Aptarė turistinio projekto abipus sienos naudą

Gruodžio 16 d. Prienuose vyko tarptautinio projekto „Pacų giminės paveldas kaip bendros turizmo plėtros abipus sienų pagrindas“ baigiamoji konferencija. Projektą drauge įgyvendino Prienų rajono savivaldybės administracija, Vilkaviškio turizmo ir informacijos centras bei Suvalkų pavietas (Lenkija), pagal programą „Interreg V-A Lietuva – Lenkija 2014–2020“ jo finansavimui skirta apie 470 tūkst. eurų.
Pacų giminė paliko ryškų pėdsaką ir Lietuvos, ir Lenkijos pasienio teritorijose, jų istorijoje, politikoje ir ekonomikoje. Todėl vienijančia projekto tema ir buvo pasirinktas būtent šios įtakingos didikų giminės paveldas, paskatinęs parengti bendrą LDK didikų Pacų kelio turistinį maršrutą Suvalkai–Vilkaviškis–Prienai–Jieznas, kuris ves per Dausprūdą, Šurpylių (Szurpił), Bolciach (Lenkijoje), Vilkaviškio ir Prienų rajonų savivaldybės vietoves. Projekto metu buvo sukurta turistams pritaikyta infrastruktūra su mažaisiais architektūros elementais, informaciniais stendais, stovais dviračiams ir jų remonto stotelėmis, išleisti maršruto žemėlapiai, pagaminta turistinė atributika, vyko įvairios veiklos, mokymai.
Jiezno mieste pastatytas bronzinis 3D Pacų rūmų modelis, stulpas su Pacų giminės herbo lelija, grindinyje įmontuotos metalinės lelijos, pažymint lankytinus Pacų giminės palikimo objektus, įrengti baroko stiliaus stilizuoti krėslai su bronziniais batais, pastatytos rodyklės, nukreipiančios į istoriškai svarbias ir įdomias turistams lankytinas vietas. Prienuose įrengta dviračių remonto stotelė, žiūronai prie tilto, Revuonos parke – 3D stendas, kuriame pavaizduota buvusios pilies vieta, išleisti žemėlapiai ir sukurta kitų turistinių produktų bei paslaugų.
Bendradarbiavimo abipus sienos, turizmo skatinimo svarbą rodo tai, kad projekto vykdytojų komandoms konferencijoje buvo atstovaujama aukščiausiu lygmeniu: dalyvavo ne tik Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, Savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Zailskienė, bet ir Vilkaviškio rajono savivaldybės meras Algirdas Neiberka, Administracijos direktorius V. Gavėnas, Suvalkų apskrities vadovas Vitoldas Kovalevskis ir kiti svečiai.
Naujas turistinis maršrutas patiks, paskatins keliauti tuos, kurie domisi istorija, iškiliomis asmenybėmis. Istorinis paveldas nyksta, veikiamas žmonių ir laiko. Taip nutiko ir su Pacų giminės paveldu Jiezne bei Prienuose. Ir tik istorikų, tyrinėtojų dėka iš atskirų faktų galime sukurti šios įtakingos giminės gyvenimo dėlionę. Konferencijoje pranešimą „Jiezno dvaras: nuo itališkos vilos iki prancūziškos pilies“ skaitęs architektūros istorikas, architektas, architektūros paveldo ekspertas Marius Daraškevičius išsamiai pristatė, kaip 17-18 a., Pacų valdymo laikotarpiu, vyravę baroko stiliai keitė Jiezno dvaro rūmus, kuriuos valdė ir gražino trys Pacų kartos: Lietuvos pakancleris Steponas Pacas su žmona Ana Marcibela Rudamina-Dusėtiške; Lietuvos didysis kancleris Kristupas Zigmantas Pacas su žmona Klara Izabele de Mailly; Lietuvos didysis raštininkas Antanas Mykolas Pacas su žmona Terese Radvilaite-Paciene. Šiandien iš ypač ištaigingų rūmų komplekso Jiezne telikę vos du pastatai, o apie jų buvusią didybę galima susidaryti įspūdį šiame mieste aplankius barokinę bažnyčią, kurią fundavo didikai.
Kitą ne mažiau įdomų pranešimą tema „Su Pacų gimine (Pacais) susiję paminklai Prienuose, Vilkaviškyje ir Suvalkuose“ skaitė Varšuvos Kardinolo Stefano Višinskio universiteto prof., hab. m. dr. Anna Sylvija Czyz. Iš jos pasakojimo ryškėja, kad Prienų, Birštono ir kitų seniūnijų seniūnas Steponas Pacas (1587–1640) išties nemažai nuveikė, jog Prienai, esantys patogioje geografinėje padėtyje, tuo metu taptų reprezentacine vietove, kurioje buvo rengiamos viešos ceremonijos ir svečių priėmimai. Jis su žmona fundavo ir Birštono bažnyčios statybas.
Atstovai iš Prienų, Suvalkų ir Vilkaviškio papasakojo, kaip projektas buvo įgyvendintas jų teritorijose. Surengtoje diskusijoje, kurią moderavo Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorė, projekto vadovė Jūratė Zailskienė, partneriai aptarė projekto rengimo patirtį, įvardino iššūkius ir naudas, pasidalino nuotaikingomis istorijomis iš darbo užkulisių.
Buvo pabrėžta, kad, nepaisant projekto administravimo sunkumų, dalyvauti tarptautiniuose projektuose verta, nes tai – žinios ir patirtis, nauji kontaktai ir galimybės.
Dalė Lazauskienė
Autorės nuotrauka

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *