Birštono neįgaliuosius ir svečius į šventę sukvietė dvi progos

Po ilgokos pertraukos vėl draugėn susirinkę Birštono neįgaliųjų draugijos nariai paminėjo organizacijos veiklos 30-metį, kurio proga gruodžio 2 dieną Birštono kultūros centre buvo surengta šventė. Kartu paminėta ir Pasaulinė neįgaliųjų diena.
Ilgametė Birštono neįgaliųjų draugijos pirmininkė Julija Senavaitienė pasveikino gausiai į šventę susirinkusius narius ir svečius, pasidžiaugė, kad ir po trijų dešimtmečių organizacijos veikla, kuri buvo orientuota į žmonių su negalia socialinius, kultūrinius, bendravimo ir pažinimo poreikius, tebesitęsia, išlaikytos ir kai kurios tradicijos.
Nuo 1996 metų, kuomet susikūrė vokalinis ansamblis „Sugrįžki, jaunyste“, saviveikla neįgaliesiems išliko svarbia kultūrinės saviraiškos ir socializacijos priemone. Per praeitą laikotarpį ne kartą keitėsi ansamblio sudėtis ir vadovai, tačiau kolektyvas repetuoja ir koncertuoja iki šiol. Vadovaujamas naujojo vadovo Stasio Bisigirskio, jis atsinaujino, atrado naujus atlikėjus ir šventės dalyviams dovanojo skambų koncertą.
J.Senavaitienės teigimu, nemažai nuveikta plečiant draugijos narių akiratį, jie kasmet skatinami pasinaudoti proga ir pailsėti Baltijos pajūryje, organizuojamos ekskursijos. Tolimų kelionių „virusu“ birštoniečiai užsikrėtė dar 1998 metais, kuomet pirmą kartą organizuotai buvo išvykę į Prahą. Noras pamatyti neslopsta, iš kelionių po Lenkiją, Italiją, Vatikaną, Vokietiją, Kroatiją, Švediją parsivežti patys geriausi įspūdžiai ir atsiliepimai pirmininkę skatina planuoti naujus pažintinius maršrutus.
Draugijoje sudarytos sąlygos meninei veiklai. Turinčios kūrybinę gyslelę moterys renkasi į floristikos būrelį ir užsiima rankdarbiais, jie eksponuojami Neįgaliųjų draugijos pastate įsikūrusioje parduotuvėlėje.
Kaip pažymėjo J.Senavaitienė, būtent su šiomis patalpomis Birutės gatvėje, į kurias draugija įsikėlė 2007 metais, susijęs itin svarbus nariams ir socialiai atsakingas Neįgaliųjų draugijos veiklos etapas. Čia įsikūrusiame Dienos centre buvo vykdomos integracijos programos, savivaldybės neįgaliesiems buvo organizuojamos pagalbos į namus, skalbimo, siuvimo, kirpimo, masažo, pavėžėjimo ir kitos paslaugos, vyko kompiuterinio raštingumo mokymai, kineziterapijos užsiėmimai.
Socialines paslaugas perdavus Nemajūnų dienos centrui, taip pat dėl nepakankamo finansavimo pastaraisiais metais centre veiklų apimtys sumažėjusios. Tarp vienišų, senyvo amžiaus žmonių populiarios Neįgaliųjų dienos centre teikiamos skalbimo bei pavėžėjimo paslaugos. Prieš keletą metų Neįgaliųjų departamentas draugijai skyrė autobusiuką, pritaikytą neįgaliųjų pavėžėjimui, todėl gyventojai patogiai juo nuvežami į dializes, kitas procedūras, pas gydytojus specialistus kitų miestų gydymo įstaigose.
Prieš trisdešimt metų įsteigus draugiją joje buvo 34 nariai, šiuo metu ji buria apie 270 žmonių. Daugelio tų, kurie aktyviai dalyvavo draugijos veikloje, jau nebėra, pirmininkės paskaičiavimu, per dešimtmečius draugija neteko 367 narių. Kasmet į draugiją įsilieja jaunesnės kartos neįgalieji.
Pirmininkė J.Senavaitienė pažymėjo, jog draugijos metraštį rašo patys nariai. Ji nuoširdžiai padėkojo ir įteikė padėkas savo bendraminčiams ir pagalbininkams – Bronei Narinkevičienei, Irenai Stabčinskienei, Vidai Jurkonienei, Danguolei Žvirblienei, Marijai Jovitai ir Juozui Minkauskams, Kęstučiui Rutkauskui, Libertinai Grigarienei.
Merė Nijolė Dirginčienė, atvykusi pasveikinti dvi progas švenčiančius Birštono neįgaliųjų draugijos narius, pastebėjo, jog iš jų galima pasimokyti stiprybės, tvirtumo ir užsispyrimo. Dėkodama už aktyvumą, bendruomeniškumą ir kūrybiškumą, ji įteikė padėkos raštus pirmininkei Julijai Senavaitienei ir draugijos nariams Janinai Paukštienei, Aldonai Liuizienei, Linai Serbentienei, Alvydui Padriezui, Algiui Leonavičiui.
Draugijos 30-mečio proga pirmininkę J.Senavaitienę padėkos raštais apdovanojo ir LR Seimo narys Andrius Palionis, ir Lietuvos neįgaliųjų draugijos pirmininkas Ignas Mačiukas, linkėdami tęsti gilias tradicijas turinčią veiklą.
Negalia ar liga nekuria dirbtinių užtvarų tarp žmonių, gerai savijautai ypač svarbus bendravimas, kitų palaikymas ir buvimas šalia – ir tuomet, kai prireikia pagalbos, ir šventės akimirkomis. Neįgaliųjų draugijos narių darbais, nuveiktais dėl vietos gyventojų, pasidžiaugė ne tik renginyje dalyvavusi Birštono savivaldybės ir Administracijos komanda, Tarybos nariai, bet ir gausus būrys Birštono nevyriausybinių organizacijų, Siponių ir Nemajūnų bendruomenių, VšĮ „Tulpė“ ir kitų įstaigų atstovų, su kuriais užsimezgę stiprūs ir draugiški ryšiai. Birštono verslininkai, rėmėjai pasistengė, kad šis susibūrimas taip greitai nesibaigtų, o po oficialiosios šventės dalies tęstųsi prie vaišių stalų.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *