Metraštyje, skirtame LDK didikų Pacų epochai, ir Jiezno atspindys

Šie metai Jieznui – jubiliejiniai, miestas minėjo vardo paminėjimo 430-ąsias metines. Jubiliejinės sukakties diena – gruodžio 4-oji, bet šiai iškiliai datai skirti renginiai prasidėjo dar pavasarį.
Vienas pirmųjų renginių, pakvietusių į kelionę Jiezno krašto istorijos pažinimo keliais, Vytauto Didžiojo universiteto ir Jiezno gimnazijos iniciatyva vyko dar gegužės mėnesį. Gimnazijoje vykusi konferencija „Jiezno kraštas: žmogus ir laikas“ – tai ankstesniais metais tarp gimnazijos ir universiteto prasidėjusios bendrystės tąsa, prisimenant ir puoselėjant Jiezno istorinį ir kultūrinį paveldą. Dar praėjusiais metais Jiezno gimnazijos mokytojai ir mokiniai dalyvavo Vytauto Didžiojo universitete surengtoje konferencijoje „LDK didikų Pacų giminė ir Lietuvos barokas“. Konferencija surengta minint XVII a. Abiejų Tautų Respublikos diduomenės atstovo, valstybės veikėjo, LDK kanclerio Kristupo Zigmanto Paco 400-ąsias gimimo metines. Šios konferencijos pranešimų pagrindu parengtas ir jubiliejinis, 20-asis Kauno istorijos metraštis.
Jis, kaip leidėjų žodyne rašo metraščio redakcinės kolegijos pirmininkė prof. dr. Aistė Lazauskienė, kiek kitoks. Tai – specialus teminis leidinys, skirtas LDK didikų Pacų epochai. Žymios didikų giminės, glaudžiai susijusios ir su Jiezno kraštu. Tad tai, kad tarp keturiolikos leidinyje publikuojamų straipsnių, kuriuose mokslininkai iš Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos ir Danijos atskleidžia Pacų giminės didybę, darbus, įpročius, parodo įvairius epochos aspektus (mecenatystės fenomeną, bažnyčių ir vienuolynų fundavimą, bajorijos ir didikų kasdienybes ir kitus momentus), – du yra skirti Jieznui – mums labai svarbu.
VDU Humanitarinių mokslų fakulteto Istorijos katedros profesorės Vytauto Didžiojo universiteto Kauno istorijos centro vadovės Vaidos Kamuntavičienės publikacijoje atskleidžiama Jiezno parapijos padėtis XVII amžiuje. O Vilniaus dailės akademijos lektoriaus, architektūros istoriko, architekto Mariaus Daraškevičiaus publikacijoje „Jiezno dvaro rūmai: nuo itališkos villa iki prancūziškos cha^teau“ aptariami didikų Pacų giminės Jiezno dvaro rūmų raidos etapai.
Taip gražiai simboliškai sutapo, kad Jiezno bažnyčioje knyga buvo pristatyta būtent gruodžio 4-ąją – Jiezno vardo paminėjimo dieną ir tapo tarsi paskutiniu akordu, vainikavusiu jubiliejui skirtus renginius, šiemet vykusius Jiezne.
Kartu su kraštiete viena iš konferencijų universitete ir gimnazijoje iniciatorių, prof. Irena Buckley (Raškevičiūte) leidinio pristatyme dalyvavo prof. Vaida Kamuntavičienė, prof. Aistė Lazauskienė, dr. Inga Puidokienė ir Istorijos katedros doktorantas Ričardas Jeremičius.
Mokslininkai liko maloniai nustebinti jiezniškių susikaupimo ir susidomėjimo. Jų atsivežtų knygų visiems norintiems įsigyti net neužteko. Teko palaukti. Šiuo metu, atspausdinus papildomai, metraštį galima įsigyti Jiezno bažnyčioje. Su leidinyje spausdinama medžiaga galima susipažinti ir VDU interneto svetainėje.
„Gyvenimo“ informacija

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *