Vietinei rinkai mažais kiekiais gaminami ir tiekiami gyvūniniai maisto produktai (trumposios grandinės)

Šiuo metu pažymima itin didelė trumpų tiekimo grandinių reikšmė. Jos skatina tiesioginius maisto produktų pardavimus ne tik kaimo vietovėse, bet ir miestuose taip sukuriant papildomą pridėtinę vertę žemės ūkio sektoriuje. Trumpoji grandinė sumažina galimų tarpininkų tarp gamintojo ir galutinio vartotojo skaičių, taip pat produkcijos transportavimo ir pardavimo kaštus, lokalizuoja žemės ūkio ir maisto produktus ir sieja juos su kilmės vieta. Tai turi reikšmingą įtaką, užtikrinant labai smulkių, smulkių ir vidutinių ūkių pajamų augimą, aktyvesnę gamintojų integraciją į maisto tiekimo grandinę.

Galime pasidžiaugti, kad Prienų rajone ir Birštono savivaldybėje registruota gyvūninio maisto produktų gamintojų mažais kiekiais, kurie tiekia pagamintus produktus tiesiogiai vartotojui : 14 šviežios mėsos, mėsos gaminių ir mėsos pusgaminių tiekėjų, 10 pieno gaminius gaminančių ir tiekiančių tiesiogiai galutiniam vartotojui tiekėjų, 4 žuvininkystės produktų tiekėjai ir 1 ūkis registruotas kaip maistinių naminių paukščių šviežios mėsos ir gaminių mažais kiekiais vietinei rinkai tiekėjas.

Vykdant anksčiau nurodytas veiklas, vadovaujamasi 2017 m. gruodžio 22 d. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymo Nr. B1-826 „Dėl vietinei rinkai mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų gyvūninio maisto produktų veterinarinių reikalavimų patvirtinimo“ ir 2017 m. gruodžio 29 d. įsakymo Nr.B1-839 „Vietinei rinkai mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų gyvūninio maisto produktų veterinarijos reikalavimų įgyvendinimo rekomendacijos“ nurodymais ir reikalavimais.

Minėti reikalavimai taikomi šiems gyvūninio maisto tvarkymo subjektams:

Šviežios mėsos tiekėjams, kurių patalpose per savaitę išpjaustoma ir patiekiama vietinei rinkai ne daugiau 1000 kg. šviežios mėsos.

Mėsos gaminių, smulkintos mėsos, pusgaminių tiekėjams, kurių patalpose per savaitę pagaminama ir patiekiama vietinei rinkai ne daugiau kaip 500 kg. mėsos gaminių, ne daugiau kaip 200 kg. smulkintos mėsos ir ne daugiau kaip 300 kg. mėsos pusgaminių. Žuvų tiekėjams, kurie vienos žvejybos metu ar akvakultūros gyvūnų ūkyje per vieną kalendorinę dieną sugauna ne daugiau kaip 200 kg. žuvų.

Žuvininkystės produktų tiekėjams, kurių patalpose per vieną kalendorinę dieną išdarinėjama ir (ar) perdirbama ne daugiau kaip 150 kg. žuvininkystės produktų.

Pieno gaminių gamintojams, gaminantiems ne daugiau kaip 1500 kg. žalio pieno per dieną ir iš jo savo ūkyje pagamintus pieno gaminius tiekiantiems tiesiogiai galutiniams vartotojams ar vietiniams mažmeninės prekybos subjektams.

Minėtuose teisės aktuose išdėstyti reikalavimai gamybos patalpų išplanavimui, įrenginių įrengimui, įrangos priežiūrai, bendrieji ir specialieji reikalavimai maisto produktų gamybai,

Trumpoji maisto grandinė – galimybė valgyti šviežias ūkininkų užaugintas daržoves, vaisius, uogas, kokybišką mėsą, perdirbtus grūdus, pieną ir jo produktus,
Dėl trumpųjų maisto tiekimo grandinių vartotojai gauna sveikesnį, vertingesnį maistą, kurį perkant nereikia papildomai mokėti tarpininkui. Trumposios maisto tiekimo grandinės – nauda ir gamintojams, ir vartotojams.

Paruošė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Alytaus departamento

vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Reda Gundorinienė

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *