Birštono partizanui Vyturiui – 100

Gruodžio 28 dieną sukanka 100 metų, kai Birštone gimė Dainavos apygardos partizanas, poetas Vincas Juozaitis-Vyturys. Šio iškilaus, Lietuvai pasišventusio ir Tėvynės laisvės idealams ištikimo žmogaus atminimą Birštono viešoji biblioteka pagerbia literatūros paroda „Birštono partizanas Vyturys“.
Vincas Juozaitis gimė Birštone, mokėsi Kauno jėzuitų gimnazijoje bei Prienų „Žiburio“ gimnazijoje, ją baigęs įstojo į Kauno universiteto medicinos fakultetą. Kovą už Lietuvos laisvę V.Juozaitis pradėjo 1945 metų rudenį, mokydamasis antrame kurse. Vincas palaikė ryšius su Margirio grupės partizanais, siuntė jiems rašomąjį popierių, baterijas, kitus reikalingus daiktus. Suėmus studijų draugus, žinojusius apie jo pogrindinę veiklą, Juozaitis pasitraukė pas partizanus, įstojo į M. Jaruševičiaus-Lakštingalos vadovaujamą būrį.
1946-ųjų sausį Vincas pradėjo dirbti Dainavos apygardos štabe spaudos ir propagandos viršininku. Vyturio slapyvardžiu rašė eilėraščius, su prierašu „autoriaus pavardė nežinoma“, jie išspausdinti leidinyje „Sušaudytos dainos“ (1990 m.).
1947 m. rugpjūčio mėn. Punios šile įsikūręs štabas buvo išduotas ir apsuptas stribų. V.Juozaitį suėmė sunkiai sužeistą, be sąmonės. Nuteisė mirties bausme, vėliau nuosprendis buvo pakeistas į 25-erius metus kalėjimo Norilsko lagery. Laisvėn Birštono partizaną išleido 1960-aisiais, be teisės grįžti į Tėvynę. Visus tremties metus Vincas gyveno Norilske, ten su pagyrimu baigė medicinos mokyklą, dirbo felčeriu. Norilske vedė tremtinę Eugeniją Žiburytę, užaugino dvi dukras.
Į Lietuvą partizanas Vyturys grįžo po 29-erių metų, 1976-aisiais. Praradęs sveikatą, bet išsaugojęs meilę Tėvynei ir tikėjimą jos laisve. Vincas Juozaitis mirė 1988 m. sausio 1 d.
Birštono partizanas gyvas ne tik dukterų bei šviesų brolio atminimą saugančios sesers Janinos širdyje – jis amžiams liko savo eilėraščių posmuos.
Daugiau skaitykite: https://www.birstonasvb.lt/vincas-juozaitis-1922-1988/
Parengta pagal Birštono viešosios bibliotekos informaciją

Rubrikoje Žmonės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *