavo po Lietuvą, plėtė savo akiratį. Lankytasi Marcinkonių apylinkėse, lietuvių literatūros klasiko Vinco Krėvės-Mickevičiaus (1882–1954) memorialiniame muziejuje Subartonyse, Dzūkijos nacionalinio parko lankytojų centre, ragauta įvairių dzūkiškų patiekalų. Kitos kelionės metu nemajūniškiai aplankė Radvilų mauzoliejų Kėdainiuose, o Biržų krašte apžiūrėjo smegduobių parką, grafams Tiškevičiams priklausiusį Astravo dvaro ansamblį, kopė į Kirkilų apžvalgos bokštą, susipažino su Biržų muziejaus – pilies ekspozicijomis.
Bendruomenės nariai kiekvienais metais aplanko Lietuvos pajūrį, praėjusią vasarą prie jūros ilsėjosi tris dienas, pakeliui aplankydami Klaipėdą, apžiūrėdami senamiestį.
Tenkindami kultūrinius poreikius, bendruomenės nariai stebėjo spektaklį „Gal nedarom tragedijos?“ Birštone bei miuziklą „Elisabeth“ Kauno muzikiniame teatre, o pasitikdami naujuosius klausėsi naujamečio koncerto „Mes – Lietuva!“
Bendruomenės pirmininkė akcentuoja, kad, siekiant užsibrėžtų tikslų, vienas iš kurių – bendruomenės narių ir jų šeimų įtraukimas į aktyvią veiklą – yra labai svarbi Birštono savivaldybės parama – kiekvienais metais bendruomenės veiklos programai vykdyti yra skiriama lėšų. Nemajūnų bendruomenės santalka taip pat yra Birštono savivaldybės 2014-2020 metų Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų bendrai finansuojamo tęstinio projekto „Paslaugų šeimai plėtojimas Birštono savivaldybėje“ Nr. 08.4.1.-ESFA-V-416-04-0002 partnerė.
– Bendruomenė – tai ne vienas žmogus, tai – aktyvi bendruomenės valdyba, žmonių susibūrimas, jų palaikymas ir bendri darbai. Džiaugiamės ir didžiuojamės, jog Nemajūnų krašto žmonės yra aktyvūs bendruomenės renginių dalyviai, – teigia „Gyvenimo“ laikraščio apdovanojimo „Metų žmogus 2022“ nominantė Irena Joana Šliaužienė.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *